23 Sehit Gemicinin Ardindan Yürek Sizlatan Vefasizlik

Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile insa edilen Trak Vapuru, 80 yil önce bugün Marmara Denizi’nde batti. 23 gemicinin 1944’te sehit olmasinin üzerinden geçen 80 yilda ise sehitlerin kabirlerine hiç bakim yapilmadi. Yürek sizlatan bakimsiz kabirler ilgi bekliyor.

23 Sehit Gemicinin Ardindan Yürek Sizlatan Vefasizlik
Dönemin büyük deniz faciasinda sehit olan 23 gemicinin Bandirma’daki mezarlari yok olma tehlikesi ile karsi karsiya. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Almanya’da insa edilen ve ismini de Atatürk’ün verdigi, zamaninin en lüks ve modern gemilerinden biri olan, Deniz Yollari’nin göz bebegi konumundaki Trak Vapuru, bundan tam 80 yil önce bugün Marmara Denizi’ndeki Fener Adasi kayaliklarina çarparak batti. Bu olay dönemin en büyük deniz facialarindan biri olarak tarihe geçti.

Kayitlara göre, bu facia sonucu sehit olan 23 gemicinin 21 Ocak 1944 tarihinde Bandirma’da, Deniz Yollari üst düzey yetkililerinin de katildigi törenle defnedildigi belirtiliyor. Söz konusu mezarligin o dönem Sehitler Mezarligi olarak tabir edildigi, Deniz Yollari’nin mezarliktan yer aldigi ve sehitlerin de böylelikle Bandirma’da defnedildigi ögrenildi. Bugün ise Trak Vapuru sehitlerinin mezarlari harap halde, hatta birçogu da yok olmus durumda.

Bandirma Harp Tarihi Arastirmacisi Ecevit Karakoyun, “Trak Vapuru sehitlerimizi, sehadetlerinin 80. yil dönümünde dualarla aniyoruz. 18 Ocak 1944’te Trak Vapuru batmis, sehitlerimiz Bandirma’da gömülmüstür. Sehitlerimizin yattigi alanda, su an 3 mezar saglam sekilde bulunuyor. Geri kalan mezarlarin, mezar taslari ve yerleri tamamen tahrip edilmis durumda. Bu alana ve sehitlerimize sahip çikilmasi, en kisa sürede gereken çalismalarin yapilmasi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA