Uluslararasi Af Örgütü'nden UAD'nin Kararina Ilk Yorum Açiklamasi 'Önemli Bir Adim'

Uluslararasi Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Uluslararasi Adalet Divani’nin açikladigi ihtiyati kararlara iliskin, “Filistinlileri daha fazla aci çekmekten ve telafisi mümkün olmayan zararlardan korumaya yardimci olabilecek önemli bir adim” dedi.

Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani’nin (UAD), Israil’e yönelik soykirim davasindaki bazi ihtiyati kararlarin uygulanmasi karari sonrasi açiklamalar gelmeye devam ediyor. Uluslararasi Af Örgütü Genel Sektreteri Agnes Callamard yaptigi açiklamada, mahkemenin karari “Filistinlileri daha fazla aci çekmekten ve telafisi mümkün olmayan zararlardan korumaya yardimci olabilecek önemli bir adim” olarak nitelendirdi. Callamard, “Karar, dünyanin Israil’in Gazze Seridi nüfusunu yok etmek için acimasiz bir askeri politika yürütmesine ve Filistinlilere karsi benzeri görülmemis bir ölçekte ölüm, dehset ve aciya yol açmasina sessiz kalmayacagina dair açik bir mesaj gönderiyor” dedi.

UAD’nin kararinin tek basina Gazzelilerin yasadigi zulme son vermeyecegini belirten Callamard, “Israil’in Filistinlilere yönelik saldirilarini durdurmasi için Israil üzerinde etkili ve birlik içinde uygulanmasi gereken bir baskiya duyulan acil ihtiyaci ortaya koymaktadir” seklinde konustu.

Ateskes çagrisi yapan Callamard, “Mahkeme tarafindan emredilmemis olsa da tüm taraflarin derhal ateskes ilan etmesi, geçici tedbirlerin uygulanmasi ile benzeri görülmemis sivil acilarin sona erdirilmesi için en etkili sarttir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA