Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Istanbul'da 1 Milyona Yakin Konutu Bakanlik Vasitasiyla Dönüstürmeyi Düsünüyoruz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, "Istanbul’un dönüsümü için 385 milyar para kondu. Istanbul’da 1 milyona yakin konutu bakanlik vasitasiyla dönüstürmeyi düsünüyoruz" dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Istanbul'da 1 Milyona Yakin Konutu Bakanlik Vasitasiyla Dönüstürmeyi Düsünüyoruz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Istanbul Ticaret Odasinin düzenledigi kentsel dönüsüm istisare toplantisina katildi.

Fatih Eminönü’nde bulunan Istanbul Ticaret Odasinda gerçeklesen toplantiya kentsel dönüsüm ile ilgili detaylar konusuldu.

“Sene geçmeden 200 bin konutu tamamlayacagiz”

Yil sonuna kadar deprem bölgesinde 200 bin konutun tamamlanacagini söyleyen Bakan Özhaseki, “Evinin disinda konteynerlerde kalan 300 bin kisi var. Devlet bir o kadar aileye de kira yardimi yapiyor. Böyle olunca bizim çok hizli olmamiz gerekiyordu. Depremden çok kisa bir süre sonra bulabildigimiz her zeminlerde bakanlik olarak uygun olan her yerde çalismalara basladik. Su ana kadar gerek ihale sürecinde olan ve bugünlerde yapilan havaalaninda imzaladim, ihale sürecine giriyor. Veya baslamis, temeli atilan veya kaba insaati biten bitme asamasina gelen sürece girmis olan 307 bin konut var. 50 bin kadar köy evini çelik karkas üzerine arada tas yünü olan beton ve alçipan malzemelerden yapiyoruz. Bu hazirandan baslayarak 1 yil sürmeyecek diye düsünüyorum. Su, kanal, yagmur sulari gibi isleri de sifirdan yapacagiz. Belediyeleri de borçlandirmayacagiz. Onlarin isi de olsa, biz ilgilenmis olacagiz. Su ana kadar 30 bine yakin konutu teslim ettik. önümüzdeki ay sonuna kadar 75 bin konutu teslim edecegiz. 20 yil boyunca yaptigi konut sayisi 1 milyon 200 bin, anlatmistim. Simdi biz diyoruz ki? Insallah sene geçmeden 200 bin konutu tamamlayacagiz. Bu çok kolay durumlar. Bizim çevreyi kirletme oranimiz çok düsük. Ama biz inanarak, bilerek çevreye saygili asla bir kirlilige izin vermeden hayatimizi sürdürmemiz gerekiyor. Önce evimizden ayristirmaya basliyoruz. Onlari degerlendiriyoruz" seklinde konustu.



“Yarisi bizden kampanyasina 1 milyon 255 bin vatandasimiz müracaat etmis”

Yarisi bizden kampanyasina 1 milyondan fazla kisinin basvuru yaptigini söyleyen Bakan Özhaseki, “Yarisi bizden kampanyasina 1 milyon 255 bin vatandasimiz müracaat etmis. Içinde yüzde yüzü saglayanlar var. Yüzde 90’i tamamlayanlar var. Yüzde 50’yi geçip saglamasi da yeterli olur. Orada da 1,5 milyon liralik bir paket olarak açikladik. Evini yikip yapmak istiyorsa içinde oturan kiraci ya da ev sahibi tahliye için 100 bin lira, 700 bin lirasi hibe, 700 bini de 2 sene sonra baslamak üzere 10 sene vadeli. Bundan dolayi da müthis bir ragbet var. Bir taraftan rezerv alanlarda 400 bin konut üretiyoruz. Bir taraftan yarisi bizden kampanyasiyla 350 - 400 bin konutu yenilemis olacagiz. Bu konuta orta vadeli bütçeye 485 milyar para koyduk” dedi.



“Istanbul’un dönüsümü için 385 milyar para kondu”

Istanbul’da kentsel dönüsüm için 385 milyar paranin kenara koyuldugunu söyleyen Bakan Özhaseki, "Istanbul’un dönüsümü için 385 milyar para kondu. Istanbul’da 1 milyona yakin konutu bakanlik vasitasiyla dönüstürmeyi düsünüyoruz. Sen ne yapacaksin kardesim desinler? 10 senedir, 5 senedir buradaydin, ne yaptin desinler? Hesap sorsunlar, sonrada eger bir kentsel dönüsüm yapiliyorlarsa destek çiksinlar. Bu bizim için bir vazife, elzemdir. Bir taraftan deprem bölgesindeki hasarlari sarariz, vatandaslarimizi o dirençli konutlarda oturturuz. Istanbul’umuzu depreme hazirlariz. Hiç olmaz ama olursa da uzun vadede çok düsük siddette en kolay sekilde bitiririz diye düsünüyorum” diye konustu.

Bakan Özhaseki, maden sahasindaki olayla ilgili, "Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ve Enerji Bakanimiz su anda Erzincan’dalar. Müthis bir kütlenin kaydigi ortam. Burada haliyle 9 tane kardesimiz su anda toprak altinda. Müthis bir arama çalismasi var. Insallah bir an önce onlara ulasirlar diye de ümit ve dua ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA