Denize Kiyisi Olmayan Tokat, Dünyanin En Büyük Pazarlarina Somon Ihraç Ediyor

Tokat’tin Almus ilçesinde, Rusya basta olmak üzere Japonya ve Çin’e ihracat edilecek olan baliklarin toplama islemi basladi. Günde 15 ton sevkiyati yapilan baliklar temizleme islemi yapildiktan sonra ihraç ediliyor.

Denize Kiyisi Olmayan Tokat, Dünyanin En Büyük Pazarlarina Somon Ihraç Ediyor
Tokat’in Almus ilçesinde tarim arazilerini sulamada kullanildigi gibi elektrik üretilen ve yaz aylarinda da bölge turizmine katki saglayan baraj gölünde ilçe halki tarafindan kafes balikçiligi yapiliyor. Onlarca tesisin bulundugu gölde yilda yaklasik 6 bin ton balik üretiliyor. Üretilen baliklar basta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havalarin sogumasi ile birlikte bazi balikçilar teknelerle barajin içindeki kafeslere giderek balikçi süzgeçleri ile tuttuklari baliklari buz dolu büyük saklama kaplarina koyuyor. Insan gücüyle toplanan baliklar yine teknelerle baraj kenarina çekiliyor. Büyük kaplara konulan baliklar vinç yardimi ile sevkiyati yapilacak araçlara yükleniyor. Yaklasik 10 kisilik grup 15 tonluk baligi 1 günde sevkiyat için hazirliyor. Sevkiyati gerçeklesen baliklar deniz kiyisindaki çiftliklere gönderiliyor. Yaklasik 2-3 kilogram agirliga geldiginde ihraç edilen baliklar sehir ekonomisine de katki sagliyor.

Tokat’in Almus ilçesinde somon yetistiriciligi yapan 46 yasindaki Sadullah Sezer; “Almus’ta somon yetistiriciligi yapiyoruz. Buradan da yurt disina gönderiyoruz. Isleme fabrikasinda islenen baliklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptik. Devami da gelecek insallah. Her sene ihracata yaklasik 100 ton somon baligi gönderiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA