Binlerce Insanin Konteynerlerde Yasadigi Deprem Bölgesine Elektrik Tesisati Uyarisi

Deprem bölgesinde konteyner yanginlarina karsi vatandaslara önemli tavsiyelerde bulunan Hatay Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Özer Gövce, yanginlara karsi elektrik tesisatinda kaliteli ürün kullanilmasi ve uzun süreli elektrikli isitici ile klima kullanimindan kaçinilmasi uyarisinda bulundu.

Binlerce Insanin Konteynerlerde Yasadigi Deprem Bölgesine Elektrik Tesisati Uyarisi
Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi binlerce insan evsiz kalmis ve geçici yasam alanlarinda yasamaya baslamisti. Hatay’da depremin ardindan kurulan ve afetzede vatandaslara yuva olan konteynerlerde 211 yangin meydana geldi. Itfaiye ekiplerinin basarili çalismasiyla kisa sürede söndürülen yanginlardan elde edilen deneyimlerle büyük kayiplarin yasanmamasi için elektrik tesisati önem arz ediyor. Hatay Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Özer Gövce, deprem bölgesi basta olmak üzere konteynerlerde yasayan vatandaslara yönelik hayat kurtaracak açiklamalarda bulundu. Gövce, konteynerlerde kullanilan elektrik tesisati ürünlerinin kaliteli olmasina dikkat çekerek tesisatin uzman kisiler tarafindan dösenmesi gerektigini vurguladi. Konteynerlerde uzun süreli elektrikli isitici ve klima kullanimin elektrik tesisatinda kopmalara neden oldugunu belirten Gövce, bununla birlikte elektrik tesisati kaynakli yanginlarin meydana geldigini söyledi.



“211 çadir, 238 konteyner yangini tespit ettik ve müdahalede bulunduk”

Yangin çalisma grubunun deprem sonrasi 211 çadir ve 238 konteyner yanginina müdahale ettigini belirten Itfaiye Daire Baskani Gövce, “Hatay Büyüksehir Belediyesi, yangin çalisma grubu olarak vatandaslarimizin konteyner kentlerde ya da bireysel olarak olusturmus olduklari konteynerlerde 211 çadir, 238 konteyner yangini tespit ettik ve müdahalede bulunduk. Yanginlarin daha çok elektrik tesisatindan kaynakli oldugu bu kapsamda vatandaslarimizin biraz daha bilinçli olmasi gerektigini söylemek isterim. Bunlarin disinda olusabilecek olumsuzluklarla ilgili ilk müdahalenin olmasi babinda konteyner kentlerde yangina müdahale ve tahliye egitimleri de gerçeklestirdik. 178 konteyner kentimizin çogunda yangina müdahale ve tahliye egitimleri verildi” dedi.



“En önemli husus elektrik tesisatinin mutlaka uzman bir kisi tarafindan kontrol edilmesi”

Konteynerlerde elektrik tesisatinin uzman kisiler tarafindan dösenmesi gerektigine dikkat çeken Gövce, “Bireysel kurulan konteyner ve prefabrik yapilarda çikan yanginlarin çogu elektrik tesisatindan ötürü çikti. Bu kapsamda vatandaslarimizdan ricamiz ferdi olarak yaptirilan bu yapilarin isinin uzmani kisiler tarafindan yaptirilarak eger varsa ilgili mevzuat ve standartlara uyulmasi oldukça önem arz etmekte. Aksi takdirde içeride kullanilan elektrik yükünün kaldiramayacagi gelisigüzel planlanan tesisatlardan ötürü yanginlara maruz kalinmaktadir. Özellikle bireysel konteyner yapimina gidildiginde elektrik tesisatini makul sekilde yapabilecek, mümkünse ucuz malzeme kullanilmayacak sekilde yapmalari vatandaslarimizdan ricamizdir. Aksi takdirde çok büyük yanginlara neden olacagini söyleyebiliriz. Bizim tespitimiz; özellikle bireysel konteynerlerde elektrikli isiticilar saatlerce yanmak suretiyle konteynerler içerisinde bekletiliyor. Bazen komsuya gidiliyor, unutuluyor. Bunlar da aslinda çok büyük etken. Saatlerce yanan elektrikli isitici, elektrik tesisatinda kopmalara neden oluyor. O da yanici bir madde olan konteyner malzemesinin hizlica tutusmasina neden oluyor. Bunlarla ilgili olarak da vatandaslarimizdan biraz daha dikkatli olmalarini mümkün mertebe isin uzmani arkadaslardan destek almalarini rica ediyoruz. Bu kapsamda sadece elektrikli isiticiyla sinirlandirmamak lazim, ayni sey klima için de geçerli. En önemli husus elektrik tesisatinin mutlaka uzman bir kisi tarafindan kontrol edilmesi ve bu tarz olumsuzluklara mahal verilmemesi iyi olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA