Ekonomide 2024 Yili Beklentileri GSO'da Konusuldu

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yeni Nesil Sanayici Platformu tarafindan, Ekonomi Komisyonu faaliyetleri kapsaminda "2024 Ekonomi Beklentileri" konulu toplanti düzenlendi.

Ekonomide 2024 Yili Beklentileri GSO'da Konusuldu
GSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantiya GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcilari Ferhan Sagim, Basar Küçükparmak, Is Yatirim Uluslararasi Piyasalar Strateji ve Is Gelistirme Direktörü Sant Manukyan, Türkiye Arastirma Direktörü Serhat Gürleyen, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tezel, Is Yatirim Anadolu Bölge Direktörü Serdar Akiner, Gaziantep Sube Müdürü Mehmet Çekiç, TOBB Gaziantep Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Aysen Ahi ile Icra Kurulu Üyeleri, Yeni Nesil Sanayici Platformu Üyeleri, GSO Genel Sekreteri Yusuf Izzettin Iymen, firma ve kurum temsilcileri ile sanayiciler katildi.

Is Yatirim’in katkilariyla düzenlenen toplantida, 2024 yili için Türkiye ve dünyada ekonomik beklentiler, yasanan son gelismeler, yatirim projeleri, mevcut ekonomik veriler ve egilimler hakkinda bilgi ve görüs paylasiminda bulunuldu.

“Küresel ticaret üzerindeki baskisini sürdürüyor”

Toplantinin açilis konusmasini yapan GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, pandemiyle birlikte bozulan ticaret zinciri ve ardindan gelen ülkeler arasi gerilimler nedeniyle tüm dünyada zor bir dönemden geçildigini söyledi.

Kizildeniz ile Süveys Kanali’ndaki sorunlarin sanayiyi ve ihracati olumsuz etkiledigini belirten Ünverdi, “Küresel alanda yasanan bu ve benzeri olumsuzluklar nedeniyle maalesef lojistik ve hammadde fiyatlari arttigi gibi belirsizlik de küresel ticaret üzerindeki baskisini sürdürüyor. Bunlarin yaninda 6 subat depremi özellikle bölgemizde sartlari daha da zorlastirdi. Bizler bölge olarak deprem felaketi karsisinda sanayimizi, ticaretimizi, istihdamimizi sürdürmek için olaganüstü bir mücadele verdik. Gaziantep Sanayi Odasi olarak hem sorunlarin çözümü hem de sanayimizin yeniliklerden geri kalmamasi ve sürdürülebilirligi için çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

2024 yilinin küresel ve bölgesel sorunlarla basladigini ifade eden Ünverdi, “Orta Vadeli Program (OVP) adimlari ekonomimiz için umut oldu. Öncelikli sorunlarimiz olan faiz, kur, enflasyon üçgeninde ekonomimizin kararli adimlarla rahatlamasini umut ediyoruz. Üretim ve ihracat odakli büyüme bu noktada büyük önem tasiyor ve biz de bu sürece destek vermeye devam edecegiz. Düzenlemis oldugumuz toplanti da hepimiz için öngörüde bulunmamiza ve vizyon olusturmamiza katkida bulunacak. Toplantimizin hayirli olmasini diliyor, destek ve katkilari için Is Yatirim’a, degerli konusmacilarimiza ve tüm konuklarimiza tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“ABD piyasasinda hali hazirda bir resesyon beklentisi var”

Toplantida “2024 Yili Global Ekonomik Beklentiler” baslikli bir sunum yapan Is Yatirim Uluslararasi Piyasalar Strateji ve Is Gelistirme Direktörü Sant Manukyan, ABD, Çin ekseninde yasanan gelismeler, AB ve diger ülkelerle birlikte küresel ekonomideki durumla ilgili bilgiler paylasti. Daha önce ABD’de 2023 yilinin resesyon beklenen bir yil oldugunu hatirlatan Manukyan, “ABD piyasasinda hali hazirda bir resesyon beklentisi var. Bu beklentiler degismedi. Geçen yil resesyon beklentisi yüzde 70’di. Çok büyük bir ihtimalle birinci yarida bu olmayacaktir. Ikinci yarida da zaten seçim var. Dolayisiyla 2024 yilinda resesyon beklentisinin o kadar yüksek oldugunu düsünmüyorum. Yüzde 40’lar civarinda oldugunu söyleyebiliriz. Geçtigimiz yil bütçe açiginin son derece yüksek oldugu bir yil oldu. Bundan dolayi zaten resesyon bekleyenler yanildi. Çünkü kamu yogun bir sekilde harcama yapiyordu. Kamu harcamasi bir yana bir de Covid-19 ile baslayan, Rusya ve Çin ile devam eden bazi gelismeler oldu. Çin’den ticareti alip kendi topraklarimiza veya dostlarimiza götürelim düsüncesi vardi. Bununla ticaretin biraz yön degistirdigini gördük. Toplantinin hayirli olmasini diliyor, is birlikleri ve nazik misafirperverlikleri için Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Sayin Adnan Ünverdi’nin nezdinde Yeni Nesil Sanayici Platformu ve tüm GSO ailesine tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“2024 Yili Türkiye Ekonomik Beklentiler”

“2024 Yili Türkiye Ekonomik Beklentiler” baslikli bir sunum gerçeklestiren Is Yatirim Türkiye Arastirma Direktörü Serhat Gürleyen de Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili degerlendirmelerde bulundu. Gürleyen, “Bir programa güvenin saglanmasi için ilk sart kisa vadeli tahminlerin tutmasidir. Ekonomi yönetiminin OVP ile ilgili hazirladigi kisa vadeli tahminlerin tuttugunu söyleyebiliriz. Enflasyon önce yükselse de sonra OVP’ye paralel geldi. Büyüme oranlari da zaman içinde Orta Vadeli Programa yakin bir yerde geldi. Orta Vadeli Program açik bir sekilde önümüzdeki iki yil için bütçe açiginin yüksek olacagini söyledi.

Bu noktada da pandemi dönemine oranla daha asagilarda bir yerdeyiz. Ayrica Türkiye’nin büyümesi için iyimseriz. Avrupa’ya bakildiginda Türkiye için de yüzde 3 iyi bir rakamdir” seklinde konustu.

“Is Yatirim olarak, sermaye piyasalari ve tüm paydaslarina yönelik yol gösterici bir rol üstleniyoruz”

Is Yatirim Anadolu Bölge Direktörü Serdar Akiner ise Gaziantep’te birçok farkli alanda ülke ekonomisine deger katan firmalarin faaliyet gösterdigini, bu nedenle Gaziantep’te bulunmaktan mutluluk duyduklarini ifade etti.

“Is Yatirim olarak, sermaye piyasalari ve tüm paydaslarina yönelik yol gösterici bir rol üstleniyoruz” diyen Akiner, “Kurumumuzla birlikte Türkiye sermaye piyasalarini da büyütme gelenegimizin bu yil 27. yilindayiz. Is Yatirim’da dürüst ve açik iletisimi savunan ‘kazandir kazan’ ilkemiz geregince tüm yatirimcilarimizin birikimlerine deger katmak ana hedefimizdir. Bizi bu hedefimize götüren en etkili yol ise uzmanligimizi ve sahip oldugumuz güncel bilgiyi paylasmaktan geçmektedir. Toplantinin hayirli olmasini diliyor, Gaziantep Sanayi Odasi’na ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Toplanti, soru- cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA