KKTC'ye Kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Için Imzalar Sali Günü Atiliyor

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, ‘Dogu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi’nde 23 Ocak Sali günü Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Prof. Dr. Erhan Arikli’nin katilimlariyla imzalarin atilacagini duyurdu.

KKTC'ye Kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Için Imzalar Sali Günü Atiliyor
Proje ile Dogu Akdeniz’de etkinligimizin arttirilmasi, bölgedeki gemi hareketlerinin aktif olarak tespit edilip bütünlesik bir resme aktarilmasi hedefleniyor. ‘Mavi Vatan’imizda çikarlarimizin korunmasi ve KKTC çevre denizleri ile KKTC ve Türkiye arasindaki tüm deniz trafiginin izlenebilmesi amaciyla KKTC’de kurulacak ‘Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi projesi hayat geçiriliyor. Türkiye’nin Dogu Akdeniz’de etkinligi artirilacak ve bölgedeki gemi hareketlerinin aktif olarak tespit edilip bütünlesik bir resme aktarilmasi saglanacak. Vatanimizda çikarlarimizin korunmasi, KKTC çevre denizleri, KKTC ve ülkemiz arasindaki tüm deniz trafiginin izlenebilmesi dolayisiyla KKTC’ye kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi ile KKTC’nin de bu anlamda bir kapasiteye sahip olmasi amaçlariyla 2018E02-22713 proje numarali ‘Dogu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’ (GTHS) isinin Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Yatirim Programina dahil edildi. Çalismalar Denizcilik Genel Müdürlügü tarafindan yürütülecek.

‘Trafik Gözetleme Istasyonlari’ bilgileri ‘Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ne aktaracak

GTH Sisteminin ana bileseni olan Trafik Gözetleme Istasyonlarinda (TGI) gemi trafiginin gözlenmesi ve yönetilmesi için radar iz verileri, telsiz iletisimi, radyo yön bulucu sistem verileri, meteoroloji verileri, otomatik tanimlama sistemi (AIS/OTS) verileri, alarm verileri ile ses ve görüntü bilgilerinin kaydedilerek, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine (GTHM) gönderilecek.

Proje 2 yil içerisinde tamamlanacak

KKTC 1 adet GTH Merkezi ile 3 adet Trafik Gözetleme Istasyonundan (Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri) olusan KKTC Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi için HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.S. ile sözlesme imzalanacak. Projenin ise 2 yil içerisinde tamamlanmasi planlaniyor. 07. Nisan 2021 tarihli ve 3796 sayili Cumhurbaskani Karari ile onaylanan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasinda Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna Iliskin Protokol’ kapsaminda KKTC’de kurulacak olan Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi Merkezi’nin kurulmasi ile ilgili ihale sürecinde sona gelindi.
Kaynak: İHA