Pakistan'dan Iran'daki 'Terör Hedeflerine' Saldiri

Pakistan Disisleri Bakanligi, Iran’in Sistan-Belucistan bölgesindeki "terör hedeflerine" saldiri gerçeklestirildigi duyurdu. Iran tarafi ise saldirida 3 kadin, 4 çocuk olmak üzere 7 kisinin hayatini kaybettigini duyurdu.

Iran-Pakistan arasindaki gerilim tirmaniyor. Pakistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Pakistan ordusunun sabah saatlerinde Iran’in Sistan Belucistan eyaletindeki “teröristlerin saklandiklari noktalara” hassas saldiri gerçeklestirildigi duyuruldu. Saldirida çok sayida “teröristin” öldürüldügü belirtildi. Pakistan’in son birkaç yildir Iran’la görüsmelerinde Pakistan kökenli teröristlerin Iran’daki kontrolsüz alanlarda sahip olduklari güvenli siginaklar ve barinaklarla hakkindaki ciddi endiselerini sürekli olarak paylastigi vurgulandi. Pakistan’in ayrica söz konusu teröristlerin varligina ve faaliyetlerine dair somut kanitlar içeren çok sayida dosyayi da Iran’da paylastigi ifade edildi. Ancak ciddi endiselere ragmen harekete geçilmemesi nedeniyle söz konusu teröristlerin masum Pakistanlilarin kanini dökmeye devam ettigi belirtilen açiklamada, “Bu sabahki operasyon, genis çapli terör faaliyetlerinin yaklastigi yönünde alinan güvenilir istihbarat dogrultusunda gerçeklestirildi” ifadeleri kullanildi. Iran’daki hedeflere yönelik operasyonun Pakistan’in ulusal güvenligini tüm tehditlere karsi koruma ve savunma konusundaki kararliliginin bir tezahürü oldugu vurgulandi. Açiklamada, “Oldukça karmasik olan bu operasyonun basariyla yürütülmesi ayni zamanda Pakistan Silahli Kuvvetlerinin profesyonelliginin de bir kanitidir. Pakistan, halkinin kutsal ve dokunulmaz olan emniyet ve güvenligini korumak için gerekli tüm adimlari atmaya devam edecektir. Pakistan, Iran Islam Cumhuriyeti’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne tamamen saygi duymaktadir. Bugünkü eylemin tek amaci Pakistan’in kendi güvenligi ve ulusal çikarlaridir” denildi.

“Iran kardes bir ülkedir”

Uluslararasi toplumun sorumlu bir üyesi olarak Pakistan’in üye devletlerin toprak bütünlügü ve egemenligi de dahil olmak üzere Birlesmis Milletler Sarti’nin ilke ve amaçlarini destekledigi belirtilerek, “Bu ilkelerin rehberliginde ve uluslararasi hukuk kapsamindaki mesru haklarini kullanarak Pakistan, hiçbir bahane veya sartlarda egemenligine ve toprak bütünlügüne meydan okunmasina asla izin vermeyecektir. Iran kardes bir ülkedir ve Pakistan halkinin Iran halkina büyük saygisi ve sevgisi vardir. Terör tehlikesi de dahil olmak üzere ortak zorluklarla mücadelede her zaman diyalog ve is birligini vurguladik ve ortak çözümler bulmak için çaba göstermeye devam edecegiz” ifadeleri kullanildi.

Iran: “Saldirilarda 7 kisi hayatini kaybetti”

Iran Sistan ve Belucistan Eyalet Valiliginin Siyasi ve Güvenlik Islerinden Sorumlu Yardimcisi Ali Riza Marhamati ise yaptigi açiklamada, Pakistan ordusunun Iran sinirlari içerisinde yer alan noktalari hedef aldigini, saldirinin yerel saatle 04.30’da gerçeklestigini duyurdu. Marhamati, Pakistan ordusunun Saravan bölgesinde bulunan bazi noktalara saldiri düzenledigini belirterek 3’ü kadin, 4’ü çocuk toplam 7 kisinin hayatini kaybettigini aktardi.

Iran, Pakistan’i vurmustu

Iran, 16 Ocak’ta sinir bölgesinde güvenlik güçlerini hedef alan “Ceysu’l Adl” isimli örgütün Pakistan’in Belucistan eyaletine bagli Panjgur bölgesindeki 2 üssüne füze ve IHA saldirisi düzenlemisti. Pakistan Disisleri Bakanligi, hava saldirisinda 2 çocugun hayatini kaybettigini, 3 çocugun da yaralandigini açiklamis, saldirinin “egemenlik ihlali” olarak görüldügünü vurgulayarak BM Güvenlik Konseyi’ne sikayette bulunulacagini duyurmustu. Pakistan Disisleri Bakanligi daha sonra Tahran Büyükelçisi Muhammad Mudassir Tipu’yu geri çagirma karari aldigini açiklamisti.
Kaynak: İHA