Mermer Ocagiyla Ilgili Alinan 'ÇED Gerekli Degildir' Kararina Yürütmeyi Durdurma Karari

Antalya’nin Gazipasa ilçesinde bulunan mermer ocaginin kapasite artisi ve kum ocagina çevrilmesine yönelik verilen "ÇED gerekli degildir" kararina karsi açilan davada, Antalya 3. Idare Mahkemesi tarafindan yürütmeyi durdurma karari verildi.

Mermer Ocagiyla Ilgili Alinan 'ÇED Gerekli Degildir' Kararina Yürütmeyi Durdurma Karari
Gazipasa’da muz ve örtü alti üretimin yükünü sirtinda tasiyan Muzkent, Kirahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sinirinda bulunan mermer ocaginin kapasite artisi ve kum ocagina çevrilmesi konusuyla ilgili Antalya Valiligi Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü tarafindan verilen "ÇED gerekli degildir" karari mahkeme engeline takildi. Söz konusu karara karsi mahalle muhtarlariyla birlikte 15 vatandas tarafindan açilan davada karar çikti. Bölgede faaliyet göstermesi beklenen isletmenin çevreye telafisi güç zararlar verebilecegini ifade eden Antalya 3. Idare Mahkemesi, "ÇED gerekli degildir" karari hakkinda yürütmeyi durdurdu.

Mermer ocaginin bulundugu bölgede tespit edilen antik döneme ait yol ve antik kalintilar, Antalya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan geçtigimiz günlerde koruma altina alinmisti.

“Alinan kararlar bölgemize hayirli olsun”

Verilen kararin dört mahallede sevinçle karsilandigini dile getiren Gazipasa Mahalle Muhtarlari Dernegi Baskani ve Güneyköy Mahalle Muhtari Yahya Küçükballi, “Bu konuyla ilgili büyük mücadeleler verdik. Burasi Antalya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan geçtigimiz günlerde alinan kararla koruma altina alinmisti. Simdi de Muzkent, Kirahmetler, Göçük ve Güney mahalle sakinlerimizce açtigimiz davayla ilgili bir gelisme yasandi. Antalya 3. Idare Mahkemesi, söz konusu isletmeyle ilgili verilen ’ÇED gerekli degildir’ karari hakkinda yürütmeyi durdurma karari aldi. Buradaki araziler bizim, içinde zeytinliklerimiz var. Bu bölge bizim için çok önemli. Bölgede varligi tespit edilen ve koruma altina alinan antik kalintilarla antik yol ve mahkeme tarafindan alinan karar, tarimin devamliligina büyük bir katki saglayacak. Alinan kararlar bölgemize hayirli olsun. Bize bu süreçte destek olan Av. Seyda Afyoncu’ya da sonsuz tesekkür ederiz” dedi.



Mahkeme yürütmeyi durdurdu

Gazipasa’da muz ve örtü alti üretimin yükünü sirtinda tasiyan Muzkent, Kirahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sinirinda bulunan mermer ocaginin kapasite artisi ve kum ocagina çevrilmesi ile ilgili Antalya Valiligi Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nden 4 mahalleyi yakindan ilgilendiren tartismali bir karar çikmisti. Gazipasa Kaymakamligi’na gönderilen yazida, söz konusu ocakla ilgili ’Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) gerekli degildir’ kararinin verildigi belirtilmis ve alinan karar, bölge halki tarafindan protesto edilmisti. Muzkent, Kirahmetler, Göçük ve Güney mahallelerinde yasayan 15 vatandasin vekâletini alan Av. Seyda Afyoncu, dogayi tehdit eden ocaga karsi Antalya Idare Mahkemesi’ne dava açmisti.

Söz konusu dava dosyasini inceleyen Antalya 3. Idare Mahkemesi kararinda, “Hukuka aykiri oldugu açik olan dava konusu islemlerin uygulanmasi halinde çevrenin olumsuz etkilenebilecegi ve telafisi güç veya imkansiz zararlarin ortaya çikabilecegi açiktir. Açiklanan nedenlerle hukuka aykiriligi açik olan dava konusu islemlerin uygulanmasi halinde telafisi güç zararlar dogabileceginden, 2577 Sayili Kanun’un 27. maddesi uyarinca teminat alinmaksizin yürütmesinin durdurulmasina, ivedi yargilama usulüne tabi olmasi nedeniyle 2577 Sayili Kanun’un 20/A. maddesinin 2. fikrasinin (e) bendi uyarinca itiraz yolu kapali oldugundan kesin olmak üzere 29.12.2023 tarihinde oybirligiyle karar verildi” denildi.
Kaynak: İHA