Bakan Kacir, Bursa'da Ilk Türk Astronot Ile Baglanti Kurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, 7 gündür uzayda olan ilk Türk astronot Alper Gezeravci ile GUHEM’de baglanti kurdu. Bakan Kacir, halihazirda yillik 600 milyar dolari asan uzay ekonomisinden yildan yila artan bir pay almayi hedeflediklerini belirterek, "Savunma sanayinde yillik 250 milyon dolar üzerinde olan ihracatimizi 5.5 milyar dolarin üzerine tasimayi basardik ve bu bütün basari hikayesinde havacilik endüstrisindeki kabiliyetlerimiz lokomotif rol oynadi" dedi.

Bakan Kacir, Bursa'da Ilk Türk Astronot Ile Baglanti Kurdu
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Bursa’da bulunan Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’nde (GUHEM) 7 gündür uzayda olan ilk Türk astronot Alper Gezeravci ile baglanti kurdu. Baglanti sonrasi basin açiklamasi yapan Bakan Kacir, “Türkiye’nin en güzel bilim merkezlerinden birinde GUHEM’de, güzel sehrimiz Bursa’dayiz. Bugün burada bulunma nedenimiz Türkiye’nin ilk insanli ve uzay bilim misyonunu gerçeklestiren Alper Gezeravci’yla baglanti kurmakti. Buradan Alper Gezeravci ile kurdugumuz baglanti özellikle Türkiye’de milli teknoloji hamlesinde en önemli yol arkadaslarimiz olan gençlerle de bulusmamiza vesile oldu. Alper Gezeravci Uluslararasi Uzay Istasyonu’ndaki misyonunun 7’nci gününü tamamlamak üzere. Malumunuz Türkiye’nin ilk astronot ve bilim misyonu olarak gerçeklestiriliyor” dedi.



Uzayda 13 farkli deney yapilacak

“Türk bilim insanlari tarafindan hazirlanmis genetik, biyoloji, malzeme bilimi gibi alanlarda hazirliklari tamamlanmis 13 farkli deney Alper Gezeravci tarafindan Uluslararasi Uzay Istasyonu’nda gerçeklestiriliyor” diyen Bakan Kacir, “Biz bu deneylerin neticelerinin hem Türkiye’nin bilimsel gelisimine önemli katkilar sunmasini hem de küresel bilim literatürüne önemli kazanimlar getirmesini bekliyoruz. Tabi insanli ilk uzay misyonumuzun önümüzdeki yillarda mutlaka devami gelecek. Türkiye halihazirda uydu gelistirme ve üretiminde sahip oldugu önemli kabiliyeti, deneyimi, birikimi önümüzdeki dönemde derin uzay programlarinda daha ileri seviyelere çikariyor olacak. Ayni zamanda halihazirda yillik 600 milyar dolari asan uzay ekonomisinden yildan yila artan bir pay almayi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Savunma sanayideki ihracat 5.5 milyar dolarin üzerine çikti”

Türkiye’de uzay endüstrisinin, uzay sanayisinin gelisimini Milli Uzay Programi çerçevesinde öncelikli hedeflerden biri olarak degerlendirdiklerini kaydeden Kacir, “Bu çerçevede önümüzdeki dönemde Ankara’da bir uzay teknolojileri gelistirme bölgesi insa ediyor olacagiz. Böylelikle sahip oldugumuz insan kaynagini hem nicelik hem nitelik açisindan daha ileri seviyelere tasimaya, bu alanda özel sektörün yeni projelerde daha güçlü sekilde rol almasini saglamaya çalisacagiz. Türkiye savunma sanayisinde son 22 yilda muazzam basarilar elde etti. Yillik 250 milyon dolar üzerinde olan ihracatimizi 5.5 milyar dolarin üzerine tasimayi basardik ve bu bütün basari hikayesinde havacilik endüstrisindeki kabiliyetlerimiz lokomotif rol oynadi. Bu kabiliyetlerimizi simdi ufkun ötesine uzay endüstrisine tasimaya dönük yeni bir dönem baslatiyoruz” diye konustu.



