TDED Genel Baskani Ekrem Erdem; 'Dilimiz Kimligimizdir'

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi (TDED) Genel Baskani Ekrem Erdem, Millî Egitim Bakanligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Aziziye Belediyesi ve TDED Erzurum Subesi’nin is birligiyle düzenlenen etkinlikte “Dilimiz Kimligimizdir” konferansi verdi.

TDED Genel Baskani Ekrem Erdem; 'Dilimiz Kimligimizdir'
Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Genel Baskani Ekrem Erdem konferansta yabanci kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin kullanilmasinin önemine deginerek “Yaklasik 16 milyon kilometrekarelik bir cografyada 250 milyona yakin konusaniyla dünyanin en büyük dilleri arasinda yer alan Türkçe, bugün bilim ve teknolojideki hizli gelisme, basin ve yayin kuruluslarinin kullandigi özensiz dil, ticari hayatla gelen yabanci kelime kullanim aliskanligi, yabanci dilde egitim hayranligi gibi nedenler dilimiz için büyük bir tehdit olusturmaktadir.” dedi.

“Dil devletlerin varlik sebebidir”

Anlamsiz kisaltmalarin, cümle aralarina serpistirilen yabanci kelimelerin, kus diline benzer sosyal medya dili gençlerimizin iletisim dili olarak her geçen gün kullanim alanini genislettigine dikkat çeken Erdem, dilimizin karsi karsiya kaldigi sorunlari yalniz bir dil sorunu olarak görmemek gerektigini belirtti ve sözlerini söyle sürdürdü:

“Burada asil kaybolmakla karsi karsiya olan dilimiz degil, milli kimligimizdir. Kendi dillini, kültürünü kaybederek baska bir milletin kültür dairesi içine giren milletler tarih sahnesinden silinip gitmislerdir. Dil devletlerin varlik sebebidir. Toplumlar, millet olmayi ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varliklarini da kendi dilleri ile koruyabilirler. Tarihin çöplügü, dilleriyle baglari zayifladigi için sürülesip sömürgelesen ve bir süre sonra da kimliksizleserek yok olup giden milletlerin ibretlik hikâyeleriyle doludur. Cumhurbaskanimizin da ifade ettigi gibi; vatani önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunmasi vatan savunmasidir.”

“Güçlü Medeniyetler Güçlü Dillerle Insa Edilir”

Dünyada söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak dilimize sahip çikmak mecburiyetinde oldugumuzu anlatan Ekrem Erdem, “Unutmayalim! Güçlü medeniyetler güçlü dillerle insa edilebilir. Yüksek bir kültür seviyesine erismek, yüksek seviyede bir kültür diline sahip olmaktan geçer.” Bunun için Cumhuriyetimizin 100. yilinda Türkçenin yabanci dillerinin baskisindan kurtarilarak, bagimsiz ve güçlü bir dil olarak varligini sürdürebilmesi için, hayatimizin her alanini kusatan bir “Millî Bir Kültür ve Dil Politikasi”na ihtiyacimiz oldugunu vurgulayan Erdem, Cumhurbaskanimiz tarafindan hayata geçirilen millet bahçelerini ve kiraathanelerini Milli Dil Politikasinin habercisi olarak görülmesi gerektigini; millet parki yerine millet bahçesinin, cafe yerine kiraathanenin seçilmesi, ana dilimizin nefesini kesen gerekli gereksiz yabanci kelime kullanma hastaligina karsi yerli ve millî bir durus oldugunu kaydetti.

“Yeni Bir Imla Kilavuzu Ihtiyaci”

Konusmasinda Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi’nin dili merkeze alan “F Klavye”, “Yön Levhalari ve Tabelalar”, “Yazim Kilavuzu ile Ilgili Tespit ve Öneriler” gibi faaliyetlerine yer veren Ekrem Erdem sunlari söyledi: “Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi olarak Türkiye Yüzyilinda, kurulus amacimiz dogrultusunda günün ihtiyaçlarina cevap verecek, çeliskilerden uzak, basit, anlasilir ve kafa karisikligi olusturmayan ve ideolojik dayatmalardan arindirilmis yeni bir ‘Imla Kilavuzu’ önerisinde bulunuyoruz. TDK tarafindan bugüne kadar, pek çok imla kilavuzu, degisiklikler yapilarak onlarca defa yayimlanmistir. Ancak geçen bunca zamana ragmen üzerinde mutabakat saglanan, kendi içinde tutarli, toplumda kabul gören bir ‘Imla Kilavuzu’u hazirlanamamistir. Iktibas edilen kelimelerin yazimindan birlesik kelimelerin yazimina, uzatma ve inceltme isaretlerinin kullanimindan yabanci dillerden geçen kelimelerde çift l harfinin yazimina kadar birçok konuda fikir birligine varilamamis ve kafa karisikliklari giderilememistir. Bunu artik görmemiz ve gerekeni yapmamiz gerekiyor. Türkiye Yüzyilina ‘efradini cami agyarini mani’ bir imla kilavuzuyla girmek çok daha anlamli olacaktir. TDK’nin önderliginde hazirlanacak yeni bir imlâ kilavuzu Türkiye Yüzyilina en büyük hediye olacaktir. Ders kitaplari basta olmak üzere Türkçede karsiligi bulunan yabanci kelimelerin yerine, toplumun her kesimi tarafindan kabul görmüs ve kültürümüze mal olmus kelimeler tercih edilmeli ve bütün bunlar bir politika seklinde olmalidir.”

“Yurt disinda Türkçe hassasiyeti”

Konferansta bir konusma yapan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, yurt disinda yasadigi yillarda ülke vatandaslarinin ana dillerini kullanma konusunda hassasiyetlerinin yüksek oldugunu belirterek bizlerin de Türkçe konusma konusunda ayni gayreti göstermemiz gerektigini vurgulayarak, " “Bizim de Türkçe konusma konusunda ayni gayreti göstermemiz gerekmektedir.” dedi.

Etkinlikler kapsaminda Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Genel Baskan Vekili ve Dil ve Edebiyat Genel Yayin Yönetmeni Üzeyir Ilbak Erzurum Sehit Hasan Yilmaz Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi’nde; Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi YK Üyesi ve Kardelen Çocuk Genel Yayin Yönetmeni Elif Tokkal Erzurum Raif Azak Imam Hatip Ortaokulu’nda birer söylesi gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA