Polonya Cumhurbaskani Duda, Tutuklanan Eski Içisleri Bakani Ve Yardimcisi Için Af Çikardi

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluga azmettirmek suçlarindan hüküm giyerek hapse giren eski Içisleri Bakani Mariusz Kaminski ile Yardimcisi Maciej Wasik için af çikardi.

Polonya Cumhurbaskani Duda, Tutuklanan Eski Içisleri Bakani Ve Yardimcisi Için Af Çikardi
Polonya’da tutuklanmalari protestolara neden olan eski Içisleri Bakani Mariusz Kaminski ile Yardimcisi Maciej Wasik için Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, af çikardi. Polonya Adalet Bakani Adam Bodnar, söz konusu kisilerin affedilmesi için hukuki bilesenlerin bulunmadigini bildirmesi üzerine Cumhurbaskani Duda, anayasanin kendisine verdigi af yetkisini kullanarak Kaminski ve Wasik’in 2016 yilinda kesinlesmemis hapis cezalarini affetti. Kaminski ve Wasik’in önümüzdeki saatlerde bulunduklari cezaevlerinden saliverilmeleri bekleniyor.

Duda daha önce de cezalarini affetmisti

Polonya’da 2007-2010 yillari arasinda Yolsuzlukla Mücadele Dairesi Baskanligi (CBA) yaptigi sirada Kaminski ve yardimcisi Wasik hakkinda "görevi kötüye kullandiklari" ve "yolsuzluga azmettirdikleri" suçlamasiyla Varsova Yerel Mahkemesi’nde dava açilmisti. Mahkeme 2015’te Kaminski ve Wasik’i suçlu bularak 3’er yil hapis cezasina mahkum etmisti. Cumhurbaskani Andrzej Duda ise af yetkisini kullanarak, 2016’da Kaminski ve Wasik’in hapis cezalarini affettigini açiklamisti.

Varsova Savciligi ise Kaminski ve Wasik’in hapis cezalari üst mahkemece kesinlesmeden Cumhurbaskani tarafindan affedilemeyecegi gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye basvurmustu. Polonya Yüksek Mahkemesi ise geçtigimiz sene haziran ayinda Cumhurbaskani’nin af yetkisinin bu durumda geçerli olamayacagina hükmederek dosyayi Varsova Bölge Mahkemesi’ne göndermisti. Varsova Bölge Mahkemesi, 20 Aralik 2023 tarihinde Kaminski ve Wasik’i söz konusu suçlardan 2’ser yil hapis cezasina çarptirmisti.

Kaminski açlik grevine baslamisti

Cumhurbaskanligi Sarayi’nda 9 Ocak’ta düzenlenen bir törene katilan Kaminski ve Wasik aksama kadar Cumhurbaskanligi Sarayi’ndan çikmayinca Varsova polisi yerel saatle 19.00 sularinda Cumhurbaskanligi Sarayi’na baskin düzenleyerek tutuklamisti. Cezaevine gönderilen Kaminski, siyasi mahkum olarak “açlik grevine” basladigini duyurmustu.
Kaynak: İHA