Alper Gezeravci 81 ili gezecek

Bakan Kacir sözlerini söyle sürdürdü: “Türkiye’nin uzay çagi, Cumhurbaskanimizin liderliginde Türkiye Yüzyili’na adim atarken bu çalismalarla insallah güçlü sekilde baslamis oluyor. Hedefimiz, umudumuz, ümidimiz gençlerimizin, çocuklarimizin ilham kaynagi olacak bu misyonlari daha güçlü sekilde gelecekte sürdürebilmek ve bütün bu çalismalarla Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine yüksek teknolojiyi gelistirebilen, üretebilen, rekabetçi sekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma yolculuguna katki sunabilmektir. Alper Gezeravci 14 günlük görevini tamamladiktan sonra önce firlatmanin gerçeklestigi üsse yakin bir bölgeye okyanusa inis yapacak daha sonra da Türkiye’ye gelecek ve 81 sehrimizde Türk gençligi ile Türk çocuklari ile bulusmalar gerçeklestirecek. Biz Milli Uzay Programimizdaki hedeflerimizi bir bir gerçeklestirmeye, önümüzdeki dönemde bölgesel konumla ve zamanlama sisteminden ay misyonuna kadar program çerçevesindeki hedeflerimize bir bir erismeye devam edecegiz. Bu yolculukta bilim insanlarimizin önünü açmaya devam edecegiz. Bu hafta bir çagri da yaptik. TÜBITAK Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi ve TÜBITAK Uluslararasi Genç Arastirmacilar Programi çagrilarini ilan ettik. Bu çagrilar çerçevesinde birçok bilim insaninin Türkiye’ye gelmesini, özellikle geçmis yillarda dünyanin farkli ülkelerine giderek arastirmalarini orada sürdürmekte olan Türk bilim insanlarinin tersine beyin göçünü saglamayi hedefliyoruz. Ümit ederim, bunlarin da önemli bir kismi, astronomi ve uzay bilimi alanlarinda çalismalarini yürüten bilim insanlarimiz olacak. Türkiye yakin gelecekte uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay sanayinde küresel düzeyde önemli bir oyuncu olarak rol oynamaya devam edecek. Yine önümüzdeki dönemde bu çalismalarin güçlü bir altyapi ile yürütülmesini saglamaya dönük bir kanun çalismasini da meclisimizin gündemine tasimayi amaçliyoruz. Ümit ederim, bu da yakin bir zamanda gerçeklesecektir. Geçmis yillarda Cumhurbaskanimizin, Cumhurbaskani Kararnamesi ile kurmus oldugu ve faaliyetlerini yürüten Milli Uzay Programinda öncü rol oynayan Türkiye Uzay Ajansi da önümüzdeki dönemde daha büyük uzun vadeli projeler gerçeklestirme, nitelikli insan kaynagini daha güçlü sekilde istihdam edebilme imkanlarina kavusacak.”

“Teknoloji hamlelerini milletimizle paylasmaya devam edecegiz”

Bu sürece destek veren bütün medya mensuplarina da tesekkür eden Bakan Kacir, "O gece bizler Amerika Birlesik Devletleri Florida’da Kennedy Uzay Merkezi’nde firlatmaya canli sekilde sahitlik ettik. Ama biliyorum ki bizimle birlikte 85 milyon insan da bu firlatmayi o gece yarisi saatlerinde 7’den 70’e büyük bir heyecan ve cosku ile takip ettiler. Bütün bu heyecanin, coskunun milletimize yansitilmasinda sizler medya mensuplarimiz çok önemli bir rol üstlendiniz. Ilk kez Türkiye’de bir bilim misyonu bu düzeyde toplumsallasmis oldu. Ilk kez bir bilimsel faaliyet bu düzeyde aile sohbetlerine konu olmus oldu. Ilk kez bilimsel bir faaliyet için ufacik çocuklarimizi anne, babalari uykularindan uyandirdilar ki ömürleri boyunca unutamayacaklari bu heyecana taniklik edebilsin diye. Ümit ederim, bu ivmeyi önümüzdeki dönemde sürdürecegiz. Bilimi, teknolojiyi Türkiye’nin gündeminde en üst sirada tutmaya, bu yasadigimiz zor cografyada tam bagimsiz Türkiye iddiasini, idealini sürdürebilmek adina, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçeklestirmenin heyecanini milletimizle paylasmaya devam edelim. Türk gençleri bu yolculugun öznesi olmak adina en iyi sekilde hazirliklarini sürdürsünler biz de onlara en iyi egitim imkanlarini sunarak önlerindeki engelleri bir bir kaldiralim. Türkiye’yi Cumhuriyetimizin ikinci asrinda Türkiye Yüzyili’na bilimle, teknoloji ile tasiyalim" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA