Omurilik Felçli Bosnali Genç Türkiye'de Yeniden Yürüme Umudu Buldu

Bosna-Hersekli 20 yasindaki Emsad Osmanovic, Türkiye’deki yürüme robotu tedavisiyle umut buldu. Omurilik felci sonrasi yataga bagimli hale gelen genç için, son teknolojiyle donatilmis robotik tedavi ile yürüme yetenegini tekrar kazanmasi hedefleniyor.

Omurilik Felçli Bosnali Genç Türkiye'de Yeniden Yürüme Umudu Buldu
Bosna-Hersekli 20 yasindaki Emsad Osmanovic, geçirdigi trafik kazasi sonrasinda omurilik felciyle karsi karsiya kaldi. Bu trajik olayin ardindan omurilik bel ve sirt bölgelerinden ameliyatlar geçiren Osmanovic, stabilizasyon ortezleri ile tedavi edilmis olsa da yürüme yetenegini kaybetti ve yataga bagimli hale geldi. Bosna Hersek ve Hirvatistan’da tedavi görmesine ragmen istedigi sonuçlari alamayan genç, Istanbul Medicana Ataköy Hastanesi’nde bulunan yürüme robotu tedavisi için Türkiye’ye geldi. Yaklasik 10 gündür tedavi altinda olan Osmanovic’in, öncelikli olarak bacaklarindaki siddetli kasilmalar azalmaya basladi.

Yürüme robotu tedavisiyle birlikte doktorlar, genç adamin yürüme yetenegini tekrar kazanmasini hedefliyorlar.

“Yürüme yetenegini kaybetmisti, bacaklarinda agri ve kasilmalar vardi”

Medicana Ataköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü doktorlarindan Doç. Dr. Mustafa Aziz Yildirim, hastanin kaza sonrasi kaybettigi yürüme yetenegini arttirmayi planladiklari tedavi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu:

“Bu hastamiz bize basvurdugunda omurilik felcine bagli olarak yürüme yetenegini kaybetmis ve bacaklarinda ileri derecede kasilmalar mevcuttu ve bacak agrilarindan çok sikayetçi idi. Biz de bu sikayetlere bagli olarak bir rehabilitasyon plani düzenledik. Özellikli bir tedavi sekli olan yürüme robotu egitimi ile hastamizin daha iyi yürümesini saglayabilmeyi amaçladik. Bu tedaviye baslamadan önce manuel olarak fizyoterapistlerle bir egitim alanina girmesi gerekiyordu. Öncelikli olarak omurilik felci seviyesini belirledik. Omurilikteki nörolojik yaralanmanin seviyesini T-10 olarak tespit ettikten sonra bu hastanin bacaklarinda bir kas güçsüzlügü oldugunu gördük. Sonra hastayi gerekli sekilde tedavi planina soktuk. Hastamiz yürüyemez pozisyonda fakat uzun bacak cihazi dedigimiz bazi cihazlari taktiktan sonra ve walker (yürüteç) ile birkaç adimlama yapabiliyor. Yürüme robotu ile beraber bu yürüme yetenegini arttirmayi sagliyoruz. Tabii ki kaslari biraz daha güçlendikten sonra yürüme kabiliyeti daha da artacaktir.”

“Bir ayin sonunda daha iyi sonuçlar bekliyoruz”

Tedavinin daha basinda olmasina ragmen kasilmalarin artik iyice azaldigini ve 1 ayin sonunda daha iyi bir sonuç beklediklerini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Aziz Yildirim, “Hasta ilk geldiginde kasilmalar ve spazm sorunlari vardi. Öncelikli olarak bu kasilmalarini azaltici bir tedaviye basvurduk. Kasilmalar rahatlayinca yürüme robotuna daha rahat adapte oldu. Ikinci haftanin sonunda kasilmalarin daha da azalmasini bekliyoruz. Botilinum Toksin’in etkisinin daha fazla olup tedaviye daha iyi bir sekilde cevap vermesini bekliyoruz. 1 aylik tedavi sonucunda yeniden degerlendirmede bulunup belki bu süreyi 3 aya çikarabiliriz” dedi.



Yer çekimine karsi yükü azaltiliyor

Yürüme robotu tedavisi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Aziz Yildirim, “Yürüme destekli egitim robotik bir tedavidir. Yürüme robotu sensörler ve sanal gerçeklik sistemi ile entegre olmus bir sistemdir. Bu sistemle hastanin aski aparatlari ile yer çekimine karsi yükü azaltilip hastanin yürümesini daha kolay hale getiriyoruz. Ayni zamanda bu aski aparatlari ile beraber yükü azaltilip omurga ve eklem yaralanmalarindan kurtuluyor. Hastanin tekrarlayan bir sekilde yürüme robotunda yürümesi desteklenebiliyor. Hastanin karsisinda bulunan sanal gerçeklik ekraninda görünen insan grafigi ise hastayi temsil ediyor ve bu da hastayi daha fazla motive ediyor” dedi.



“Bu tedaviyi duyup Türkiye’ye geldim”

Osmanovic Emsad ise hastanede yürümesini saglayacak olan bu tedaviyi duyduklari için Türkiye’ye geldigini söylerken, simdiden tedavinin sonuçlarini hissettigini aktardi. Emsad ayrica, “Türkiye’ye, geçirdigim trafik kazasi sonrasi fizik tedavi görmek için geldim ve yürümemi saglayan bir tedavi oldugunu duydugum için burayi tercih ettim. Benim gibi bu durumda olan herkese bu tedaviyi öneriyorum. Çünkü ben simdiden yani kisa süre içinde bile sonuçlari görmeye ve hissetmeye basladim” dedi.

Fenerbahçe’nin Bosnali oyuncusu Dzeko ile tanismak istiyor

Fenerbahçeli oyuncu Edin Dzeko’ya hayran olan Bosnali genç, doktoru ile birlikte Fenerbahçe maçina gitti. Çok duygulanan Emsad, “Çok güzel bir atmosfere sahit oldum benim için mükemmel ve büyük bir deneyimdi. Dzeko ile de tanismak isterdim ama böyle bir sansim maalesef olmadi” diyerek Türkiye’de bulundugu süreçte ünlü futbolcu ile tanismak istedigini söyledi.

Kaynak: İHA