Almanlarin Tercihi Türk Konfeksiyon Ürünleri

Dünya ekonomisindeki resesyon, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve düsük döviz kuru nedeniyle sancili bir süreçten geçen, 2023 yilinda ihracatta yüzde 9 kan kaybi yasayan Türk moda endüstrisi, ihracattaki düsüsü durdurmak için 2024 yilinda pazarlama atagini en güçlü pazari Almanya’dan baslatiyor.

Almanlarin Tercihi Türk Konfeksiyon Ürünleri
Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi, 23-25 Ocak 2024 tarihlerinde Almanya’da gerçeklesecek Munich Fabric Start the Source Fuari’na 10 firmayla milli katilim organizasyonu gerçeklestiriyor.

Almanya’nin konfeksiyon ithalati yüzde 11,5 düstü

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Burak Sertbas, Türkiye’nin konfeksiyon ihracatindaki düsüsle, Almanya’nin konfeksiyon ürünleri ithalatindaki düsüsün birbiriyle uyumlu olduguna dikkati çekti. Sertbas, “Almanya 2022 yilinda 52 milyar dolarlik hazirgiyim ürünleri ithal etmisken, 2023 yilindaki ithalati yüzde 11,5’lik daralmayla 46 milyar dolara indi. Bizim hedefimiz daralmaya ragmen Almanya pazarindaki konumumuzu korumak, Munich Fabric Start the Source Fuari’nda bu amaçla 3 gün boyunca 2025 yili ilkbahar-yaz koleksiyonlarimizi perakende zincirlerinin satin almacilarinin begenisine sunacagiz” diye konustu.

Türk hazirgiyim sektörünün 2023 yilindaki tüm olumsuz sartlara ragmen 19 milyar 253 milyon dolarlik ihracat performansiyla en çok ihracat yapan üçüncü sektör oldugu bilgisini paylasan Sertbas, dünya ekonomisindeki resesyonun geçmesi, savaslarin sona ermesi, Türkiye’de yüksek enflasyonun kontrol altina alinmasi ve döviz kurlarinin üzerindeki baskinin kalkmasi halinde 2024 yilinin ikinci yarisindan umutlu olduklarini sözlerine ekledi.

“4 fuar, 1 alim heyeti planliyoruz”

Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dis Pazar Stratejileri Gelistirme Komitesi Baskani Tala Uguz, EHKIB’in ihracatindaki erimeyi durdurmak ve tekrar artisa geçirmek için 2024 yilinda Almanya ve Fransa’da 4 fuara milli katilim organizasyonu yapacaklarini, Italyan alicilarla Türk ihracatçilarini da Izmir’de Alim Heyeti Organizasyonunda bir araya getireceklerini dile getirdi.

“Almanya’nin konfeksiyon ürünleri ithalatinda üçüncü büyük tedarikçiyiz”

Türk moda endüstrisi olarak 2023 yilinda Almanya’ya 3 milyar dolarlik ihracat yaptiklari bilgisini veren Uguz, “Almanya’ya EHKIB’ten yaptigimiz ihracat ise 300 milyon dolar oldu. Almanya hem Türkiye genelinde hem de Ege Bölgesi’nde en büyük ihraç pazarimiz. Almanya’nin konfeksiyon ürünleri ithalatinda üçüncü büyük tedarikçiyiz. Ekonomiler güçlendiginde talep olustugunda ithalatçilarin tercihi olabilmek için Almanya’da fuarda yerimizi alacagiz” seklinde konustu.

Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi, pazarlama faaliyetlerine subat ayinda Fransa’da düzenlenecek olan PV Paris Fuari’yla devam edecek. EHKIB, PV Paris Fuari’nda 26 firma ile Türkiye Milli Katilim Organizasyonunu gerçeklestirecek.
Kaynak: İHA