Uluslararasi Adalet Divani, Israil'in Soykirimi Önlemek Için Tüm Tedbirleri Almasina Hükmetti

Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani (ICJ), Güney Afrika’nin Israil aleyhinde açtigi davada, Israil’in soykirimi önlemek için tüm tedbirleri almasina hükmetti. Mahkeme ayrica, Israil’in Gazze’deki eylemlerinin bir kisminin soykirim hükümleri kapsamina girdigini belirtti.

Uluslararasi Adalet Divani, Israil'in Soykirimi Önlemek Için Tüm Tedbirleri Almasina Hükmetti
Güney Afrika’nin Birlesmis Milletlerin (BM) en üst düzey yargi organi olan Uluslararasi Adalet Divani’nda Israil aleyhine açtigi davada ihtiyati tedbir taleplerine yönelik karar durusmasi yapildi. Adalet Divani, Israil aleyhindeki soykirim davasinda ihtiyati tedbirlerin uygulanmasina karar vererek, Israil aleyhindeki iddialarin “makul seviyede” ispatladigina hükmetti. Divan baskani ABD’li yargiç Joan E. Donoghue, Gazze’de yasanan insani dramin son derece farkinda olduklarini ve can kayiplarindan derin endise duyduklarini ifade etti.

Yargiç Donoghue, mahkemenin Israil’in BM’nin Soykirim Sözlesmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazilarini ihlal ettigine iliskin ihtiyati tedbir karari almaya yetkisi olduguna hükmederek, Israil’in “davanin reddi talebinin reddedildigini” açikladi.



“Israil’in eylemlerinin bir kismi soykirim hükümleri kapsamina giriyor”

Donoghue, Güney Afrika tarafindan Israil’e yöneltilen suçlamalarla Israil’in Gazze’deki eylemlerinin bir kisminin BM’nin Soykirim Sözlesmesi’nin hükümleri kapsamina girdigini ifade etti.

Israil’in yürüttügü askeri operasyonun Gazze’de çok sayida ölüme, yaralanmaya, büyük çapli yikima, nüfusun büyük bir kisminin zorunlu göçüne ve sivil altyapinin büyük ölçüde zarar görmesine neden oldugunu vurgulayan Donogue, Gazze’deki Filistinlilerin Soykirim Sözlesmesi’nin 2. maddesindeki “korunan grup” tanimina girdigini belirtti.



“Israil, Gazze’de soykirimi engellemek için tüm önlemleri almali”

Güney Afrika’nin mahkemeden “Gazze’deki operasyonlarin acilen durdurulmasi yönünde tedbir karari alinmasi” talebini de hükme baglayan Uluslararasi Adalet Divani, Israil’in “Gazze’de soykirimi engellemek için tüm önlemleri almasina” hükmetti. Donoghue, 17 yargicin oyuyla hükme baglanan söz konusu kararda 15 yargicin lehte, 2 yargicin da aleyhte oy kullandigini belirtti.

Divan ayrica Israil’in soykirim davasinda kullanilabilecek her türlü delilin yok edilmesini önlemesi gerektigini, Gazze’de soykirima tesvik sayilabilecek her türlü açiklamalari önlemesi ve cezalandirmasi gerektigini vurguladi.

“Israil 1 ay içinde rapor sunmali”

Mahkeme, 16’ya karsi 1 oyla Israil’e 1 ay içerisinde mahkemeye Gazze’de soykirimin engellenmesi için hangi tedbirlerin alindigina dair rapor sunma zorunlulugu getirilmesine de karar verdi. Yargiç Donoghue, söz konusu kararin Israil için uluslararasi hukuki yükümlülükler dogurdugunu ifade etti.

Uluslararasi Adalet Divani ayrica 16’ya karsi 1 oy ile Gazze’ye acil insani yardim ulastirilmasinin garanti altina alinabilmesi için Israil’in acil ve etkili tedbirler almak zorunda olduguna hükmetti.

Israilli yetkililerin soykirimi isaret eden açiklamalarina yer verildi

Yargiç Donoghue, mahkemenin kararinda Israil hükümet yetkililerinin “soykirimi” isaret eden açiklamalarini da hatirlatti. Israil Savunma Bakani Yoav Gallant’in Gazze’nin tamamiyla kusatma altina alinma emri verdigini hatirlatan Donoghue, Israil’in "insansi hayvanlarla" savastigi ve “Gazze halkinin hepsini imha edecekleri" yönündeki ifadelerine yer verdi. Donoghue ayrica Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog’un Gazze’de “herkesin sorumlu” olduguna iliskin açiklamalarini hatirlatti.
Kaynak: İHA