3 Yasindaki Süleyman, 'Lösemi' Ön Tanisiyla Basvurdugu Hastanede Sagligina Kavustu

Gaziantep’te yasayan 3 yasindaki Süleyman Yilmaz, vücudunun pek çok bölgelerinde meydana gelen kanamalar sonrasi lösemi ön tanisiyla basvurdugu Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde kemik iligi incelemesi sonucu dogru tani koyularak sagligina kavustu ve taburcu oldu.

3 Yasindaki Süleyman, 'Lösemi' Ön Tanisiyla Basvurdugu Hastanede Sagligina Kavustu
Gaziantep’te yasayan Asli-Yunus Yilmaz çiftinin 3 yasindaki oglu Süleyman’a, deride yaygin kanama, gözde kanama ve agiz içerisinde kanama sikayetleriyle ilk basvurdugu hastanede lösemi ön tanisi kondu. Gün geçtikçe kanamalari artan ve durumu kötülesen Süleyman için ailesi son çare olarak Medical Point Gaziantep Hastanesi’ne basvurdu. Hastanede Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ekrem Ünal tarafindan yapilan tetkikler ve kemik iligi aspirasyonu sonucu küçük Süleyman’a Immun Trombositopenik Purpura (ITP) hastaligi teshisi kondu. Süleyman Yilmaz, daha sonrasinda Prof. Dr. Ekrem Ünal tarafindan yapilan tedavinin ardindan sagligina kavusarak taburcu edildi.

“Bir saatte teshis koyduk, kemik iligi aspirasyonu sonrasi 48 saatte iyi yanit aldik”

Yapilan tedavinin öneminden bahseden ve 3 yasindaki Süleyman’in sagligina kavusmasinin çok önemli oldugunu vurgulayan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ekrem Ünal, “Çocugumuz bize lösemi ön tanisi ile geldi. Ailesi çok tedirgindi. Hastanin trombosit degeri düsüktü. Hastanin her tarafinda kanamalar vardi. Cilt kanamasi, vücudunda kanamalar, gözünde kanamalar, agiz içerisinde kanamalar vardi. Kemik iligi aspirasyonu sonucunda bir saat içerisinde teshisi koyduk. ITP denilen Immun Trompostoponik Purpura olarak bilinen hastalik oldugunu tespit ettik ve buna yönelik tedavisine basladik. 48 saat içerisinde çok iyi yanit verdigini gördük. Daha sonra da hastamiz sagligina kavusunca taburcu ettik. Hastamiz su an tam olarak sagligina kavustu. Erken ve vaktinde kemik iligi incelmesi sayesinde dogru teshis ile hastamizi tedavi ettik ve hastamiz sagligina kavustu” dedi.



“Hastalik, genelde enfeksiyon sonrasi trombositlere kendi bagisiklik sisteminin saldirisi sonucu ortaya çikiyor”

Hastaligin olusma nedenini de açiklayan Prof. Dr. Ekrem Ünal, “Genelde hastalar enfeksiyon geçirdikten sonra mikroplara karsi savasan bagisiklik hücreleri trombositlere saldiriyor ve ciddi kanamalar olabiliyor. Hastamizin da trombosit degeri çok düsüktü. Bu kadar düsük degerlerde beyin kanamasi ve iç kanamalar görülme riski mevcuttu. Ama uygun tedavi ile sagligina kavustu. Aileye gerekli bilgilendirme yaptik ve hastamizi yakindan takip ediyoruz. Bir daha tekrar etmesini genellikle beklemiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Tedavimiz kisiye özel ve etkili’’

Yapilan tedavinin etkili bir yöntem oldugunu da vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “Hastamiz, bu tedaviyi alirken mide koruyucu ilaç kullanmasi ve tuzsuz gidalar tüketmesi lazim. Hastamizin 5 günlük tedavisinden sonra tüm ilaçlarini kestik. Suanda tamamen sagligina kavustu” diye konustu.



Saglikli ve mutlu bir sekilde hastaneden ayrildi

Ilk etapta lösemi ön tanisi konulan küçük Süleyman, kemik iligi incelemesi ile bir saatte teshis edilip etkin tedavi ile sagligina kavusmasinin ardindan annesi Asli ve babasi Yunus’la beraber mutlu bir sekilde hastaneden ayrildi.
Kaynak: İHA