BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Uluslararasi Adalet Divani'nin Baglayici Kararlarina Uyulmalidir'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Israil-Filistin arasinda devam eden çatismada Uluslararasi Adalet Divani’nin baglayici kararlarina uyulmasi gerektigine dikkat çekerek, “Silahli bir çatismanin hiçbir tarafi uluslararasi hukukun üstünde degildir” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Uluslararasi Adalet Divani'nin Baglayici Kararlarina Uyulmalidir'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin ve Israil arasindaki çatismalara iliskin açiklamalarda bulundu. Guterres, “Geçtigimiz 120 gün boyunca Gazze’de yasanan ölüm, yikim, yerinden edilme, açlik, kayip ve keder, ortak insanligimiz ve vicdanimiz üzerinde bir yaradir” dedi.

Tüm esirlerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisini yineleyen Guterres, “Sivillerin kasitli olarak öldürülmesi, yaralanmasi, iskence görmesi ya da kaçirilmasi, onlara karsi cinsel siddet uygulanmasi ya da sivil hedeflere roket firlatilmasinin hiçbir hakli gerekçesi olamaz. Ancak ayni zamanda hiçbir sey Gazze’deki insanlarin toplu olarak cezalandirilmasini hakli gösteremez” dedi.

Devam eden saldirilarin Gazze Seridi’nde son yillarda esi benzeri olmayan bir hiz ve ölçekte yikima yol açtigini aktaran Guterres, “Sivilleri ve koruma altindaki personeli öldüren, sakat birakan ve sivil altyapiya zarar veren ya da yok eden araliksiz askeri saldirilar karsisinda dehsete düstüm. Sadece Gazze’de üçte ikisinden fazlasi kadin ve çocuk olmak üzere 26 bin 750’den fazla Filistinlinin öldürüldügü bildirilmektedir. Gazze’deki evler, hastaneler, okullar, su ve sanitasyon tesisleri de dahil olmak üzere sivil altyapinin yüzde 70’inden fazlasi tahrip edilmis ya da agir hasar gördü. 1.7 milyon insan yerinden edildi ve geri dönebilecekleri bir evleri olup olmayacagini bilmiyorlar” dedi.



“Uluslararasi Adalet Divani’nin baglayici kararlarina uyulmalidir”

Silahli bir çatismanin hiçbir tarafinin uluslararasi hukukun üstünde olmadigini vurgulayan Guterres, “Ayrimcilik, orantililik ve saldirida tedbir ilkeleri de dâhil olmak üzere uluslararasi insancil hukuk her zaman gözetilmelidir ve Uluslararasi Adalet Divani’nin baglayici kararlarina uyulmalidir” dedi.



“Suçlamalar karsisinda dehsete düstüm”

Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) çalisanlarinin 7 Ekim olaylarina karistigi iddiasi üzerine BM’nin direkt harekete geçtigini aktaran Guterres, “Bu suçlamalar karsisinda dehsete düstüm. Dün de bagisçilarla bir araya gelerek endiselerini dinledim ve bu endiseleri gidermek üzere attigimiz adimlari özetledim. UNRWA’nin Gazze’deki sivillerin acil ihtiyaçlarini karsilamak ve isgal altindaki Bati Seria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki Filistinli mültecilere yönelik hizmetlerinin devamliligini saglamak için hayati önem tasiyan çalismalarini sürdürmesinin önemini vurguladim. UNRWA Gazze’deki tüm insani yardim faaliyetlerinin bel kemigidir. Tüm üye devletlere UNRWA’nin hayat kurtaran çalismalarinin devamliligini garanti altina almalari çagrisinda bulunuyorum” dedi.



“Gazze’de herkes aç”

Gazze Seridi’ndeki 2.2 milyon kisinin insanlik disi kosullarda ve temel ihtiyaçlardan yoksun bir sekilde hayatta kalma mücadelesi verdigini belirten Gutterres, “Gazze’de herkes aç, yarim milyon kisi ise felaket boyutlarinda gida güvensizligi ile bogusuyor. Gazze genelinde hizli, güvenli, engelsiz, genisletilmis ve sürekli bir insani erisim çagrisinda bulunuyorum. Bu özellikle, devam eden güvensizlik ve çatismalar nedeniyle Israil tarafindan çogu misyonun erisimine izin verilmeyen kuzeyde hayati önem tasimaktadir. Ayrica Gazze’ye daha fazla geçis noktasina ihtiyacimiz var ve derhal insani ateskes çagrimi yineliyorum” dedi.



“Isgal altindaki Bati Seria’da artan yerlesimci siddeti beni son derece endiselendiriyor”

Dogu Kudüs de dahil olmak üzere isgal altindaki Bati Seria’da kötülesen duruma deginen Guterres, “Isgal altindaki Bati Seria’da artan yerlesimci siddeti beni son derece endiselendiriyor. Tüm bu siddet durmali ve failler sorumlu tutulmalidir. Düzinelerce Filistinli tutuklanmis, aralarinda çocuklarin da bulundugu pek çok kisi herhangi bir suçlama olmaksizin gözaltina alinmistir” dedi.

Lübnan, Suriye, Irak ve Kizildeniz’deki saldirilarin çatismanin bölgeye yayilmasini tetikleyebilecegini ifade eden Guterres, “Çok geç olmadan durumu yatistirmak ve bölgeyi daha fazla siddetten korumak için acil adimlar atilmasi çagrisinda bulunuyorum” dedi.



“Uluslararasi toplum kararliliginda tereddüt etmemelidir”

Çatismanin, Gazze Seridi’ndeki isgalin sona erdirilmesi ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasi gibi iki devletli çözüme yönelik somut adimlar atilarak sona ermesi gerektigini vurgulayan Guterres, "Sadece 1967 sinirlarina dayanan, Israil ve Filistin’in yan yana yasadigi, Kudüs’ün her iki devletin de baskenti oldugu, BM kararlari, uluslararasi hukuk ve önceki anlasmalarla uyumlu iki devletli çözüm ile Filistin halkinin devredilemez haklarinin hayata geçirilmesi, bölgede adil ve kalici bir baris ve istikrar saglayabilir. Uluslararasi toplum kararliliginda tereddüt etmemelidir. Korku, nefret ve siddetin trajik döngüsüne son verecek, Filistinliler ve Israilliler için daha barisçil ve umut dolu bir gelecek insa edecek anlamli bir baris sürecini ilerletmek için birlikte çalisalim” dedi.

Kaynak: İHA