Ilk Türk Astronotu Uzaya Olan Ilgiyi Artirdi

Ilk Türk Astronotunun uzaya gitmesiyle birlikte TEKNOFEST’te düzenlenen Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3) Yönetim Kurulu Baskani Elvan Kuzucu Hidir, “Milli Uzay programimiz kapsaminda ilk Türk Astronotu Alper Gezeravci’yi uzaya gönderdik ve dönüsü gerçeklestirdi. Bizler de TEKNOFEST’te roket, model uydu, dikey inisli roket gibi yarismalar düzenliyoruz. Eminim önümüzdeki süreçte bu yarismalara olan katilim artacak ve uzay alaninda da yeni, derin teknoloji girisimlerinin TEKNOFEST yarismalarindan dogacagina inaniyoruz.” dedi.

Ilk Türk Astronotu Uzaya Olan Ilgiyi Artirdi
Manisa Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan Yunusemre Belediyesinin destekleriyle TEKNOFEST ve T3 Vakfi tarafindan Yunusemre Millet Çarsisi Konferans Salonunda T3 Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Elvan Kuzucu Hidir tarafindan teknoloji ve inovasyon gelismeleri ile TEKNOFEST yenilikleri hakkinda açiklamalarda bulundu. Bilim Yunusemre Ögrencilerinin gerçeklestirdigi çalismalarin yer aldigi serginin açilisinin ardindan yapilan konferansa T3 Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Elvan Kuzucu Hidir, Yunusemre Belediye Baskani Dr. Mehmet Çerçi, Manisa Il Milli Egitim Müdürü Mehmet Ugurelli, sube müdürleri, ögretmenler, ortaokul ve lise ögrencileri katildi.



“Önümüzdeki süreçte uzay yarismalarina katilim artacaktir”

Program öncesi bir açiklama yapan T3 Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Elvan Kuzucu Hidir, “Ilk programimiz Manisa Celal Bayar Üniversitesindeydi. Orada özellikle üniversitedeki gençlerimizle bir araya gelerek Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi olarak gençlere yönelik yaptigimiz çalismalarimizi anlattik. TEKNOFEST’in yarisma basvurulari devam ediyor. Son basvuru tarihi 20 Subat. Bu kapsamda gençlerimizi bilgilendirdik. Onlara yarismalara ve akabinde girisimcilik alaninda yapabilecekleri çalismalara yönelik gerekli bilgileri ve T3 Vakfi ve Girisim Merkezimizin çatisi altinda yürüttügümüz projelerden bahsettik. Su an Yunusemre Belediyemizin merkezindeyiz. Burada da ortaokul ve lise ögrencilerimizle bulusacagiz. Onlarin sorularina cevap vermeye çalisacagiz ve onlarin da özellikle TEKNOFEST yarismalari ve yeni dönemde 81 ilimizde açmis oldugumuz Dene-Yap Atölyelerinin basvuru süreçleri devam ediyor. Burada vermis oldugumuz egitimlerle ilgili gerekli bilgilendirme yapmayi hedefliyoruz. Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla ilgili bilhassa son dönemde milli uzay programimiz kapsaminda ilk Türk Astronotu Alper Gezeravci’yi uzaya göndermistik onun su an dönüsü gerçeklesti. Bununla birlikle bu milli uzay programimiz kapsaminda gençlerimize uzay ve havacilik alaninda, teknoloji alanindaki çalismalari anlatmak, bunlari dile getirmenin kiymetli oldugunu düsünüyoruz. Bizler de TEKNOFEST’te roket, model uydu, dikey inisli roket gibi yarismalar düzenliyoruz. Eminim önümüzdeki süreçte bu yarismalara olan katilim artacak ve uzay alaninda da yeni, derin teknoloji girisimlerinin TEKNOFEST yarismalarindan dogacagina inaniyoruz” dedi.



“Farkindalik olusturmamiz lazim”

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programin açilis konusmasini yapan Manisa Il Milli Egitim Müdürü Mehmet Ugurelli, 2017 yilinda baslayan TEKNOFEST macerasinin Manisa için çok önemli oldugunu ve her yil birincilikler kazanildigina dikkat çekti. Dünyanin artik baska bir yöne dogru yöneldigini ve teknolojinin hizla degistigini kaydeden Ugurelli bunun gerisinde kalmamak için var güçleriyle çalistiklarini söyledi.

Ugurelli, “2017 yilinda dogan çocuklarin hiçbiri yüzde 68 oraninda bugün var olan meslekleri yapmayacaklar. Bunu ben söylemiyorum. Geldigimiz süreç söylüyor. Önümüzdeki 10 yilda, geride kalan 100 yillik süreçteki ilerleme kadar ilerleme gerçeklesecegini iddia ediyor bilim insanlari. Bambaska bir dünyaya dogru ilerliyoruz. Artik bilim 1, 2, 3 diye ilerlemiyor, 10, 100, bin diye ilerliyor. Bizim farkindalik olusturmamiz lazim. Bu farkindaligi olustururken de aslinda Türkiye’ye mihmandarlik yapan bir amiral gemisi var o da T3 Vakfi. Onlarin da vücuda getirdigi 121 paydasla meydana getirdigi TEKNOFEST. Hepsine çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



“Ege Bölgesinin en büyügü”

Yunusemre Belediye Baskani Dr. Mehmet Çerçi ise Bilim Yunusemre’yi T3 Vakfindan gelen öneri sonrasi açtiklarini ve Yunusemre’deki gençleri gelecege hazirladiklarini söyledi.

Baskan Çerçi, “Manisa’da daha önce böyle bir bilim merkezi yoktu. Hemen arkadaslarimiza 3 sene önce T3 Vakfi ile yakin temasa geçin ve görüsün dedim. Türkiye’de bilim ve teknolojinin gelismesine, gençlige sevdirilmesine ön ayak olmus sirf bu amaçla kurulmus bir vakif böyle bir talepte bulunmuslar. Arkadaslar görüstüler ve böyle bir bilim merkezine Manisa’da ciddi bir ihtiyaç var dediler ve biz de hemen kollarimizi sivayarak bu projeyi olgunlastirip gelistirdik ve bir sene içinde Ege Bölgesinin en büyük bilim merkezini atölyelerini, Dene-Yap Atölyelerini protokolle, bir devlet vizyonuyla buraya kurduk” dedi.

TEKNOFEST 2024 yarismalari için Manisa’da 45 bilgilendirme seminerinde 4 bin 370 ögretmen ve ögrencinin katilimiyla gerçeklestirildigi ve ve bugün itibariyle Manisa’da sistemde bin 229 basvuru bulundugu ögrenildi.
Kaynak: İHA