Alman Siyasetinin Popüler Isimlerinden Sahra Wagenknecht Yeni Partisini Resmen Kurdu

Almanya’da Sol Parti’den ayrilan Alman siyasetinin popüler isimlerinden Sahra Wagenknecht, "Sahra Wagenknecht Ittifaki-Anlayis ve Adalet Için (BSW)" adli partisini resmen kurdu.

Almanya’da Berlin Duvari’nin yikilmasindan bu yana muhalif siyasetin sadik üyesi olan Alman siyasetinin popüler isimlerinden Sahra Wagenknecht, geçtigimiz sene ekim ayinda 9 milletvekili ile birlikte Sol Parti’den istifa etmesinin ardindan "Sahra Wagenknecht Ittifaki-Anlayis ve Adalet Için (BSW)" adli partisini resmen kurdu. Baskent Berlin’de basin toplantisi düzenleyen Wagenknecht, Alman demokrasisini geleneksel merkez partileri terk ederek asiri saga kayan seçmenlerin olusturdugu tehditten kurtarma sözü verdi. Popüler olmayan çevre girisimlerini tersine çevirme, Ukrayna’ya silah yardimini sona erdirme ve düzensiz göçü engelleme vaatlerinde bulunan Wagenknecht, egitim ve emeklilik gibi devlet tarafindan saglanan hizmetleri iyilestirme sözü verdi. Wagenknecht, "Büyük bir üzüntüyle belirtmeliyim ki, Alman parti yelpazesinde artik bu konulari ciddi bir sekilde savunan bir parti bulamiyorsunuz. Iyi ücret, yüksek emekli maaslari, güçlü bir sosyal devlet" dedi.



"Ceplerinizden daha fazla para almaktan baska bir plani olmayan bir hükümetle karsi karsiyasiniz”

Rusya-Ukrayna savasini müzakere yoluyla sona erdirmenin zamaninin geldigini ifade eden Wagenknecht, Ukraynali generallerin de artik Rus isgaline karsi olan savasin kazanilamayacagini söyledigini öne sürdü. Wagenknecht, "Ceplerinizden daha fazla para almaktan baska bir plani olmayan bir hükümet ve konusurken bile suskun görünen bir basbakanla karsi karsiyasiniz" dedi.

Wagenknecht, özellikle göç ve Ukrayna konularindaki görüsleri asiri sagci Almanya için Alternatif (AfD) ile ortak olsa da AfD’den dogrudan katilacak üyelere kapilarinin kapali oldugunu ancak AfD seçmeninin oylarina talip oldugunu belirtti.



BSW’nin ilk seçim yarisi Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimi olacak

Wagenknecht, haziran ayinda yapilacak Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekili seçimi ile sonbaharda Saksonya, Thüringen ve Brandenburg eyaletlerinde yapilacak eyalet parlamentosu seçimlerine katilacaklarini açikladi.

BSW’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki adayi ise Sosyal Demokrat Parti’de siyaset yaptiktan sonra istifa eden eski Düsseldorf Belediye Baskani Thomas Geisel olacak.

Anket sirketi INSA’dan Hermann Blinkert, BSW’nin Yesiller hariç neredeyse tüm partiler için bir tehlike olusturacagini iddia etti.

Öte yandan, geçtigimiz hafta düzensiz göç karsiti seçmenler arasinda popüler olan eski bir iç güvenlik yetkilisi olan Hans-Georg Maassen de yeni bir parti kuracagini duyurmustu.
Kaynak: İHA