Baskan Gülsoy Açiklamasi 'Gelecegin Parlayan Yildizi Türkiye Cumhuriyeti Devleti Olacagina Inancimiz Tamdir'

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Baskani Ömer Gülsoy, "Gelecegin parlayan yildizi Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacagina inancimiz tamdir" dedi.

Baskan Gülsoy Açiklamasi 'Gelecegin Parlayan Yildizi Türkiye Cumhuriyeti Devleti Olacagina Inancimiz Tamdir'
KTO Ocak ayi Meclis Toplantisi, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç’in katilimi ile gerçeklestirildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan bir konusma yapan KTO Baskani Ömer Gülsoy, "2020 salgini yüzyilin olayiydi. Tedarik zincirinde müthis bir kirilma yasadik. 2021 beklenmedik sekilde geri dönüs oldu. Ticarette hareketlenme basladi.

2022 Rusya’nin Ukrayna’yi isgaliyle baslayan savas ciddi bir jeopolitik kirilma getirdi. 2023’te yüksek enflasyon ve siki para politikalariyla baslayan bir dünya ekonomisi ve ticareti gördük. Müthis bir küresel ayrisma yasamaya basladik. Özellikle Bati ve Çin’le müttefikleri arasinda ticaret, teknoloji odakli ayrisma basladi.

Ülkemiz açisindan da 2023 yili üretimde durgunlugun, ticarette ise gerilemenin yasandigi zor bir yil oldu. Küresel ölçekteki gelismelerin yani sira ülke olarak 2023 yilinda asrin felaketini yasadik. Depremin yikici etkisinin yaralarini sarmak için is dünyasi olarak devletimizle birlikte omuz omuza büyük bir seferberlik harekete baslattik. 50 binden fazla insanimizi yitirdigimiz 11 ili etkileyen asrin felaketi olarak nitelenen tabii afet ülkemiz ekonomisine 104 milyar dolarlik ilave bir yük getirdi. Geldigimiz nokta itibariyla yaralar sarilmaya devam etse de felaketin ardindan hizla toparlanmayi basardigimizi söyleyebiliriz. 6 gün sonra da felaketin 1 yili olacak. Ülkemiz ekonomisine baktigimizda mayis ayinda tamamlanan Cumhurbaskanligi ve milletvekili genel seçimlerinin ardindan haziran ayindan itibaren ekonomi politikalarinda ve özellikle para politikasinda önemli degisimi hep birlikte izledik. Makro ihtiyati politikalar adi altinda sayisiz düzenlemenin bir kisminin kaldirilmasiyla sadelesme adimlarinin buna eslik ettigini ve daha öngörülebilir bir piyasa dinamiginin olustugunu gördük. Uygulanan siki para politikasinin olumlu sonuçlarini bu yil da görmeye devam edecegiz. 2024 yilina özellikle finansal piyasalardaki olumlu gelismelerle giriyoruz. Merkez Bankasi’nin rezervlerinin hizla artmasi, güçlü büyüme rakamlari, 2023 yili ihracatimizin 255 milyar 809 milyon dolara ulasarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunun kirilmasi uygulanmakta olan ekonomi programinin olumlu sonuçlarini insallah alacagimiza isaret ediyor.

"Dünyanin basina dert olan bizim de islerimizi yavaslatan yüksek enflasyon tarafinda da belli bir mesafe aldik"

Gülsoy, "2024, geçis ve dengelenme yili olacak gibi görünüyor. Türkiye’nin çevresindeki jeopolitik gerilimler, özellikle Suriye, Irak ve Dogu Akdeniz’deki gelismeler, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Bölgesel çatismalar, ticaret akislarina ve dis yatirimlara zarar verebilir. Yüksek enflasyon oranlari ve faiz oranlari, Türkiye ekonomisinin istikrarini tehdit ediyor. 2024 yili ayni zamanda yerel seçimlerinde yer aldigi bir yil olacak. Bununla birlikte; yesil dönüsüm, dijitallesme ve sürdürülebilirlik, enerji maliyetleri ve gida arz güvenligi, iklim krizi, konulari önemini korumaya devam edecek. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilina girdigimiz 2024 yilinin ayni zamanda, basta ekonomi olmak üzere, birçok yapisal sorunun çözümüne katki saglayacak önemli bir firsat yili olduguna inaniyoruz. Üretim, istihdam, yatirim ve ihracat destekleri büyük önem tasiyor. Gerçeklestirecegimiz yapisal reformlarla tüketerek degil, üreterek büyümenin, krediyle degil, tasarrufla gelismenin, fiyatla degil, katma degerle rekabet etmenin sartlarini olusturmaliyiz. Degisim ve dönüsümün hiz kazandigi bu süreçte Türkiye’yi yeni bir yüzyil ile yepyeni hedefler bekliyor. Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artirmasi için yüksek teknolojili katma degerli ürün ihracatina geçisi saglamasi gerekmekte. Bunun yolu ise bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarindaki düzenlemelerin gelistirilip güncellenmesinden, eksik olan gerekli düzenlemelerin hizla hayata geçirilmesinden ve ihracatin nitelik yönünden gelisimini saglayacak üretimin desteklenmesinden geçiyor. Siki para politikalarinin 2024’te de devam edecegi yüksek bir ihtimal. 2024 Türkiye için ekonomide dengelenmenin yasanacagi bir yil olacak. 2024 için küresel ekonomide genel anlamda bir iyilesme beklentisi söz konusu. Jeopolitik gerginlikler, küresel iklim degisikligi, Rusya-Ukrayna savasi ve Ortadogu’daki gerilim ve bu gerilimlerin yayilma ihtimali, salginlar ve enerji-gida krizleri gibi sorunlar küresel ekonomideki olumlu beklentiler üzerinde riskler olusturuyor. Is dünyasi olarak 2024 yilinin; ekonomimizde sürdürülebilir, kaliteli bir büyüme ile birlikte fiyat istikrarinin saglandigi orta vadeli programda yer alan yapisal reformlarin kararlilikla uygulandigi bir yil olmasini temenni ediyoruz. Is dünyasi, yine üretmeye, ihracat yapmaya, istihdam saglamaya tam gaz devam edecek. Biz devletimize ve milletimize güveniyoruz. Gelecegin parlayan yildizi Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacagina inancimiz tamdir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA