77 Yildir Türkiye'nin Minberi Ve Minarelerini Süslüyor

Gaziantep’in tek alem ustasi Yasar Kervancioglu, 13. nesil olarak devraldigi dede meslegini 77 yildir sürdürüyor.

77 Yildir Türkiye'nin Minberi Ve Minarelerini Süslüyor
Gaziantep’in Bakircilar Çarsisi’ndaki dükkaninda dededen kalma meslegini sürdürmeye çalisan 89 yasindaki Yasar Kervancioglu’nun yaptigi alemler, Türkiye’nin ve Gaziantep’in birçok camisinin kubbesini, minberini ve minaresini süslüyor.

“Alem meslegine 13 yasinda basladim”

13 yasinda alemcilik yapmaya basladigini anlatan Yasar Kervancioglu, “Çocuklugumdan beri hem okula gidip hem de alem yapmak için buraya gelirdim. Babam 13. Kusaktan beri bu meslegi devam ettirdigimizi söyler. Ben 7. Kusagi gördüm biliyorum. Tarihte sultanlar, padisahlar sefere çikarken alemle giderlermis. Çadirlarinin üzerinde alem olurmus. Bu alem cami minaresinin sembolüdür. Allah kismet etti ve ben alem meslegine 13 yasinda basladim. Ve 13 yasinda ilk cami minaresi alemi yaptim. Siparisine göre yapiyorum her boyu mevcut” dedi.



“Bu meslegi yasatmak için parayi düsünmeyeceksin”

Alemcilik mesleginin bir gönül isi oldugunu belirten Kervancioglu, “Bu meslegi yasatmak için parayi düsünmeyeceksin. Meslegi ögrenmek için içten gelen bir istek olmasi gerekiyor. Maddi yönüne bakmazlardi, önemli olan bir meslek ögrenmesiydi. Ama maalesef simdi nerede daha kolay isler varsa insanlar geçimlerini saglamak için o isleri yapiyorlar. Bizim meslek ise büyük bir sabir ve tahammül isi” ifadelerini kullandi.

“Teknolojiden faydalaniyoruz”

Alem yapiminda teknolojiden yararlandigini söyleyen Kervancioglu, “Alem yapiminin bir kismi teknolojiden faydalanarak yapiliyor. Bu yüzden de 2 veya 3 günde tamamlaniyor” ifadelerine yer verdi.

“Tüm Türkiye’ye gönderiyoruz”

Alemleri Türkiye’deki her yere gönderdiklerini belirten Kervancioglu, “Tüm Türkiye’ye gönderiyoruz. Bunlarin basinda Elazig, Ankara, Istanbul, Sultanbeyli, Sultangazi, Bursa ve Balikesir gibi birçok sehre gönderiyoruz” dedi.

Alem fiyatlarina da deginen Kervancioglu, “Fiyatlar 500 TL ile 6 bin TL arasinda degisiyor. Biz bu iste maddi kazanç degil gönül isi yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA