Enkaz Altindaki Canlilar Yapay Zeka Ile Tespit Edilecek

Adiyaman Üniversitesi tarafindan hazirlanan “Görüs Alani Disindaki Canlilarin Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanilarak Yapay Zeka ile Tespiti” adli proje destekleme hakki kazandi.

Enkaz Altindaki Canlilar Yapay Zeka Ile Tespit Edilecek
Adiyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögretim elemani Dr. Ögr. Üyesi Ferdi Dogan’in arastirmaci olarak yer aldigi “Görüs Alani Disindaki Canlilarin Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanilarak Yapay Zeka ile Tespiti” adli proje, “1001 Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çagrisi-BINBIRÇABA” kapsaminda destek almaya hak kazandi.

Proje kapsaminda gelistirilecek olan “Canli Tespit Sistemi” ile arama kurtarma ekipleri deprem sonrasi hizli bir sekilde daha fazla kisiye ulasabilecek ve 72 saat içinde birçok hayat kurtarilacak.

Mevcut teknolojilerdeki sinirliliklarin üstesinden gelmek amaciyla lazer ve ses dalgalari kullanilarak hazirlanan “Canli tespit Sistemi” ile görüs alani disinda kalan canlilarin tespiti için yeni bir teknoloji gelistirilmesi hedefleniyor. Bu sistem, enkaz altindaki kisilerin yasam tahminini hizli ve etkili bir sekilde yapabilme kabiliyetine de sahip olacak. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte acil durum yönetimi ve felaket sonrasi canli aramada önemli bir süreç ortaya konulmus olacak.

Projede görev alan akademisyenler tarafindan yapilan açiklamada, farkli materyaller üzerinde yapilan çalismalarda canli doku ve cansiz materyallerin tespiti yapilarak umut verici sonuçlar elde edildigi bildirildi.

Kaynak: İHA