Istiklal Caddesi'ndeki Bombali Terör Saldirisi Davasina Yarin Devam Edilecek

Istiklal Caddesi’nde meydana gelen bombali terör saldirisina iliskin aralarinda bombayi birakan Ahlam Albashir’in de bulundugu 36 sanigin yargilandigi davanin görülmesine yarin devam edilecek. Durusmada savcilikça mütalaa açiklanmasi bekleniyor.

Beyoglu Istiklal Caddesi’nde 13 Kasim 2022 Pazar günü bombali bir terör saldirisi gerçeklesmis, olayda 6 kisi yasamini yitirirken, 99 kisi de yaralanmisti. Olaya iliskin davanin görülmesine yarin Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince saat 10.00’da devam edilecek.

Öte yandan önceki durusmada ara kararini açiklayan mahkeme, aralarinda bombayi birakan sanik Ahlam Albashir’in de bulundugu 18 sanigin tutukluluk halinin devamina karar vermisti. Ayrica, dosyanin mütalaa hazirlanabilmesi için Cumhuriyet Savcisi’na gönderilmesine de hükmedilmisti. Yarin görülecek durusmada Cumhuriyet Savcisi’nin esasa iliskin mütalaasini açiklamasi bekleniyor.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca 36 sanik için hazirlanan 154 sayfalik iddianamede, Suriye, Iran ve Irak topraklari üzerinde sözde "Kürdistan" olarak adlandirdiklari bölgede, Marksist-Leninist ilkeler istikametinde, sözde bagimsiz-birlesik-demokratik bir Kürdistan devleti kurmak olan ve bu istikamette daha önce de çok defa ortaya koyuldugu üzere sivil insanlarin canina kast ederek sansasyon meydana getirmeyi hedefleyen, PKK/KCK silahli terör örgütünün Suriye uzantisi YPG/PYD unsurlarinin planladigi hain bombali saldiri eylemi sonucu, olay yerinde bulunanlardan çocuk yastaki Ecrin Meydan ile babasi Yusuf Meydan, Adem Topkara ile esi Mukaddes Elif Topkara ve Arzu Özsoy ile kizi Yagmur Uçar olmak üzere 6 sivil vatandasin vefat ettigi, çok sayida kisinin yaralandigi ve birçok is yerinin maddi hasara ugradigi kaydedildi. Ahlam Albashir’in bombayi biraktigi anlar saatleriyle aktarildi.

Olaya iliskin derhal sorusturma baslatildiginin da belirtildigi iddianamede, incelenen kamera görüntülerinde, siyah bot, kamuflaj desenli pantolon, haki renk polar ve siyah deri ceket giyen, siyah renkli özenli baglanmis basörtüsü ve maske takan kadin sahsin sirtinda kahverengi çanta ve elinde posetler ile olaydan yaklasik 1 saat önce 15.16 siralarinda Taksim Meydani’nda Atatürk Kültür Merkezi önünde beyaz renkli araçtan inerek Istiklal Caddesi’ne dogru yürüdügü, 15.19 itibariyle Istiklal Caddesi’ne giris yaptigi, 15.21 itibariyle Cadde girisinde bulunan kozmetik magazasina girerek alisveris yaptigi, 15.26 itibariyle sirt çantasi ve elindeki posetlerle magazadan çiktigi, cadde üzerinde yürüyüsüne devam ederek 15.30 itibariyle patlamanin meydana gelecegi banklara oturdugu, elindeki posetleri ve sirtindaki çantayi yanina koydugu, saat 16.11 itibariyle sirt çantasini ve posetleri bankta birakarak Taksim Meydani’na dogru yürümeye basladigi, 16.13 itibariyle sirt çantasini ve posetleri biraktigi mozaik dökümlü oturma alani olarak kullanilan ve ön tarafina boydan boya ahsap izgaralar sabitlenerek olusturulmus bankin cadde tarafinda, mozaik dökümlü beton saksi ile birlestigi kösesinde ahsap izgara üzerinde vahim patlama meydana geldigi aktarildi.

7 kez agirlastirilmis müebbet ile 3 bin 9 yila kadar hapsi istendi

Hazirlanan iddianamede, Albashir’in ‘devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ suçundan agirlastirilmis müebbet, ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7 yil 6 aydan 15 yila kadar, ‘tasarlayarak bombalama suretiyle çocuga karsi kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet, ‘tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme’ suçundan 5 kez agirlastirilmis müebbet, 99 kisiye karsi ‘tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye tesebbüs’ suçundan bin 930 yil 6 aydan 2 bin 970 yila kadar ve ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmasi veya el degistirilmesi’ suçundan 12 yildan 24 yila kadar olmak üzere toplamda, 7 kez agirlastirilmis müebbet ve bin 949 yil 6 aydan 3 bin 9 yila kadar hapsi talep edildi. Iddianamede, aralarinda firari sanik örgüt elebaslarindan Cemil Bayik’in da bulundugu diger süphelilerin ise 7’ser kez agirlastirilmis müebbet ve bin 938 yildan 3 bin 16 yil 6 aya kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.
Kaynak: İHA