Besni Ilçesinde Fistik Çalistayi Düzenlendi

Adiyaman’in Besni ilçesinde, “Adiyaman’da Antep Fistigi Yetistiriciligi, Sorunlari ve Çözüm Önerileri” konulu çalistay düzenlendi.

Besni Ilçesinde Fistik Çalistayi Düzenlendi
Tarim ve Orman Bakanligi, Adiyaman Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Gaziantep Antep Fistigi Arastirma Enstitüsü Müdürlügü, TEMA Vakfi ve Besni Ziraat Odasinin katkilariyla Besni Ziraat Odasi Ali Erdemoglu Konferans Salonunda gerçeklestirilen çalistaya çiftçiler yogun ilgi gösterdi.

Çalistayda Adiyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelles, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Aydin, Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas, Sert Kabuklu Meyveler Arastirma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, Besni Ziraat Odasi Baskani Ali Günaydin, Kahta Ziraat Odasi Baskani Rüstü Zorlu Turanli ve çok sayida çiftçi katildi.

Çalistayin açilis konusmasini yapan Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas, Antep Fistigi konusunda önemli oranda verim düsüklügü oldugunu, fistik tarimi ile ilgili dogru bilinen birçok yanlis oldugunu söyledi.



Adiyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelles ise üniversite olarak Adiyaman’in tüm sorunlariyla bilimsel olarak ilgilenmeyi kendilerine ilke edindiklerini belirterek, “Bu kente katma deger sunan tüm sorunlarla ilgilenmek boynumuzun borcudur. Özellikle tarim alanindaki problemlerin çözümü noktasinda her zaman çiftçimizin yaninda ve destekçisi olmaya hazir oldugumuzu söylemek istiyorum. Bugün masaya yatirilacak olan Antep Fistigi konusunda ilimizin önemli bir potansiyele sahip oldugunu görüyoruz. Antep Fistigi üretiminde Iran, Çin ve ABD’den sonra en yüksek rekolte Türkiye’dedir. Türkiye üretiminin yüzde 95’i ise Güneydogu Anadolu Bölgesi’ndedir. Bölgemizi baz aldigimizda Adiyamanimiz Gaziantep, Sanliurfa ve Siirt’ten sonra dördüncü sirada yer almaktadir. Bilindigi üzere yesil altin diye adlandirilan Antep Fistigi, Adiyaman ekonomisi için büyük öneme haizdir. Sözlerimin basinda da belirttigim gibi, Adiyaman Üniversitesi olarak çiftçilerimizin her zaman yaninda olacagiz. Kapimiz kendilerine 24 saat açiktir. Sulama, ekim, gübreleme hatta satis konusunda kendilerine elimizden geldigince yardimci olmaya haziriz" seklinde konustu.



Konusmalarin ardindan Adiyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halil Ibrahim Oguz tarafindan "Antep Fistiginda Verim Düsüklügü ve Yeni Yaklasimlar", Harran Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Izzet Açar tarafindan "Antep Fistiginda Anaç, Çesit Seçimi ve Bahçe Tesisi", Adiyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Büyük tarafindan "Antep Fistiginda Gübreleme", TEMA Vakfi "Fistiginiz Bol Olsun" Proje Koordinatörü Dr. Hüseyin Tekin tarafindan "Antep Fistiginda Iyi Tarim Uygulamalari" ve T.C. Tarim ve Orman Bakanligi Antep Fistigi Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’nden Dr. Yasemin Bengü Sahan tarafindan "Antep Fistiginda Yaygin Görülen Hastalik ve Zararlilar" konularinda sunum yapildi.

Program, konusmacilar tarafindan çiftçilerin sorularinin yanitlanmasi ve konusmacilara plaket takdiminin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA