NASA'nin Ay'a Gönderdigi Peregrine Uzay Aracinin Tahrik Sisteminde Sorun

ABD Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA) tarafindan Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girisimi çerçevesinde gece saatlerinde firlatilan Peregrine uzay aracinin tahrik sisteminde teknik sorun yasandigi bildirildi. Peregrine’nin yasanan teknik sorun nedeniyle Ay’a yumusak inis yapmayabilecegi belirtildi.

NASA'nin Ay'a Gönderdigi Peregrine Uzay Aracinin Tahrik Sisteminde Sorun
NASA tarafindan Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girisimi çerçevesinde Vulcan Centaur roketi ile Ay’a inis için firlatilan Peregrine uzay aracinda teknik sorun yasandigi bildirildi.

Uzay robotlari firmasi Astrobotic tarafindan yapilan açiklamada, uzay aracinin yer ekipleriyle basarili bir temas kurdugu ve tahrik sistemini harekete geçirdigi ancak panellerini Günes’e karsi dogru konumlandirmadigi belirtilerek, söz konusu teknik sorunun uzay aracinin Ay’a yumusak inis yapma kabiliyetini tehdit eden bir itme anormalligi olduguna inanildigi ifade edildi.

Peregrine, Ay’a yumusak inis yapmayabilir

Peregrine’nin Günes’e dogru yeniden konumlandirilmasinin saglandigi ancak tahrik sistemindeki arizanin itici yakitta kritik bir kayba yol açtigi aktarilan açiklamada, “Ekip, bu kaybi dengelemek için çalisiyor ancak mevcut durum göz önüne alindiginda elde edebilecegimiz verileri en üst düzeye çikarmaya öncelik verdik. Su anda hangi alternatif görev profillerinin mümkün olabilecegini degerlendiriyoruz” denildi.

Peregrine’nin 23 Subat’ta Ay yüzeyi hakkinda veri toplamayi amaçlayan 20 faydali yük ile Ay’a inis yapmasi planlaniyor. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Istasyonu’ndan yerel saatle 02.18’de Vulcan roketiyle basarili sekilde firlatilan Peregrine uzay araci, NASA’nin 1972 yilindan bu yana ilk Ay misyonu olma özelligi tasiyor.
Kaynak: İHA