Mersin'de Atil Araziler Tarima Kazandiriliyor

İçel Büyüksehir Belediyesine bagli Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi bünyesinde hayata geçirilen projelerle, kentteki atil araziler tarima kazandirilirken üretim de artiyor.

Mersin'de Atil Araziler Tarima Kazandiriliyor
Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi ekipleri, üreticilerle görüserek ve arazi inceleme çalismalari yaparak her bölgenin iklimine ve toprak yapisina uygun ürünleri belirleyip ona uygun projeler yapiyor. Bu projeler sayesinde Anamur, Aydincik, Bozyazi, Gülnar, Silifke, Mut, Erdemli, Mezitli, Yenisehir, Toroslar, Akdeniz, Çamliyayla ve Tarsus’ta farkli mahallelerde atil halde bulunan arazilerde üretilmesi için lavanta fidesi, nergis sogani ve adaçayi fidesi dagitiliyor. Desteklerle girdi maliyetleri düsen üreticiler ekmegini topraktan çikarirken, üretmek isteyen ancak cesaret edemeyen vatandaslara da örnek oluyor.

Büyüksehir Belediyesi 2020 yilindan bugüne kadar bos arazileri degerlendirmesi için üreticilere toplam 440 bin 312 lavanta fidesi, nergis sogani ve adaçayi fidesi verdi. Bu dagitimlar sayesinde fideler ve soganlar bin dekar alanda toprakla bulustu. Bos arazileri tarima kazandirmak için vatandaslarla is birligi yaparak incelemelerini sürdüren ekipler, daha çok alani tarima kazandirmak için çalismalarini sürdürüyor.

“Yaklasik bin dekar alani tarima kazandirdik”

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Selçuk Sahutoglu, tarimin ihtiyacina yönelik projeler ürettiklerini söyleyerek, “Tarimin en büyük sorunu; tarima elverisli olmasina ragmen islenemeyen, nadasa birakilan, sulanamayan ya da çesitli sebeplerden dolayi bos birakilan arazilerden olusuyor. Biz de İçel Büyüksehir Belediyesi olarak diger bitkilere nazaran su isteginin hiç olmadigi veya digerlerine göre daha az su isteyen bitkilere, fidelere yöneldik. Bu çerçevede projeler gerçeklestirdik. Böylelikle nergis sogani, adaçayi fidesi, lavanta fidesi gibi fideleri üreticilerimize dagitarak yaklasik bin dekar alani tarima kazandirmis olduk” dedi.



“Büyüksehir Belediyesi sayesinde hayalimi gerçeklestirdim”

Hayali nergis ekmek olan Necla Akciger, hayalini gerçeklestirmesi için destek olan Büyüksehir Belediyesine tesekkür ederek, “Onlarin katkilariyla araziyi bu hale getirdik” diye konustu.

Üretmek isteyen tüm kadinlara seslenen Necla Akciger, “Harekete geçsinler, geç kalmasinlar. Ben çok geç kaldim, onlar kalmasinlar. Büyüksehir Belediyesi sayesinde hayalimi gerçeklestirdim. Yoksa o nergis soganini ben alamazdim. Hayalim gerçeklesti. Çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Esimin hayalini gerçeklestirmis olduk”

Esinin nergis ekmesine destek olan ve her aninda yaninda olan Ismet Akciger ise “Esim nergis çiçegini çok sevdigini söylüyordu her zaman. Onu zaten nergissiz birakmiyordum. Bir yakinimiza nergis ekmek istedigimizi söyledik. O da Degirmençay’da bir tarla oldugunu söyledi.

Geldik tarlayi gördük, kiraladik. Tarla kayalikti. Yaklasik bir hafta, on gün is makinesi çalistirdik. Neticede tarlayi bu hale getirdik. İçel Büyüksehir Belediyesinin de nergis sogani dagittigini duyduk, müracaat ettik. Soganlarimizi aldik, ektik. Esimin hayalini gerçeklestirmis olduk” seklinde konustu.

Kaynak: İHA