Yaglik Ayçiçegi Tohumu Ve Ham Ayçiçegi Yagi Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanacak

Ticaret Bakanliginca yaglik ayçiçegi tohumu ve ham ayçiçegi yagi ithalatinda belirlenen tarife kontenjani uygulanmasinin yürürlüge girdigine iliskin Cumhurbaskani Karari ve bu kararin, uygulama usul ve esaslari hakkinda teblig Resmi Gazete’de yayimlandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasiyla Resmi Gazete’de yayimlanan karara göre yaglik ayçiçegi tohumu ve ham ayçiçegi yagi ithalatinda tarife kontenjani uygulanacak. Bu uygulamanin usul ve esaslari Ticaret Bakanliginca yayimlanan tebligde belli oldu. Teblige göre ayçiçegi tohumunda 100 bin ton, ham ayçiçek yaginda ise 250 bin ton ile sinirli olmak kaydiyla tarife kontenjani açildi. Yaglik ayçiçegi tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçegi yaginda ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oraninda gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergisi oranlari yalnizca tarife kontenjani miktari için geçerli olacak.

Ticaret Bakanligi uygulamaya iliskin yazili açiklama da yayimladi. Açiklamada “Bilindigi üzere, spekülatif fiyat artislarinin önlenmesi, piyasada arz ve talep sartlari ile fiyat hareketlerinin dogru yönlendirilmesi amaciyla, Ticaret Bakanligimizca ticaret politikalarinin tüm araçlari aktif olarak kullanilmaktadir. Ülkemizdeki arz ve talep dengesi sartlari gözetilerek, üretici ve tüketici refahinin birlikte degerlendirilmesi suretiyle gerekli aksiyonlar zamaninda alinmaktadir. Bu çerçevede, hasat döneminde yüksek gümrük vergileri uygulanarak çiftçilerimize gerekli korumanin saglandigi ayçiçegi tohumunda; yerli tohum arz miktarinin ve ayçiçegi yagi tüketiminin artacagi öngörülen dönemlerde, ayrica kuraklik gibi iklim sartlari ve küresel üretimde meydana gelen degisiklikler de dikkate alinarak, ihtiyaç duyulan oranda ve çiftçilerimizi olumsuz etkilemeyecek ölçüde bir düzenlemenin yapilmasi ihtiyaci olusmustur” denildi.

2023 yilinda yasanan kuraklik sartlarina ragmen ayçiçegi tohumu ve ham yag stokunun yeterli oldugunun belirtildigi açiklamada “Bu yapilan düzenleme ile, önümüzdeki yazin hasat dönemine kadar ayçiçegi piyasalarinin saglikli islemesinin devamini teminen gerekli aksiyon alinmasi amaçlanmistir. Tarim ve Orman Bakanligimiz ve ilgili sektör kuruluslari ile istisare yapilarak, çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve tüketicilerimizin ihtiyaçlari birlikte degerlendirilerek, geçici tedbir niteliginde, ayçiçegi tohumunda 100 bin ton, ham ayçiçek yaginda ise 250 bin ton ile sinirli olmak kaydiyla tarife kontenjani açilmistir. Yalnizca bu tarife kontenjani miktarlari için geçerli olacak sekilde, yaglik ayçiçegi tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçegi yaginda ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oraninda gümrük vergisi uygulanacaktir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada gümrük vergisi ve tarife kontenjani uygulamasinin 15 Nisan 2024 tarihinde son bulacagi aktarildi.
Kaynak: İHA