Türkiye'de Ilk Kez Yapilacak SOSYALFEST'e 3 Bin 783 Sosyal Model Basvurusu

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafindan düzenlenecek Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararasi Sosyal Bilimler Festivali (SOSYALFEST) çerçevesinde gerçeklestirilen Sosyal Model Tasarim Yarismalarina toplamda 3 bin 783 basvuru yapildi.

Türkiye'de Ilk Kez Yapilacak SOSYALFEST'e 3 Bin 783 Sosyal Model Basvurusu
Üniversite, lise ve ortaokul ögrencileri, Cumhuriyet’in 100. yilina ve Türkiye Yüzyili vizyonuna uygun olarak milli sosyal bilimler hamlesini baslatacak SOSYALFEST çerçevesinde düzenlenen sosyal model tasarim yarismalarina katilarak Türkiye’nin ve dünyanin çesitli toplumsal sorunlarina yönelik çözüm odakli projeler gelistirdi. Türkiye’nin sosyal bilimler alanindaki potansiyelini sergilemek için önemli bir platform olma özelligi tasiyan SOSYALFEST Sosyal Model Tasarim Yarismalarina basvurular sona erdi. Sosyal Model Tasarim Yarismalarina, "Üniversite" kategorisinde 2 bin 857, "Lise" kategorisinde 668 ve "Ortaokul" kategorisinde 258 olmak üzere toplamda 3 bin 783 basvuru yapildi.

Katilimcilar, "Üniversite" kategorisinde; Türkiye Yüzyili Vizyonu Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Engelsiz Yasam Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Siddetin Azaltilmasi Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Ekolojik Yasam Sosyal Model Tasarim Yarismasi ve Iktisadi Kalkinma Sosyal Model Tasarim Yarismasi, "Lise" kategorisinde; Akademik Basarinin Artirilmasi Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Sifir Atik Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Yerel Iktisadi Kalkinma Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Dinin Yasanmasina Yönelik Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Kisisel Gelisim Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Aile Içi Dayanisma Sosyal Model Tasarim Yarismasi, "Ortaokul" kategorisinde; Güzel Ahlak Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Zaman Yönetimi Sosyal Model Tasarim Yarismasi, Yaz Tatili Sosyal Model Tasarim Yarismasi ile Türkiye’nin ve dünyanin toplumsal sorunlarina iliskin sosyal modeller tasarladi.

"Gençligimiz Türkiye’ye ve Türkiye Yüzyili Vizyonuna sahip çikiyor"

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik, SOSYALFEST’e gösterilen bu yogun ilgiden duyduklari memnuniyeti belirterek, gençlerin sosyal sorunlara duyarlilik gösterip çözüm üretebilme yeteneklerini sergilemelerinin önemine vurgu yapti. Sosyal Model Tasarim Yarismalarinin, gençlerin sosyal bilimler alanindaki potansiyelini ortaya çikararak topluma katki saglamasini hedeflediklerini ifade eden Kirisik, "En fazla Türkiye Yüzyili Vizyonu Sosyal Model Tasarim Yarismasina basvuru oldu. Bu durum gösteriyor ki gençligimiz Türkiye’ye ve Türkiye Yüzyili Vizyonuna sahip çikiyor, destek oluyor. Türkiye Yüzyili gençligimizin gönlünde taht kurmus. Gençlerimiz Türkiye Yüzyilini gerçeklestirmek için canla basla çalisiyor" dedi.

SOSYALFST ile gençleri sosyal model tasarim yarismalariyla bulusturarak Türkiye’nin ve dünyanin toplumsal sorunlarina çözüm üretmeye tesvik ettiklerine dikkati çeken Rektör Kirisik, sunlari kaydetti:

"Üniversite, lise ve ortaokul kategorilerinde toplamda 14 farkli temada gerçeklestirdigimiz yarismalara gençlerimiz büyük ilgi gösterdi. Sosyal model üretme kültürünün toplumda yayginlasmasini, yasanan sorunlara çözüm üretme kapasitesinin özellikle gençlik nezdinde artmasini istiyoruz ve bunu SOSYALFEST ile destekliyoruz. Düzenledigimiz Sosyal Model Tasarim Yarismalarinda, gençlerimiz, çözüm önerileri sunarak toplumdaki sorunlara farkindalik olusturuyor. Bu çerçevede gençlerimiz üretmis olduklari sosyal modelleri sunacak. Yarisma sonucunda 14 farkli kategoride birinciye 25 bin TL, ikinciye 15 bin TL ve üçüncüye 10 bin TL olmak üzere toplamda 700 bin TL’lik ödül verecegiz, sürpriz hediyelerimiz de olacak. Bekledigimizin çok ötesinde büyük bir ilgiyle karsilastik. Yarismada toplam basvuru 3 bin 783’e ulasti. Jüri ön degerlendirme süreci basliyor. Jüri sürecinde sosyal modeller detayli sekilde incelenerek puanlandirma yapilacak ve finale kalan takimlar belirlenecek."

Jüri ön degerlendirmelerinin ardindan "Üniversite" kategorisinde her bir temadan 25 takim, "Lise" kategorisinde her bir temadan 10 takim ve "Ortaokul" kategorisinde her bir temadan 5 takim, 2-3 Mart 2024 tarihlerinde gerçeklestirilecek SOSYALFEST’te sunumlarini yaparak sosyal modellerini tanitacak. Bu çerçevede SOSYALFEST, yenilikçi ve sorun çözme odakli yaklasimlar içeren Sosyal Model Tasarim Yarismalari, çesitli konularda gerçeklestirilen söylesi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipligi yapacak.
Kaynak: İHA