Kidzania Istanbul Ve Futurebright'tan Is Birligi

KidZania Istanbul ve FutureBright, çocuklarin dünyasini anlamak ve gelecege yönelik adimlar atmak için önemli bir is birligine imza atti. Kapsamli arastirmayla çocuklarin hayal güçleri, meslek tercihleri ve dünyaya bakis açilari derinlemesine ele alindi. Arastirmanin sonuçlari 9 Subat Cuma günü düzenlenen etkinlikte, basin mensuplari ve KidZania Istanbul’un amaç ortaklariyla paylasildi.

Kidzania Istanbul Ve Futurebright'tan Is Birligi
Çocuklar Ülkesi KidZania Istanbul, çocuklarin hayallerini ve beklentilerini ortaya çikarmak amaciyla FutureBright ile is birligi yaparak kapsamli bir arastirma gerçeklestirdi. “Gelecegin Tüketicileri: Gelecek, Hayaller ve Gerçekler” adini tasiyan raporun sonuçlari, 9 Subat Cuma günü KidZania Istanbul’da düzenlenen etkinlikte duyuruldu. Sinan Sülün’ün “Geçmisten Gelecege: Ilham Veren 7 Hikâye”, Ufuk Tarhan’in “Gelecek Ilhamla Gelir” ve Kutlu Özmakinaci’nin “Belki Üstümüzden Bir Kus Geçer” baslikli konusmalariyla renklenen etkinlige basin mensuplari ve KidZania Istanbul’un amaç ortaklari da katildi.

Çocuklarin hayal güçlerini ve onlari etkileyen faktörleri anlamak amaciyla Türkiye genelinde yaslari 6-14 arasinda degisen çocuklar ve ailelerinin katildigi çalismanin sonuçlari, KidZania Istanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Timur ve 35’in üstünde ülkede projeler yöneten bir veri grubu olan FutureBright Group’un kurucusu Akan Abdula tarafindan açiklandi.

Timur: “Çocuklar bildiklerinden ilham alir”

Etkinlige ev sahipligi yapan Ebru Timur, “KidZania Istanbul olarak on yil boyunca eglenirken ögrenme imkâni sunarken bir yandan da çocuklarin dünyasini kesfetme deneyimi sunuyoruz. Çocuklarimizi yarinlara hazirlamanin temelinde, onlarin hayallerini ve gerçekliklerini dogru anlamak yatiyor. Bu sebeple, FutureBright ile birlikte gerçeklestirdigimiz bu arastirma toplumumuzun gelecegi için önemli bir kilavuz niteligi tasiyor. Çocuklarimizin, karsilastiklari sorunlari ve çözümleri daha derinlemesine kavramalarini saglamak, KidZania’nin öncelikli amaçlari arasinda yer aliyor. Her bir çocugun yeteneklerine saygi duyuyor ve onlarin ilerideki liderler olmalarina katkida bulunmak için kararlilikla çalisiyoruz” dedi.

Timur, “Çocuklar, bildiklerinden ilham alir” referans noktasiyla açiklanan arastirma sonuçlari hakkinda “2010’lu yillarin basindan itibaren dünyaya gelen alfa kusagini önceki nesillerden ayiran en önemli nokta, bilgiye tam erisimlerinin olmasi. Her an erisebildikleri dijital dünya, onlarin hayatla ilgili çok daha farkinda bireyler olmalarini sagliyor” dedi.

Alfa kusaginin dünyanin daha iyi bir yer olmasi için degisim temsilcileri olmak konusunda tetiklendigini ifade eden Timur, sözlerini söyle sürdürdü: “Çocuklarin dünyasinda, günümüzün karmasik gündemine sik sik maruz kaldiklari savaslar, hastaliklar, dogal afetler ve bu trajedilerin olusturdugu etkileri dönüstürme arzusu belirgin bir sekilde öne çikiyor. Çocuklar, kendi iç dünyalarinda süper kahramanlardan ilham alarak, bu zorluklarla mücadele etme ve insanligin gelecegini daha aydinlik bir yöne dogru ilerletme istegi tasiyorlar. Toplumsal sorumluluklarla bireysel hedefler arasinda denge kuran çocuklar insanligin ortak iyiligi için çaba sarf etmeyi ve toplumsal dönüsüm için adim atmayi amaçliyorlar. Bugünün çocuklari ‘daha iyi bir dünya hayali’ kuruyor; onlar degisimin gönüllü temsilcileri. Bu güçlü umutlar, yarinin dünyasini insa etmede önemli bir itici güç olarak degerlendirilmelidir. Çocuklarin hayallerini zenginlestirmek, iyiligi korumak ve büyütmek gelecek demek. Bireysel ve kurumsal olarak toplumun her ferdine, her birimize görev düsüyor.”

Abdula: “Çocuklar, markalarla güçlü bir bag kuruyor”

Arastirma sonuçlarinin çocuklarin dünyasini anlamak ve onlarin gelecegini sekillendirecek adimlar atmada önemli bir kilometre tasi oldugunu vurgulayan Akan Abdula, “Gelecegin Tüketicileri: Gelecek, Hayaller ve Gerçekler” raporuyla ilgili konusmasinda sunlari ekledi: “KidZania Istanbul ile gerçeklestirdigimiz arastirmada elde ettigimiz sonuçlar, KidZania’nin gerçek anlamiyla küçük Türkiye oldugu gerçegini ortaya koydu. Çocuklar, KidZania’da amaç ortaklarinin deneyim alanlari sayesinde sundugu meslekleri deneyimleyerek onlarla güçlü bir bag kuruyorlar. Bu da bize, markalarin KidZania’da yer alarak gelecegin liderleri olacak çocuklarin gönüllerini fethettiklerini gösteriyor” diyen Akan Abdula, sözlerini söyle noktaladi: “Is birligimiz, çocuklarin meraklarini ve yeteneklerini kesfetmelerine olanak tanirken, ayni zamanda onlari ilgi duyduklari alanlarda desteklememize imkân sagliyor. KidZania Istanbul’un misyonuyla uyum içinde olan bu is birligi, çocuklarin özgüvenlerini ve yeteneklerini gelistirmeye yönelik atilmis önemli bir adimdir. Gelecegin liderlerini ve degisimcilerini yetistirmek adina bu is birliginin katkilarina inaniyoruz ve bu yolda KidZania ile ilerlemekten büyük heyecan duyuyoruz.”

Arastirma detaylari ve bulgulari:

Doktorluk ve ögretmenlik popülerligini koruyor: Cografya degisse de çocuklar arasindaki en popüler meslek hayalleri degismiyor. Arastirma sonuçlari, çocuklarin gördüklerinden ilham alarak en çok doktor ve ögretmen olmak istediklerini gösteriyor. Kiz çocuklari genellikle doktor, ögretmen ve veteriner gibi meslekleri tercih ederken, erkek çocuklarinin tercihleri daha çok polis, futbolcu ve pilot gibi mesleklerden yana oluyor. KidZania çocuklari arasinda deneyim odakli hayaller Türkiye genelindeki çocuklara kiyasla daha fazla. 6-8 yas grubu ve kiz çocuklari arasinda fantastik ögeler içeren hayaller daha baskinken, yas büyüdükçe kariyer yapma ve maddi kazanimlar gibi somut hedefler öne çikiyor.

Evcil hayvani olanlar daha hayalperest: Metropolde yasayan çocuklar, hayal kurma konusunda daha aktif olduklarini ve hayal kurmaktan daha fazla keyif aldiklarini belirtiyorlar. Evcil hayvan sahibi çocuklarin ise daha sik ve severek hayal kurduklari gözlemleniyor. KidZania ziyaretçisi çocuklar ise aile ile hayal kurma konusunda Türkiye geneline kiyasla daha sansli.

Hayaller anne ile kuruluyor: Çocuklarin yüzde 60’i hayallerini annesiyle birlikte kuruyor. Bu oran babada ise sadece yüzde 9’da kaliyor. Anne ile daha çok zaman geçiren çocuklar, babalari otoriter kisi olarak gördügü için de babalariyla hayal kurmuyor.

KidZania anneleri, özgür irade ortamini daha fazla destekliyor: Arastirma, çocuklarin dünyasini sadece kendi bakis açilariyla degil, ayni zamanda ebeveynlerinin gözünden de degerlendiriyor. Metropolde yasayan ebeveynler, çocuklarini daha mutlu ve neseli olarak tanimlarken, diger bölgelerde ise “azimli” ve “coskulu” tanimlamalari öne çikiyor. Türkiye genelinde annelerin sadece yüzde 30’u meslek tercihini çocuklarina birakirken, bu oran, KidZania annelerinde yüzde 55’e çikiyor.

Rol modelleri bilim adamlari ve sporcular: Kendini ön plana çikarmak ve güç/statü sahibi olmak Türkiye’deki çocuklar için en önemli gündem. Saygin ve statü sahibi olabilecegi bir meslek mensubu ya da ünlü bir sporcu, ünlü bir sarkiciya öykünme söz konusu. “Kimse olmak istemem diyenler” KidZania çocuklarinda Türkiye geneline göre anlamli derecede fazla. Yani KidZania çocuklarinda özgünlük biraz daha fazla. Her bes çocuktan birinin zihninde bir lider bulunmuyor. Bir sporcuyu ya da toplumca bilinen bir kisiyi, ünlüyü öncü olarak seçme davranisi anne ya da babayi öncü olarak belirlemek ile benzer seviyede. Çocuklar arasinda en çok futbolcular rol model alinirken onu artik voleybolcular takip ediyor. Bu da A Milli Kadin Voleybol Takimi yani nam-i diger Filenin Sultanlari’nin çocuklar üzerinde olusturdugu etkinin bir yansimasi. Metropolde yasayan çocuklarin yüzde 18’i bilim insani olmak isterken burada da Aziz Sancar adi ön plana çikiyor. Çocuklarin rol model aldigi en önemli isim ise 100. yilini geride biraktigimiz Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.

KidZania çocuklari daha uzlasici: Arastirmaya katilan çocuklarin çogu, “Oyunda kurallari kim belirler?” sorusuna “Ben” cevabini veriyor. Ancak KidZania Istanbul’u ziyaret eden çocuklarin, daha uzlasici olduklari gözlemleniyor. Her üç çocuktan ikisi, arkadaslarinin belirledigi kurallarla oyun oynamayi tercih ediyor.

Sihirli degnek, dünya için kullaniliyor: Çocuklarin gündem olarak maruz kaldigi, savaslar, hastaliklar, dogal afetler ve bunlarin sonuçlari, onlarin dünyasinda bunlari kökten degistirme istegi olarak yer buluyor. Süper güçler ve süper kahramanlardan esinlendikleri, bu baglamda akranlarindan/insanlardan ayrisma ihtiyaçlari dikkat çekiyor. Maddi hedefler ve zenginlesme arzusu da en az toplumsal hedefler kadar zihinlerde canlaniyor. Çocuklarin yüzde 35’i sihirli bir güce sahip olsa uzaya gitmek, seyahat etmek, sporcu olmak, insan iliskilerini güzel yasamak ve fabrika açmak gibi bireysel hedefler koyuyor. Çocuklarin yüzde 17’si ise elindeki sihirli degnegini yardim etmek, kötülükleri yok etmek, savaslari durdurmak, dünyaya baris getirmek, çocuklari korumak ve insanlari sevindirmek için kullanmak istiyor.
Kaynak: İHA