Bakan Kacir Açiklamasi 'Togg'un Bursa'ya Kurulmasindan Memnuniyetsiz Olan Siyasetçiler Var'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “Togg’un Bursa’ya kurulmasindan memnuniyetsiz olan siyasetçiler var. Kim ne derse desin, Bursa’miza, Türkiye’mize, yüksek teknoloji yatirimlari kazandirmaya devam edecegiz” dedi.

Bakan Kacir Açiklamasi 'Togg'un Bursa'ya Kurulmasindan Memnuniyetsiz Olan Siyasetçiler Var'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Bursa Demirtas Organize Sanayi Bölgesi’nde Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’nin açilisini gerçeklestirdi. Açilisa, Bakan Kacir’in yani sira Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Parti Bursa Il Baskani Davut Gürkan, BTSO Baskani Ibrahim Burkay, milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari katildi.

BTSO Baskani Ibrahim Burkay, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ve Bursa Valisi Mahmut Demirtas kisa birer konusma yapti. Ardindan kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “Türkiye’nin uzay misyonunu gerçeklestirmek üzere hali hazirda Uluslararasi Uzay Istasyonunda Türk bilim misyonu faaliyetlerini sürdüren astronotumuz Alper Gezeravci ile Türkiye’de ilk ve tek uzay ve havacilik temali bilim merkezimiz olan Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’nden bir canli baglanti gerçeklestirmek, bizim için ayri bir iftihar vesilesi, mutluluk vesilesiydi. Gerçekten Türkiye, Cumhurbaskanimizin liderliginde, milli teknoloji hamlesinde her geçen gün yeni adimlar atiyor. Yeni ve büyük projelere imza atiyor. Allah bu millete, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda, Türkiye Yüzyili’nda insallah çok daha büyük milli teknoloji projelerine imza atmayi nasip etsin” dedi.

Türk gençligiyle, Teknofest kusagiyla birlikte biz bu basari hikayesine yeni sayfalar eklemeye, milletimizin gelecegini aydinlik kilacak nice projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydeden Kacir, “Ülkeleri küresel rekabette öne çikaran unsurlarin basinda süphesiz bilim ve teknoloji geliyor. Teknolojiyi üretmek için de iyi isleyen bir AR-GE ve girisimcilik ekosistemi sart. Cumhurbaskanimizin liderliginde son 22 yilda bilimi ve teknolojiyle yaptigimiz yatirimlarla güçlü bir ekosistem insa ettik. Bin 600 fazla AR-GE tasarim merkezi, 208 üniversiteyle 272 binden fazla AR-GE personelimizle kurdugumuz 101 Teknopark’ta yer alan 10 binden fazla teknoloji girisimimizle, ülkemizin teknoloji ve yenilikçilik alaninda küresel düzeyde rekabet edebilir bir konuma gelmesini sagladik. 2002’de sadece 2 milyar dolar olan AR-GE harcamalarimizi arttirarak ülkemizin bilimsel ve teknolojilik kapasitesini güçlendirdik. Yatirim tesvik sistemimizde katma degeri ve yüksek teknoloji üretimini önceledik” ifadelerini kullandi.

"Son 5 yilda tesvik belgelerinin yüzde 44’ünü orta yüksek ve yüksek teknolojili yatirimlar olusturduk"

Bakan Kacir, sözlerini söyle sürdürdü:

“Son 5 yilda tesvik belgelerinin yüzde 44’ünü orta yüksek ve yüksek teknolojili yatirimlar olusturduk. Sadece 4 yil içinde milyar dolar degeri geçen tur sayimizin hedefi bulmasi tesadüf degil. Tüm bunlari arastirmacilarimiza, sanayicilerimize, girisimcilerimize, velhasil insanimiza güvenerek basardik. Biz insanimizin firsat sunuldugundan önündeki engeller kaldirildiginda, kaynak ayrildiginda neler yapabilecegini biliyoruz. Bu anlayisla nitelikli insan kiymetimizin, sanayicilerimizle, yatirimcilarimizla ve girisimcilerimizle birlikte çalismalari için modern altyapilar insa ediyoruz. Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarinda küresel çekim merkezine dönüstürüyoruz.”

“Bildiginiz üzere tekstil ve hazir giyim sektörümüz ülkemizin, Bursa’mizin kalkinmasinda önemli bir yere sahip. Geçtigimiz yil tekstil ve hazir giyim sektörümüzde 8 milyar dolarlik ihracatla ülkemizin ihracat odakli büyüme yolculugunda öncü sektörlerden biri olarak bu sektörün basarisiyla iftihar ettik” diyerek sözlerini sürdüren Kacir, “Sektörümüz 1 milyon vatandasimiza dogrudan 2 milyona yakin vatandasimiza dolayli olarak ekmek kapisi sagliyor. Yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasinda kalkinmamizda öncü rol üstleniyor. Bizler de Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak AR-GE ve yatirim tesviklerimizle, Kalkinma Ajanslarimizla sektörümüzü güçlendirmeye devam ediyoruz. Degerli üretimi nitelikli istihdami destekliyoruz. Son 22 yilda 10 bin 368 tekstil yatirimi için tesvik belgesi düzenledik. 800 milyar liralik sabit yatirimin önünü açtik. 327 binden fazla istihdama imkan sagladik. Kalkinma ajanslarimizda 382 projeye 7 milyar lira destek olduk” seklinde konustu.



“Togg’un Bursa’ya kurulmasindan memnuniyetsiz olan siyasetçiler var”

Yararlanicilarin es finansmaniyla birlikte 2 milyar liralik kaynagi harekete geçirdiklerini belirten Kacir, “Bugün Teknoparklarimizda, tekstil alaninda AR-GE ve yenilik kapasitesinin girisiminde 565 firmamiz kilit rol üstleniyor. 78 AR-GE ve dört tasarim merkezimiz tekstilde katma degerli üretim altyapimizi güçlendiriyor. Tabii Bursa’miz ayni zamanda ana markalarla yan sanayiyle ülkemizde otomotiv sektörünün de kalbi. Yerli ve milli elektrikli otomobilimiz sokaga Bursa ev sahipligi yapiyor. Gerçi ben geçenlerde bu ev sahipliginden memnun olmayanlarin oldugunu da büyük bir saskinliktan medyada izledim. Hatta izledigim programda katilan gazetecilerin de büyük bir saskinlik geçirdiklerini ve sehre hizmet etme iddiasi tasiyan bir siyasetçinin agzindan Togg’un Bursa’da kurulmus olmasindan duydugu memnuniyetsizlik karsisinda gazeteci arkadaslar saskinliklarini gizleyemediklerini görmüs olduk. Biz kim ne derse desin, Bursa’miza, Türkiye’mize, yüksek teknoloji yatirimlari kazandirmaya devam edecegiz” dedi.



200 milyon lira bütçe

Elbette çevre dostu, doga dostu bir anlayisla bu sehir Türkiye’nin sanayisinin ve teknolojisinin öncü sehri olma misyonunu güçlü sekilde desteklemeye devam edeceklerini aktaran Bakan Kacir, “35milyar dolardan fazla ihracatla otomotiv sektörümüz geçtigimiz yil yeni bir rekora imza attik. Çevreci mobiliteli yesil çözümlerin dijital teknolojilerin yayginlastigi günümüzde otomotivin alt bilesenleri de bu paradigma degisikligine adapte oluyor. Dolayisiyla tekstil ve otomotiv sektörlerinde katma degerli üretim Bursa’nin kalkinma yolculugunun rekabet gücü adina büyük öneme sahip. Bugün açilisini yaptigimiz kompozit malzeme ve teknik tekstil prototip üretim ve uygulama merkeziyle stratejik alanlarda yeni ürün gelistirmesini kolaylastiracak çok nitelikli bir altyapi tesisini Bursa’miza kazandiriyoruz. Bu proje altyapi yatirimi da aslinda dogasi geregi bir sosyal inovasyon projesi. Bir fikri olan, bir fikri ürüne dönüstürmek için gayret gösteren bir ürünü ticarilestirmeye çalisan KOBI’lerimiz için tesis ettigimiz bu modern altyapiyi. Hem kümelenme ruhu, hem de birlikte is yapma kültürümüz de gelisecek. Bu tesisin kapilari kendi üretim yerlerinde, fikirlerini test etmek isteyen, prototiplerini üretmeye talip olan ve ürettigi prototip ticarilestirmeyi hedefleyen herkese açik olacak. Rekabetçi sektörler programiyla hayata geçirdigimiz 200 milyon lira bütçeli bu proje makine ekipman altyapisi ve teknik yardimi olmak üzere iki bilesenden olusuyor. Proje çerçevesinde son teknoloji makinelerle cihazlari sanayicimizin, KOBI’lerimizin ve girisimcilerimizin test ve prototip gelistirme ihtiyaçlarini karsilamak için hazir bulunuyorum. Bugün itibariyla modern ve güçlü altyapida elliden fazla KOBI’ye test ve analiz hizmetleri sunmaya baslandi. Kompozit malzeme ve teknik tekstil kümelenmesi Bursa’da olusturuldu. Yesil ürün gelistirme programi çerçevesinde seçilen. Alti firmamiza tasarim, prototip, hizmetleri destegi veriliyor. Tedarik zinciri eslestirme programinda 30 firmayi yerli ve uluslararasi tedarikçiler, alicilar ve çözüm saglayicilari ile bu merkez olusturuyor. Programda 10 firmamiza AR-GE çalismasi tamamlanmis ürünlerinin ticarilestirilmesi için danismanlik ve mentorlük hizmeti sunuluyor. Proje sonuna kadar devam edecek ve prototip üretim hizmetiyle elliden fazla KOBI’ye inovatif proje fikirlerinin hayata geçirilmesi konusunda bu merkezde destek olacagiz. Kompozit malzeme ve teknik tekstile dayali yüksek katma degerli ürünlerin üretimine bu merkez sayesinde hiz kazandiracagiz” dedi.

Kaynak: İHA