Pakistan'da Hapisteki Imran Khan'in Partisi PTI Destekli Bagimsiz Adaylar Yarisi Önde Götürüyor

Pakistan’da cezaevindeki eski Basbakan Imran Khan’in partisi Pakistan Adalet Hareketinin (PTI) destekledigi bagimsiz adaylar Ulusal Meclis’te yarisi önde götürürken, diger bir eski Basbakan Navaz Serif ise lideri oldugu Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’in (PML-N) “en büyük parti” haline geldigini belirterek koalisyon hükümeti kurmak için Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari ile anlastigini duyurdu.

Pakistan'da Hapisteki Imran Khan'in Partisi PTI Destekli Bagimsiz Adaylar Yarisi Önde Götürüyor
Pakistan’da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Subat’ta yapilan seçimlerin sonuçlari gelmeye devam ediyor. Paylasilan verilere göre 266 sandalyeli Ulusal Mecliste 250 sandalyen 99’unu cezaevindeki eski Basbakan Imran Khan’in partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bagimsiz milletvekilleri kazandi. Eski Basbakan Navaz Serif’in lideri oldugu Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) 71, Bilaval Butto Zerdari’nin liderligini yaptigi Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 53 sandalye elde etti.

Cezaevindeki Khan’in “zafer” konusmasi

2018’de yapilan son seçimi kazanan eski Basbakan Khan’in partisi PTI tarafindan desteklenen bagimsiz adaylar, Ulusal Mecliste PML-N ve PPP’ye göre seçimleri önde götürürken, cezaevindeki Khan’in sosyal medya hesabindan yapay zeka ile olusturulan bir konusmasi paylasildi. Khan 94 saniyelik videoda “PTI’nin baskiya meydana okuyarak ezici bir zafer kazandigini" öne sürdü.

Khan’in partisinin seçimlere katilmasi daha önce yasaklanmisti.

Serif: “En büyük parti PML-N oldu, koalisyon görüsmelerine baslayacagiz”

Dün aksam Lahor kentinde kalabaliga seslenen eski Basbakan Navaz Serif ise partisinin seçim sonuçlarina göre ülkedeki "en büyük parti" oldugunu ifade etti.

Serif, “Bu ülkeyi girdaptan çikarmak bizim görevimiz. Görevi kim alirsa alsin, ister bagimsizlar ister partiler olsun, onlarin sahip olduklari yetkiye saygi duyariz. Onlari yanimiza durmaya ve bu yarali milletin yeniden ayaga kalkmasina yardim etmeye davet ediyoruz” diye konustu.

Serif partisinin salt çogunlugu elde edememesinin ardindan koalisyon hükümeti kurmak için görüsmelere baslayacagini söyledi.



Khan, partisini ortadan kaldirmak için uygulanan baskinin arkasinda ordunun olduguna belirtirken, analistler ve muhalifler Serif’in ordu tarafindan desteklendigini ifade ediyor.

Serif ve Zerdari koalisyon için anlasti

Pakistan medyasi ve parti kaynaklarindan bugün edinilen bilgiye göre, PML-N lideri Serif ile PPP lideri Bilaval Butto Zerdari, Ulusal Meclis ile Pencap Meclisinde koalisyon hükümeti kurma konusunda anlasti.

ABD, Ingiltere ve AB’den seçim sorusturmasi çagrisi

ABD, Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) tarafindan yapilan açiklamalarda, Pakistan’in oy verme ve oy sayim sürecinden duyulan endiselerle dile getirildi, bildirilen usulsüzlüklerin sorusturulmasi yönünde çagrida bulunuldu. Parti çalisanlarinin gözaltina alinmasi da dahil olmak üzere usulsüzlük ve müdahale iddialarinin kapsamli bir sekilde sorusturulmasi gerektigini vurguladi.

Pakistan Disisleri Bakanligindan elestirilere cevap

Pakistan Disisleri Bakanligi, seçime müdahale edildigine yönelik diger ülkelerden gelen açiklamalara tepki gösterdi. Açiklamada, "Pakistan’da 8 Subat 2024’te yapilan genel seçimlere iliskin bazi ülke ve kurumlarin açiklamalarini dikkate aldik. Bu açiklamalar, Pakistan’in genel seçimleri barisçil ve basarili bir sekilde düzenledigi ve bir yandan da öncelikle dis destekli terörizmden kaynaklanan ciddi güvenlik tehditleriyle ugrastigi yadsinamaz gerçegini göz ardi ediyor. Bazi ifadelerin gerçekligi bile yok. Ülke genelinde internet kesintisi yasanmadi. Seçim gününde terör olaylarini önlemek için yalnizca mobil hizmetler 1 gün süreyle durduruldu. Pakistan, istikrarli ve demokratik bir toplum insa etme taahhüdünün bir parçasi olarak seçimleri gerçeklestirdi. Dostlarimizin yapici tavsiyelerine deger versek de seçim süreci tamamlanmadan olumsuz yorum yapmak ne yapici ne de objektiftir. Pakistan demokratik yönetim insa etmek için çalismaya devam edecek. Her seçim ve barisçil iktidar degisimi bizi bu hedefe daha da yaklastiriyor. Bunu baskalari tarafindan dile getirilen endiseler nedeniyle degil, halkimizin arzusu ve kurucu atalarimizin vizyonu oldugu için yapiyoruz" ifadeleri kullanildi.

Seçim günü 51 saldiri, 12 ölü

Pakistan ordusundan 8 Subat’ta yapilan açiklamada, seçim günü ülke genelinde 51 terör saldirisi gerçeklestirildigi duyurulmustu. Saldirilarda 10’u güvenlik görevlisi, 2’si sivil olmak üzere 12 kisinin hayatini kaybettigi, 39 güvenlik görevlisinin yaralandigi aktarilmisti. Operasyonlarda 5 "teröristin" de öldürüldügü belirtilmisti. Ayrica 137 bin askerin 6 bin oy verme noktasinda görevlendirildigi, 7 bin 800’den fazla Hizli Müdahale Gücü (QRF) ekibinin de siddeti önlemek için sahada bulundugu kaydedilmisti.

Khan hükümeti düsmüstü

2018’de yapilan son genel seçimi kazanan Imran Khan’in hükümeti, 10 Nisan 2022’de parlamentoda yapilan güven oylamasinda 174 "hayir" oyuyla düsmüstü. Parlamentoda yapilan oylamada, 3 dönem basbakanlik yapan Navaz Serif’in kardesi Sahbaz Serif çogunlugun destegini alarak basbakan seçilmis, Agustos 2023’e kadar görevde kalmisti. Daha sonra ülkeyi genel seçime kadar yönetecek geçici hükümetin basbakani ise Anwaarul Hak Kakar olmustu.

Khan, seçime 1 hafta kala 3 kez hapis cezasina çarptirildi

Agustos 2018’den parlamentoda güven oylamasini kaybettigi Nisan 2022’ye kadar Pakistan’in basbakanlik koltugunda oturan 71 yasindaki Imran Khan, yargilandigi 3 farkli davada seçime 1 hafta kala hapis cezasina çarptirilmisti. Khan, 30 Ocak’ta devlet sirlarini ifsa etmekten yargilandigi davada 10 yil hapse mahkum edilmis, 31 Ocak’ta ise basbakanligi döneminde aldigi hediyelerinin ayrintilarini açiklamadigi ve hediyeleri sattigi gerekçesiyle yargilandigi yolsuzluk davasinda esi Büsra Khan ile 14’er yil hapis cezasina çarptirilmisti. Khan ve esi ayrica yasa disi evlilik yaptiklari gerekçesiyle yargilandiklari davada 3 Subat’ta 7’ser yil hapse mahkum edilmisti.

Khan hakkinda açilan davalarin ardindan mahkemenin verdigi tutuklama karari üzerine 5 Agustos 2023’te cezaevine gönderilmisti.
Kaynak: İHA