Rehberlerden 'Yasama Dokunma' Açiklamasi

Nevsehir Rehberler Odasi’na (NERO) kayitli profesyonel turist rehberleri, gündemdeki turist rehberligi meslek kanunu hakkinda yapilmasi planlanan yasa degisikliklerinin mesleklerine getirecegi zararlari anlatmak üzere bir araya gelerek basin açiklamasinda bulundu.

Rehberlerden 'Yasama Dokunma' Açiklamasi
Nevsehir Valiligi önünde toplanan rehberler adina Nevsehir Rehberler Odasi (NERO) Baskani Özay Onur basin açiklamasi yapti. Onur açiklamasinda, "Bugün burada toplanma amacimiz turist rehberligi meslek kanununda yapilmasi düsünülen ve haksiz rekabet ortami olusturacak yeni düzenlemeyi sizlere aktarmak ve kaygilarimizi bildirmektir. 6326 sayili meslek yasamiz rehberleri koruyan, biz kültür elçilerinin haklarini savunan bir yasa iken; su anda meclis komisyonuna yeni getirilen yasa taslagi ile tam anlamiyla rehber aleyhine bir yaklasim ve rehbersiz bir turizm sektörü insa etme çabasi görülmektedir. Biz turist rehberleri Osmanli Imparatorlugundan bu yana, ülkemizi ziyaret eden yerli ve yabanci misafirlere ülkemizin tanitilmasi için canla basla çalismaktayiz. Her zaman yabanci dil bilme sarti bu süreçte talep edilmistir. Bir dilin insana kattigi bilgi birikimiyle ülkemizi hep en iyi sekilde tanittik. Ancak mevcut taslak bizlerin meslegimizi icra etmemize engel olmaktadir” seklinde konustu.

Onur, “Rehberlik meslegi, birçok farkli lisans mezunlarina açilarak “Türkçe rehberlik” adi altinda, büyük bir issiz ordusu olusturulacaktir. Bugün, halihazirda yaklasik 14 bin Türkçe konusan ve en az bir yabanci dil bilen turist rehberi bulunmaktayken, sektörel gerçeklerle çatisan bir istihdam algisi olusturulmaktadir. Bazi kötü niyetli acentelerin baskisiyla, sözde “rehber bulunamiyor” söylemi piyasaya servis edilmistir. Ülkemizde hem Türkçe gruplara hem de yabanci gruplara yetecek kadar turist rehberi bulunmaktadir. Rehberlik meslegini itibarsizlastirmak için eklenen maddeler, rehberleri saf disi birakarak acenteler ya da tasima firmalari tarafindan istenen "rehbersiz" bir turizm piyasasi olusturma isteginin sonucu olarak ortaya çikmistir” ifadelerini kullandi.

Yapilan duanin ardindan rehberler, getirdikleri tabut üzerine siyah karanfil birakti.
Kaynak: İHA