ABD Açiklamasi 'Rusya'ya Yardimlarin Artarak Devam Etmesini Görmek Istemiyoruz'

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü Tuggeneral Patrick Ryder, Kuzey Kore ile Rusya iliskisinin “açik” oldugunu belirterek, “Ukrayna’da kullanilmak üzere Rusya’ya yapilan yardimlarin artarak devam etmesini görmek istemiyoruz” dedi.

Kuzey Kore Disisleri Bakani Choe Son-Hui’nin Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un daveti üzerine Rusya’yi ziyaret etmesinin ardindan, ABD’den Pyongyang’a uyari niteliginde açiklamalar geldi. ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü Tuggeneral Patrick Ryder düzenledigi basin toplantisinda, Kuzey Kore ile Rusya arasindaki iliskinin “açik” oldugunu belirterek, “Ukrayna’da kullanilmak üzere Rusya’ya yapilan yardimlarin artarak devam etmesini görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandi.

Kuzey Kore’nin son hipersonik orta menzilli balistik füze testi ile ilgili bir soruyu da yanitlayan Ryder, Pyongyang’i “istikrar bozucu” faaliyetlerden kaçinmaya çagirdi. “Istikrari bozucu faaliyetler söz konusu oldugunda, Kuzey Kore’ye bu tür faaliyetlerden kaçinma çagrisinda bulunmayi sürdürecegiz” diyen Ryder, “Baris ve güvenligi koruyabilmek üzere bölgedeki müttefiklerimizle yakin istisarelerde bulunmaya devam edecegiz” diye konustu.



ABD’den Kuzey Kore’ye diplomasi çagrisi

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller ise, Ryder’den ayri düzenledigi basin toplantisinda, Kuzey Kore’ye diyalog çagrisini yineledi. “Kuzey Kore’yi daha fazla provokatif, istikrarsizlastirici eylem ve açiklamalardan kaçinmaya ve diplomasiye geri dönmeye çagiriyoruz” diyen Miller, “Kuzey Kore’yi özellikle askeri riskleri yönetme ve Kore Yarimadasi’nda kalici barisi saglama yollarini belirleme konusunda somut tartismalara girmeye davet ediyoruz” diye konustu.

Miller, Washington’un Pyongyang’a karsi “düsmanca bir niyet” tasimadigini vurguladi.

Miller: “Rusya, kendi destekledigi BM kararlarini ihlal etti”

Kuzey Kore Disisleri Bakani Choe Son-Hui’nin Rusya’ya yaptigi ziyarete de deginen Miller, Washington’un BM Güvenlik Konseyi kararlarinin ihlali olarak elestirdigi Pyongyang-Moskova arasindaki silah transferlerine dikkat çekti. Miller, “Rusya’nin Kuzey Kore’ye, Kuzey Kore’nin de Rusya’ya silah sagladigini gördük. Rusya’nin, kendisinin de destekledigi birçok BM Güvenlik Konseyi kararini ihlal eden eylemlerde bulundugunu gördük” seklinde konustu.



Davet üzerine Rusya’yi ziyaret etmisti

Kuzey Kore Disisleri Bakani Choe Son-Hui Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un daveti üzerine Rusya’yi ziyaret etmis, Choe’nin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile de görüstügü kamuoyuna yansimisti. Ziyaret, Kuzey Kore ve Rusya arasindaki artan savunma is birliginin göstergesi olarak yorumlanmisti.
Kaynak: İHA