Besiktas'taki Terör Saldirisina Iliskin Davada 7 Yil Sonra Yakalanan Saniga 15 Yila Kadar Hapis Talebi

Besiktas Vodafone Park çevresinde 10 Aralik 2016’da gerçeklesen ve 40 polis memurunun sehit oldugu, 7 vatandasin da hayatini kaybettigi terör saldirisina iliskin firari olarak aranirken 7 yil sonra yakalanan sanik Aydin Ekici’nin davasinda mütalaa açiklandi. Savcilik, Ekici’nin 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasini talep etti.

Besiktas Vodafone Park çevresinde 10 Aralik 2016’da gerçeklesen ve 40 polis memurunun sehit oldugu, 7 vatandasin da hayatini kaybettigi terör saldirisina iliskin firari olarak aranirken geçtigimiz sene yakalanan sanik Aydin Ekici’nin yargilanmasina devam edildi. Istanbul Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik Aydin Ekici ve avukati hazir bulundu.

40 polisin sehit oldugu, 7 vatandasin hayatini kaybettigi belirtildi

Durusmada esasa iliskin mütalaasini açiklayan Cumhuriyet Savcisi, PKK silahli terör örgütüne bagli TAK isimli olusum tarafindan 10 Aralik 2016’da Besiktas Vodafone Park Stadyumu etrafinda gerçeklestirilen terör saldirisinda 40 polis memurunun sehit oldugunu, 7 vatandasin hayatini kaybettigini, olay nedeniyle 208 polis memuru ile 34 vatandasin yaralandigini ve eylemlerin ise olay sirasinda ölen Kadri Kilinç ile Burak Yavuz isimli örgüt üyeleri tarafindan gerçeklestirildigini anlatti.

Sanik Ekici’nin örgütün amaçlarina hizmet eden bir ‘örgüt üyesi’ oldugu aktarildi

Açiklanan mütalaada, sanik Aydin Ekici’nin PKK silahli terör örgütünün Istanbul hücre yapilanmasi sorumlusu olan ve Besiktas saldirisinin planlayicilarindan olan Mehmet Emin Töre ile ayni hücre evinde ikamet ettigi, ikamette elektronik devre, patlayicilar ve 16 adet termos ele geçirildigi, 4 adet termostan en tehlikeli patlayicilardan TNT ele geçirildigi belirtildi. Mütalaada sanik Ekici’nin PKK/KCK silahli terör örgütü ile organik bagi bulunan ve örgütün amaçlarina hizmet eden bir örgüt üyesi oldugu kaydedildi.

Mütalaada, 1 Temmuz 2017’de yapilan aramalarda ele geçirilen termoslarda bulunan patlayici madde bulasiklarinin 10 Aralik 2016’daki Besiktas’ta gerçeklestirilen terör saldirisinda kullanilan patlayici maddelerle ayni tür olmasi nedeniyle sanigin Besiktas’ta meydana gelen terör saldirisindan sorumlu tutulmasi gerektigi nedeniyle cezalandirilmasi talebiyle kamu davasi açilmissa da, gerek patlayicilarin olaydan yaklasik 7 ay sonra ele geçirilmis olmasi, gerekse sanigin, patlayicilarin ele geçirildigi dönem içerisinde ikametten tasinmis olmasinin göz önüne alindigi, böylece Besiktas’ta gerçeklestirilen terör saldirisina azmettiren, müsterek fail veya yardim eden sifatiyla istirak ettigine dair her türlü süpheden uzak delil bulunamadigi belirtildi. Ayrica, sanik Ekici’nin ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçu disindaki diger suçlardan mahkumiyetine yeterli, kesin ve inandirici delilin olmadiginin anlasildigi kaydedildi.

15 yila kadar hapis talebi

Açiklanan mütalaada, sanik Ekici’nin ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yildan 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Mütalaada, sanik hakkindaki diger suçlardan ise kesin, somut ve inandirici delil elde edilemedigi gerekçesiyle beraatina karar verilmesi istendi.

Tutukluluk halinin devamina karar verildi

Ara kararini açiklayan mahkeme, sanik Ekici’nin tutukluluk halinin devamina ve sanik tarafina açiklanan mütalaaya karsi savunma yapabilmeleri için süre verilmesine hükmederek durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA