Uzmanlar Uyardi Açiklamasi Sis Varsa Çikmayin Ölümcül Olabilir

Kronik rahatsizligi olanlara uyarida bulunan Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisin etkili oldugu saatlerde zorunlu olmadikça disariya çikmamalari, spor veya aktivite yapacaklarsa o saatlerde yapmamalari tavsiyesinde bulundu.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi Sis Varsa Çikmayin Ölümcül Olabilir
Bu mevsimlerde Edirne’de sik sik yogun sis etkili olurken, uzmanlar özellikle kronik rahatsizligi olanlarin sisli havalarda disari çikmasinin daha tehlikeli oldugunu, sis bulutunun kirli havayla temas etmesi halinde daha tehlikeli hale geldigi konusunda uyarida bulundu.

Günlük yasami olumsuz etkileyen kirli ve sisli hava, sagligi da bozabiliyor. Hava kirliliginin meydana getirdigi kalp krizi, felç gibi riskler, sisli havalarda daha da artabilir.

Kronik hastalara özel uyari

Görüs mesafesinin düsmesi nedeniyle trafikteki sürücüler oldugu gibi disarida olan vatandaslar da sisli havadan olumsuz etkileniyor. Özellikle kronik rahatsizligi olanlar, hamileler ve bebekler kirli ve sisli havalarda biraz daha dikkatli olmalari gerekiyor. Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisli havalara karsi uyarilarda bulunarak, vatandaslara tavsiyelerde bulundu.

Sisli havalarda kalp, astim, bronsit, KOAH hastalarinin daha dikkatli olmasi gerektigini belirten Prof. Dr. Ekuklu, bu hastalarin mümkün oldugu kadar sisin oldugu saatlerde disari çikmamasi gerektigine dikkat çekti. Sisin atmosferik bir olay oldugunu belirten Prof. Dr. Ekuklu, yasanilan cografyada sis ile birlikte hava kirliligi de varsa bunun daha solunabilir bir durum oldugunu ifade etti.

Disariya çikmak zorunda olan ve risk gurubunda yer alan vatandaslarin sisin etkili oldugu saatlerde aktiviteyi azaltmalari gerektigini ifade eden Prof. Dr. Ekuklu, solunum sayisini arttiracak hareketlerin o ortamdaki kirli havayi solumayi da arttiracagi için risk olusturacaginin altini çizdi.

Hava kirliyse daha tehlikeli bir hal aliyor

Cografya olarak günün önemli bir bölümünün sisli geçirildigi bir ülkede yasadigimizi belirten Prof. Dr. Ekuklu, "Belli saatlerde sis etkili oldugu için zorunlu degilseler disariya çikmamalarini, spor veya aktivite yapacaklarsa o saatlerde yapmamalarini tavsiye ederim. Ama kaçinilmaz olarak çalisan insanlar, okula giden çocuklar varsa o saatlerde maske kullanimi önerilebilir. Hava kirliligi varsa o bölgede sisle birlikte bunun yere daha yakin hale gelmesi ve daha solunabilir olmasi ile olusabilecek saglik sorunlari önemsenmeli. Hava kirliyse sis daha tehlikeli bir hale geliyor. O saatlerde disarida bulunmak ve yogun egzersizlerden kaçinmak alinabilecek önlemlerin basinda geliyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA