Güney Afrika Devlet Baskani Ramaphosa Açiklamasi 'Israil'in Mahkeme Kararini Uygulamasi Gerekiyor'

Güney Afrika Devlet Baskani Cyril Ramaphosa, Uluslararasi Adalet Divani’nin açikladigi ihtiyati kararlarin ardindan yaptigi açiklamada, kararin Tel Aviv için baglayici oldugunu söyleyerek, “Israil’in simdi mahkeme kararini uygulamasi gerekiyor” dedi.

Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani’nin (UAD) bugün açikladigi ihtiyati tedbir kararlarinin ardindan Israil aleyhinde davayi açan Güney Afrika’dan açiklama geldi. Güney Afrika Devlet Baskani Cyril Ramaphosa yaptigi açiklamada, bazi ülkeler tarafindan elestirilen mahkeme kararinin Güney Afrika’yi hakli çikardigini söyledi.

UAD’nin bu konuda karar verecek en dogru organ oldugunu ve ülkesinin binlerce Filistinlinin öldürülmesine seyirci kalmayacagini kaydeden Ramaphosa, “Bu kararin ardindan artik ateskes için daha yogun bir çaba sarf edilmesi ve Israil ile Filistin’in bagimsiz devletler olarak yan yana yasamalarini saglayacak kalici iki devletli çözüm için müzakerelerin baslatilmasi gerektigine inaniyoruz” dedi.

Mahkemenin kararini memnuniyetle karsiladiklarini aktaran Ramaphosa, Gazze’ye temel hizmetler ile insani yardimin ulastirilmasi için acil ve etkili tedbirler alinmasi gerektigine vurgu yapti. Ramaphosa, "1 ay içerisinde UAD kararinin yerine getirilmesi için alinan tüm tedbirlere iliskin rapor sunmak da dahil Israil, Gazze’de olup bitenlere iliskin kanitlari muhafaza etmelidir” seklinde konustu.

Güney Afrika’nin basvurusunun bazi ülkeler tarafindan desteklendigini belirten Ramaphosa, kararin Tel Aviv için baglayici oldugunu vurgulayarak, "Israil’in simdi mahkeme kararini uygulamasi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA