Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Aphrodisias Projelerine 1 Milyar 750 Milyon Bütçe Ayirdik'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Aydin’in Karacasu ilçesindeki Aphrodisias Antik Kenti’ne 120 yildir kazi çalismalarinin yürütüldügünü ve ancak yüzde 12’sinin kazildigini söyledi. Aphrodisias’a bu yil içerisinde yapmayi planladiklari projeleri açiklayan Bakan Ersoy, projelere toplam 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayirdiklarini söyledi.

Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Aphrodisias Projelerine 1 Milyar 750 Milyon Bütçe Ayirdik'
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Gelecege Miras Aphrodisias" projesinin üçüncü toplantisini Aydin’da yapti. Bakan Ersoy, Aphrodisias Antik Kenti’ni gezip yetkililerden bilgi aldi. Anadolu’nun kültürel birikimi ile Roma Dönemi heykeltiraslik yetenegini tanitan bir medeniyet mirasi olan Aphrodisias’ta olmaktan duydugu memnuniyeti ifade eden Bakan Ersoy, Aphrodisias Antik Kenti’nin ünlü fotografçi Ara Güler’in fotograflari ile ölümsüzlestigini söyledi.

Kentte görülen kalintilarin büyük bölümü Roma dönemine ait oldugunu belirten Ersoy, “Kent tiyatrosu, Odeion’u, muazzam tetrapylon’u ile büyüleyici bir görünüm tasimaktadir. Aphrodisiaslilar kendilerini heykeltiraslik sanatindaki ustaliklariyla Roma dünyasina tanittilar, bizde onlarin mirasini yapacagimiz koruma çalismalari ile tüm dünyaya tanitacagiz” dedi.



"Arkeolojik kazi bütçelerini arttiracagiz"

“Türkiye’de arkeolojik kazilarin 12 aya yayilmasi projemizin kapsamini genisletecegimizi ve yabanci bilim heyetleri tarafindan yürütülen kazi çalismalarimizi da ‘12 aylik kazi’ projemize dahil edecegimizi duyurmustuk” diyen Bakan Ersoy, “Söz konusu kazilarla ilgili koordinasyonu saglamak üzere Türk bilim insanlarindan birer ‘koordinatör’ görevlendirmesi islemlerini de tamamladik. Halen 144 kazi ile yürütmekte oldugumuz 12 aylik kazi projemize yabanci heyetlerce yapilan kazilari da dahil ederek arkeolojik kazilarimizin hem bütçelerini hem de lojistiklerini tarihinde görülmemis bir sekilde arttiriyoruz. Bu sayede arkeolojik alanlarimizdaki yapilari çok kisa sürelerde ayaga kaldirarak antik kentlerimize ve bulunduklari bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma deger kazandiracagiz” diye konustu.



"12 aylik kazi süreçlerimizi baslatiyoruz"

Antik kentlerde kazilarin sürdügünü belirten Bakan Ersoy, “Aphrodisias ile birlikte Efes, Hierapolis, Bergama, Sardis, Sagalassos, Labranda, Milet, Limyra basta olmak üzere yabanci heyetler tarafindan yürütülmekte olan tüm kazilarda 12 aylik kazi süreçlerimizi baslatiyoruz. Bunlardan biri olan Aphrodisias kazi ve restorasyon çalismalarini yil boyunca sürdürmek üzere Bakanligimiz adina görev yapacak degerli bilim insanimiz ise ayni zamanda Tripolis Antik Kenti Kazisi Baskani olan Prof. Dr. Bahadir Duman’dir. Kendisini kutluyor ve hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

"120 yilda antik kentin yüzde 12’si kazildi"

Bakan Ersoy, “Aphrodisias’ta ilk kesif ve arastirmalar 18. ve 19. yüzyillarda seyyahlar tarafindan gerçeklestirilmistir. 1904 yilinda ise ilk kazi çalismalari baslamistir. Araliklarla devam eden bu kazi çalismalarinin ardindan ilk sistemli kazilar ise 1961 yilinda rahmetli hocamiz Prof. Dr. Kenan Erim tarafindan sürdürülmüstür. 1991 yilindan bu yana da ABD’den Prof. Dr. Ronald Smith baskanliginda yürütülmektedir. 120 yillik süreç içerisinde Aphrodisias’ta yapilan kazilar sonucunda antik kentin yüzde 12’si kazildi” dedi.



"Sur duvari görünür hale getirecegiz"

Heykeltiraslik ekolü ile tarihte iz birakan Aphrodisias Antik Kenti’nin 9 Temmuz 2017 tarihinden bu yana UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer aldigini hatirlatan Bakan Ersoy, “Uzunlugu 3,5 km’ye ulasan ve yüksekligi yer yer 10 metreyi bulan Aphrodisias surlarinin neredeyse tamami yabani bitki örtüsünün altinda görünmez halde. Burasi için hazirladigimiz projeyle sur duvarlarini tekrar görünür hale getirecek; restorasyon ve konservasyon çalismalariyla anitsal görünümünü yeniden kazandiracagiz. Gece aydinlatmasi ile birlikte de adina yakisir bir görünüme kavusturacagiz” diye konustu.



"Aphrodisias gece ziyaretine açilacak"

Antik kente yapacaklari projeleri de siralayan Ersoy, “Aphrodisias’ta Osmanli Dönemi Hamam ve Geyre Evleri’ne yönelik belgeleme-konservasyon ve restorasyon çalismalarini da bu proje kapsaminda gerçeklestirecegiz. Aphrodisias, çok sayida yazita ve olaganüstü çesitlilikte ve kalitede kabartmali mermer lahite sahiptir. Bu eserler için kentte iki yeni teshir alani planladik. Bütüncül bir çevre düzenleme çalismasi ile ziyaretçi karsilama merkezi, yürüyüs yollari, açiklayici ve yönlendirici bilgi panolari, toplanma ve bilgilendirme alanlari ile etkinlik ve dinlenme alanlari olusturacagiz. Anitsal yapilar ile gezi güzergahlarini aydinlatarak antik kenti gece müzeciligi kapsaminda da ziyarete açacagiz. Öte yandan Aphrodisias müzemizde güçlendirme çalismalari, teshir-tanzim ve onarim uygulamalarini da gerçeklestirecegiz" ifadelerini kullandi.

Bakan Ersoy, “Aphrodisias için hazirlanan bütün bu projeler, baslayan uygulamalar ve yogun bir mesai ile kentin daha çok kisiye ulasmasini saglayacagiz ve süreç için 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayiracagiz” diyerek sözlerine son verdi.

Programa Aydin Valisi Yakup Canbolat, Cumhur Ittifaki Büyüksehir Belediye Baskani Adayi Mustafa Savas, Karacasu Kaymakami Mehmet Gündogdu, AK Parti Aydin Il Baskani Gökhan Ökten, MHP Aydin Il Baskani Haluk Alicik, ilçe belediye baskanlari ve kurum müdürleri katildi.

Kaynak: İHA