Gezeravci'nin 0,6 Saniyelik Geçisini Görüntülemek Için Dondurucu Sogukta 3 Saat Bekledi

Eskisehir’de Uzay Fotografçiligi ile ilgilen ve ilk Türk Astronot Alper Gezeravci’yi tasiyan Uluslararasi Uzay Istasyonu’nu (ISS) dolunay önünden 0,6 saniyelik geçisini görüntüleyen Uygar Mitat, “Uzaydan o bizim fotografimizi çekiyor su an bizde dünyadan onun fotografini çekmis olduk” dedi.

Gezeravci'nin 0,6 Saniyelik Geçisini Görüntülemek Için Dondurucu Sogukta 3 Saat Bekledi
Eskisehir’de yasayan ve uzay fotografçiligi meraklisi olan Uygar Mitat, kurdugu teleskop ile gezegenlerin ay ve gezegenlerin fotografini çekiyor. Mitat, 24 Ocak günü gece saatlerinde, ilk Türk Astronot Alper Gezeravci’yi tasiyan Uluslararasi Uzay Istasyonu’nu (ISS) dolunay önünden geçerken görüntüledi. Sadece 0,6 saniyelik geçis videosunu kaydedebilmek için günler önceden plan yapip, 3 saat önce de hazirliklarina baslayan Uygar Mitat, amacina saat 22.37’de ulasti. Ilk Türk astronotu tasiyan uzay istasyonunu görüntülemenin çok gurur verici oldugunu söyleyen Mitat, Alper Gezeravci’yla tanismak istedigini belirtti.



“3 saat önce giderek teleskobumu hazirlamaya basladim”

Günler öncesinden 0,6 saniyelik geçis için günler öncesinden plan yaptigini belirten Uygar Mitat, “Yaklasik 5 yildir Derin Uzay Fotografçiligi ile ilgileniyorum. Ülkenin çesitli karanlik bölgelerinden, uzayin derinliklerindeki galaksileri, bulutsu yapilari fotografliyorum ve normal sartlarda, bir fotograf için 5-10 gece çekim yapmam gerekiyor. Bu 10 gecelik emek sonrasinda bir fotograf ortaya çikiyor. Ama bu sefer farkli bir çekim oldugu için 0,6 saniyede ayin önünden geçen Uluslararasi Uzay Istasyonu’nu fotografladim. Uzak istasyonunu tam olarak ne zaman ayin geçecegini biliyorduk. Günler öncesinden bunun için plan yaptik ve ben çekimden 3 saat önce o bölgeye giderek teleskobumu hazirlamaya basladim. Tüm aksiliklere ragmen saat 22.37’de geçecekti. Saat 22.30 civari tüm ayarlamalari bitirmeyi basardim. Ve o 5 dakika süre bekleyerek tam 22.37’de fotografi, daha dogrusu videoyu çekmeyi basardim. Tabii sosyal medyada bu görüntüler çok kisi tarafindan paylasildi. Sadece benim hesaplarimda degil, onlarca farkli hesapta görüntüler paylasildi. Yaklasik 6-7 milyon kullaniciya görüntülerin ulastigini düsünüyoruz. Tabii bu fotografin kiymeti, uluslararasi uzay istasyonunda o an Alper Gezeravci’nin ilk astronotumuzun olmasi. Uzaydan o bizim fotografimizi çekiyor su an bizde dünyadan onun fotografini çekmis olduk. Benim için ölümsüzlestirilebilecek bir andi açikçasi. Ve yakalayabildigim için çok mutluyum” dedi.



“Gezeravci’nin elini sikmak isterim”

Alper Gezeravci ile tanismak istedigini belirten Uygar Mitat söyle devam etti:

“Benim için hobiyle baslayan sonrasinda tutkuya dönüsen bir sey uzay fotografçiligi. Vakit bulabildikçe sehir isiklarindan uzak karanlik bölgelerde kamp kurarak teleskoplarimla çekim yapiyorum. Bir planim var ama bir yandan da aile ve is hayatim var. Olabildigince vakit ayirmaya çalisiyorum fakat özellikle kis aylarinda bu biraz zor oluyor. Hem sert kis kosullari hem çalisma tempom biraz hizli oldugu için vakit buldukça galaksi, bulutsu yapilar, bu tarz derin uzay fotograflari çekmeye devam edecegim. Uluslararasi uzay istasyonu yaklasik 400 kilometre yukarimizda ve saatte 27 bin kilometre/hizla gidiyor ve ayin önünden geçisi tam 0,6 saniye kadar sürdü. Içerisinde ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravci da vardi. O yüzden bu fotograf benim için çok kiymetli. O dönüs yoluna gelmeden onu Ay’la aramiza girdigi için fotograflayabilir hale geldim ve benim için unutulmaz bir fotograf. Tabi kendisi de isterse döndügünde hem elini sikip hem de bu fotografin baskili halini ona hediye etmeyi çok isterim.”
Kaynak: İHA