Trabzon'da 8 Yilda Yorgun Mermiden 5 Kisi Öldü, 100'E Yakin Kisi Yaralandi

Trabzon’da son yillarda sayilari giderek artan yorgun mermi vakalarinda 8 yilda 5 kisi hayatini kaybetti, 96 kisi ise yaralandi.

Trabzon'da 8 Yilda Yorgun Mermiden 5 Kisi Öldü, 100'E Yakin Kisi Yaralandi
Yorgun mermi vakalarinin önüne geçilemiyor. Karadeniz Bölgesi’nde gelenek haline gelen dügün, nisan, senlik, festival, maç sonrasi veya asker ugurlamalarinda tabanca ile havaya açilmasi çok sayida kisinin yaralanmasina neden oluyor. Silahtan çikan ates sonrasi nereye düsecegi belli olmayan “Yorgun mermi” vakalari en fazla kirsal kesimlerde yasanirken, Türkiye’de en fazla yorgun mermi vakalarinin yasandigi iller arasinda yer alan Trabzon’da son 8 yilda 5 kisi hayatini kaybederken, 96 kisi ise yaralandi.

8 yilda 5 kisi hayatini kaybetti

Ülke genelinde daha çok dügün ve senliklerde ortaya çikan, sevinç ve kutlamalarini havaya ates açarak gösteren magandalar vatandaslarin canini tehlikeye düsürmeye devam ediyor. Sakarya’dan 2016 yili Haziran ayinda memleketi Trabzon’a tatile gelen 15 yasindaki lise ögrencisi Feyzanur Keles ve 2019 yili Agustos ayinda Tonya ilçesi Sarli Yaylasi’nda gezintiye çikan Sabri Bastan’in (86) hayatlarina son veren yorgun mermi 2021 yilinda ise Istanbul’dan dedesini görmek için Trabzon’a gelen 15 yasindaki Emir Yusa Atici’nin hayatini kaybetmesine neden oldu. 2023 yilinda da Trabzon’un Ortahisar ilçesine bagli Çukurçayir mahallesinde 10 Haziran günü bir sitenin parkinda 9 yasindaki Kerem Can Özdemir ve 4 Aralik’ta ise Trabzon’un Salpazari ilçesinde bahçede basina yorgun mermi isabet eden Perihan Dikbas (58) yorgun merminin son kurbanlari oldu.

Failleri yakalanamiyor

Trabzon’da yorgun mermi nedeniyle 5 kisinin hayatini kaybetmesine ragmen failleri bir türlü yakalanamadi. Tabanca ya da tüfek gibi atesli silahlarla havaya atis yapilmasinin ardindan merminin ulasabildigi en yüksek konumdan asagi düsmesi sonucu yasanan yorgun mermi vakalari nedeniyle 8 yilda 96 kisi yaralandi. Hayatini kaybeden veya yaralanan kisilere isabet eden mermilerin hangi tabancadan çiktiginin belirlenmesi için balistik incelenmeye gönderilmesine ragmen bugüne kadar pek sonuç alinamadi. 29 Temmuz tarihinde annesiyle yolda yürürken gögsüne yorgun mermi isabet eden Alperen Yavuz’un (9) yaralanmasinin ardindan harekete geçen güvenlik güçleri tarafindan yapilan çalismada küçük çocugun yaralanmasina neden merminin kus uçumu bin 204 metre mesafedeki bir dügünden geldigi belirlendi. Güvenlik güçleri tarafindan atis bölgesinde bulunan 16 sahistan atis artigi tespiti için svap alinirken, atis yaptigi tespit edilen 2 kisinin silahlarina balistik inceleme için Cumhuriyet Savcisinin talimati ile el konuldu. Balistik incelemesinde merminin H.S. isimli bir kisinin silahindan ateslendigi belirlenmesinin ardindan gözaltina alindi. Mahkemeye sevk edilen kisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sehir merkezinde veya yaylada her an yorgun mermi gelebiliyor

Kentte yetkililerin tüm uyarilarina ragmen yorgun mermi vakalarinin arkasi kesilmiyor. Yorgun mermi vakalarinda kimileri hayatini kaybediyor, kimileri yaralaniyor, kimileri de sakat kalma tehlikesi ile karsi karsiya kaliyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 9 Nisan 2016 tarihinde Mustafa Mandirali (22) isimli insaat isçisi ise giderken otobüs duragi yakininda nereden ve kim tarafindan atildigi belli olmayan ve "Yorgun mermi" diye tabir edilen merminin hedefi oldu. Merminin basina isabet etmesi sonucu Mandirali agir yaralandi.

Trabzon’un Tonya ilçesinin Karaagaç Mahallesi yakinlarindaki Hirsafa Yaylasi’nda 2022 yilinin Kasim ayinda ot biçen Asiye Ince (59), sol omuz bölgesinden giren yorgun mermi ile yaralandi. Hastanede tedavi altina alinan Ince mermi çekirdegi ameliyatla çikartilmasi sonucu sagligina kavustu.

2021-2022 Süper Lig’in sezonunun 23. haftasinda Trabzonspor, deplasmanda Galatasaray’i 2-1 maglup etmesinin ardindan Trabzon’da galibiyeti kutlamak isteyen bir kisinin havaya attigi silahindan çikan mermi trafik isiklarinda bekleyen bir aracin tavanina isabet etti. Nereden atildigi tespit edilemeyen yorgun mermi aracin tavaninda maddi hasara neden olurken araçta bulunan iki kisi ölümden döndü.

"Son bir yil içinde 35 yorgun mermi olayi meydana geldi"

Trabzon Valisi Aziz Yildirim, 2023 Yili Asayis Degerlendirme Toplantisi’nda basin mensuplarina yaptigi açiklamada, yorgun mermi vakalarina dikkat çekti. 2023 yilinda kentte 35 yorgun mermi olayi meydana geldigini ve 12 kisinin yaralandigini belirten Vali Yildirim, sunlari söyledi:

“Maalesef üzücü bir durum. Havaya çok silah sikiliyor, bosa çok silah sikiliyor. Biz bunlari gördügümüzde eristiginizde incelemelerini yapip adli makamlara bildiriyoruz. Bu konuda emniyetimizin, jandarmamizin en küçük toleransi yoktur. Vatandasimizin bu konuda bilinçli olmasi lazim. Bos alana diye düsündükleri mermiler yere düsüyor. Bunlar canlinin üzerin düsmesi mümkün. Bu yüzden asla havaya mermi sikmayalim. Bir yil içinde 35 yorgun mermi olayi meydana geldi ve bunlardan dolayi 12 vatandasimiz yaralandi, 15 kisi hakkinda islem yapildi. Insanlar findik bahçesinde çalisiyorken bir bakiyorsunuz vuruluyor. Araçlara, evlere, camlara isabet eden mermiler var. Bunlar büyük risk tasiyor. O yüzden hiç kimse bosluga da havaya sikmasin. Bayramda seviyoruz, havaya silah sikiyorlar. Dügünde bakiyorsunuz havaya silah sikiyorlar. Bu konuda arkadaslarimizin gelistirdigi proje var. Bu projenin slogani ’Mutluluga kursun sikmayalim’ bu çok önemli proje ve slogan. Aynen tekrar ediyoruz.”

Yorgun Mermi nedir?

Yorgun mermi, havaya dogru ateslenen herhangi bir merminin namlu çikis hizini kaybettikten sonra yer çekiminin etkisiyle tekrardan hiz kazanarak ama daha dengesiz bir sekilde yere düsmesidir. Ateslenen herhangi bir mermi namludan çiktiktan sonra barutun yanmasiyla yasanan patlamanin etkisiyle kuvvetli bir kinetik enerjiyle ilerlemeye baslar, bu asamada merminin sahip oldugu dogrusal hizda ilerleme hali nedeniyle bu mermiye “Zinde Mermi” denir. Mermiler çiktiklari silahlarin namlu ve atis özellikleri, çap ve boylarinin boyutlari gibi faktörlerin etkisiyle belli bir mesafe ve hizdan sonra güçlerini kaybederek yer çekiminin etkisiyle düsüse geçerler. Iste merminin tükenip dengesiz bir sekilde düsüse geçtigi bu asamadaki durumu "Yorgun Mermi" olarak tarif edilir.
Kaynak: İHA