Berlin'de 100 Bin Kisiden Irkçilik Karsiti Gösteri

Almanya’nin baskenti Berlin’de yaklasik 100 bin kisi, ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etmeyi planladigi ortaya çikan asiri sagci AfD (Almanya için Alternatif) Partisi’ni protesto ederek, irkçilik karsiti gösteri düzenledi.

Berlin'de 100 Bin Kisiden Irkçilik Karsiti Gösteri
Almanya’da asiri sagci AfD (Almanya için Alternatif) Partisi ve irkçilik karsiti protestolar sürüyor. Baskent Berlin’deki parlamento binasi Reichstag’in önünde toplanan yaklasik 100 bin kisi, ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etmeyi planladigi ortaya çikan asiri sagci AfD Partisi’ni protesto etti. Almanya’da demokrasinin korunmasina vurgu yapan göstericiler, "Naziler disari" ve "Bütün Berlin AfD’den nefret ediyor" sloganlari atti. Eylemciler, ellerinde üzerinde "Irkçilar alternatif olamaz" ve "Nazilere yer yok" yazan dövizler tasidilar. Göstericiler, "Bizler birlik olursak, Nazilerin ve asiri sagin yeri olmaz. Artik asiri saga karsi kararli durus sergileyen politikalara ve politikacilara ihtiyacimiz var" ifadelerini kullandi.

Göstericiler, havanin kararmasi ile protesto sirasinda ayni anda cep telefonlarinin isiklarini açarak görsel sölen olusturdu. Yogun kalabalik nedeniyle metrolar ve banliyö trenlerinin seferlerinde aksamalar meydana geldi.

Köln ve Münih’te de on binler sokaktaydi

Berlin’in yani sira Köln ve Münih’te düzenlenen benzer gösterilere de on binlerce kisi katildi.

Köln’deki gösteriye organizatörlere göre 50 binden fazla kisi, Münih’teki gösteriye ise polise göre 100 bin kisi katildi.

Münih’teki gösteri, asiri kalabalik nedeniyle güvenlik endisesiyle yarida kesilmek zorunda kaldi. Ülkenin diger kentlerinde de irkçilik karsiti ittifakin çagrisi üzerine çok sayida irili ufakli protesto düzenlendi.



AfD’nin gizli toplantisi

Alman basininda yer alan haberlerde, geçtigimiz sene kasim ayi sonunda AfD Partisi üyeleri ve diger bazi irkçi gruplarin Potsdam’in kuzeyindeki lüks bir otelde "Geri Dönüs" konulu konferansta bir araya geldikleri ve AfD’nin iktidar olmasi durumunda ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etme stratejisinin nasil uygulanacaginin ele alindigi belirtilmisti. Toplantida ayrica Almanya vatandasligina geçmis olan yabanci uyruklularin da vatandasliginin iptal edilerek, ülkeden gönderilmesinin tartisildigi ifade edilmisti. Haberlerde, toplantida AfD’nin Federal Meclis üyesi Gerrit Huy, AfD’nin Federal Meclis’teki lideri Alice Wiedel’in kisisel asistani Rolan Hertwigi, AfD’nin Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi Grubu Baskani Ulrich Siegmund, Avusturya’dan asiri sagci Martin Sellner ve Hiristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi 2 kisinin de yer aldigi belirtilmisti. Haberlerde, toplantiya davet için gönderilen mektupta, “Ülkemizi yeniden normal ve saglikli bir rotaya sokma sansi, her zamankinden daha fazla” ifadelerinin kullanildigi ve katilimcilardan “en az 5 bin euro bagis” yapmasi talep edildigi aktarilmisti.

Gizli toplantinin ortaya çikmasinin ardindan asiri irkçi politikalari ve anayasaya aykiri tutumlari nedeniyle AfD’nin kapatilmasi tartisma konusu oldu.
Kaynak: İHA