Kanada Türkiye'ye Yönelik Silah Ihracati Kisitlamalarini Kaldirdi

Kanada’nin IHA optik ekipmanlari da dahil Türkiye’ye silah ihracati kisitlamalarini kaldirdigi bildirildi. Ottawa yönetimi, 2. Daglik Karabag Savasi’nda Ermeni güçlere karsi kullanilan Türk IHA’larinda kendi teknolojilerinin kullanildigi gerekçesiyle Türkiye’ye ambargo uygulamisti.

Kanada hükümeti Türkiye ile ilgili flas bir karara imza atti. Insansiz hava araci optik ekipmanlari da dahil olmak üzere Türkiye’ye uygulanan silah ihracati kisitlamalarinin kaldirildigi bildirildi.

Kanada Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, 16 Nisan 2020’den bu yana savunma sanayi ile ilgili belli ihraç kalemlerinin Türkiye’ye satisina yönelik basvurularin reddedildigi hatirlatilarak, ret politikasinin artik yürürlükte olmadigi kaydedildi. Türkiye’ye yapilacak savunma ekipmani ihracati ve komisyonculuk izni basvurularinin ülkenin risk degerlendirme prosedürleri çerçevesinde tek tek ele alinacagi belirtildi.

Kanada ambargo uygulamisti

27 Eylül 2020’de baslayan ve 44 gün süren 2. Daglik Karabag Savasi’nda Ermeni güçlere karsi kullanilan Türk IHA’larinda kendi teknolojilerinin kullanildigini ileri süren Kanada yönetimi, Türkiye’ye yönelik silah ihracati kisitlamalarini yürürlüge koymustu. Ottawa yönetimi daha önce de Türkiye’nin 2019’da Suriye’ye yönelik gerçeklestirdigi askeri harekata yanit olarak silah ambargosu uygulamis, ancak Haziran 2020’de bu kararindan geri adim atmisti.
Kaynak: İHA