Sinop'ta Yaklasik 700 Adet Salep Dikimi Yapildi

Sinop’ta Tarim ve Orman Il Müdürlügünden sertifikali yaklasik 700 adet salep dikimi yapildi.

Sinop'ta Yaklasik 700 Adet Salep Dikimi Yapildi
Sinoplu is kadini Janset Sanli tarafindan dikilen saleplerden verim alinirsa dikimine devam edilecek. Ayrica Sanli, ayni bölgede olan lavanta bahçesini de turizme açmayi planladiklarini söyledi.

Ilk defa salep dikimi yaptiklarini belirten Sinoplu is kadini Janset Sanli, “Su an bu alanda salep dikimi yapiyoruz. Salep fidelerini diktik. Salep dogada artik toplanmasi yasak olan bir bitki türü. Ama çok da talep gören, kiymetli bir bitki. Soganindan da yetistiriliyor ama biz sogan dikim zamanini geçirdik. Su an fide olarak dikiyoruz. Bunlar sertifikali ürünler. Tarim ve Orman Il Müdürlügünden iznini alarak dikiyoruz. Biz salepi ilk kez diktik, deneme amaçli diktik. Bu topraklarda ne kadar verimli olabilir diye bakiyoruz. Deneme amaçli olarak yaklasik 700 tane diktik. Eger istedigimiz verimi alirsak çogaltacagiz” dedi.

Çevre düzenlemeleri biterse lavanta bahçesini turizme açmayi planladiklarini belirten Sanli, “Lavantamiz bahçemizde toplamda yaklasik 22 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bu sene de Denizli’den gelen 4 yillik lavantalari diktik. Kismet olup, çevre düzenlemelerimizi yetistirebilirsek turizm açmayi düsünüyoruz. Lavantanin yagi yapilabiliyor, sabunu da yapilabilir. Çok farkli alanlarda kullanilabiliyor. 2 tür lavantamiz var. Intermedia türü görsel olan lavantamiz. Onu daha çok yagindan ziyade görsel alanda kullanacagiz çünkü boylari bir metreyi geçiyor. Digeri de yaglik olan lavantamiz. Onu da 7 dönüme diktik. Asil ürün bazinda kiymetli olan 7 dönüme diktigimiz olan lavanta“ diye konustu.

Kaynak: İHA