AB'den Türkiye Ve Ilgili Ülkelere Siginmacilar Için 7,6 Milyar Euroluk Destek Paketi

Avrupa Birligi (AB), göç krizi nedeniyle Türkiye ve ilgili ülkelerdeki siginmacilar için 7,6 milyar euroluk bütçe olusturma karari aldi.

AB'den Türkiye Ve Ilgili Ülkelere Siginmacilar Için 7,6 Milyar Euroluk Destek Paketi
Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin ardindan sonuç bildirgesi yayinlandi. Bildirgede, AB ülkelerinin Ukrayna’ya mali desteklerine devam etmeleri yönünde karar aldiklari belirtilerek, basta Macaristan olmak üzere AB fonlarini alamamaktan sikayetçi olan Italya ve Yunanistan gibi ülkelerin özellikle siginmacilar için mevcut uyum fonlarindan daha fazla yararlanabilmesinin arastirilmasi için AB Komisyonu’na yetki verildigi aktarildi.

AB’den Türkiye ve ilgili ülkelere siginmacilar için 7,6 milyar euroluk destek

Avrupa’nin karsi karsiya kaldigi düzensiz göç akiniyla mücadele için ilgili olan ülkelere isbirligi amaciyla mali destek saglanmasi karari alindigi aktarilan bildirgede, AB’nin basta Türkiye’deki Suriyeliler olmak üzere bölge ülkeleri, Balkanlar ve Afrika ülkelerine yönelik kullanilmak üzere 7,6 milyar euroluk bir bütçe hazirlama karari aldigi açiklandi. Bildirgede, “Türkiye ve daha genis bölgedeki Suriyeli mültecilere destek de dahil olmak üzere üçüncü ülkelerle etkili göç isbirliginin sürdürülmesine yardimci olacaktir. Daha önce AB Afrika Güven Fonu araciligiyla gerçeklestirilen eylemlerin devami saglanacaktir. Ayrica göç yollari için ortakliklar ve finansman da dahil olmak üzere Bati Balkanlar, Güney komsular ve Afrika’yi desteklemeye yardimci olacaktir” ifadelerine yer verildi.

Kararin detaylarina iliskin bilgi verilmezken AB’nin bu bütçeden ne kadarlik bir kismi Türkiye’ye ayiracagi ise açiklanmadi.

AB liderler çiftçilerin sorunlarini daha sonra ele alacak

Öte yandan büyük bir gösteri ile AB liderlerinin dikkatini çekmeye çalisan çiftçiler ise zirveden umdugunu bulamadi. Bildirgede, “AB liderlerinin çiftçilerin sesini duyduklarini, konuyu daha sonra ele alacaklarini” ifade edildi.

AB Konseyi Baskani Michel’den iki devletli çözüm vurgusu

Zirvenin ardindan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile ortak basin toplantisi düzenleyen AB Konseyi Baskani Charles Michel, Israil-Filistin ihtilafinda iki devletli çözüme vurgu yapti. Michel, baris içinde yan yana yasayan Israil ve Filistin olmak üzere iki devletin kurulmasi gerektigini yineleyerek, AB’nin esirlerin kosulsuz olarak serbest birakilmasi ve Gazze Seridi’ne insani yardimlarin ulastirilmasi konusunda kararli oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA