Sirbistan'da Muhalefet Erken Genel Ve Yerel Seçimlerin Iptali Için Yeniden Sokaga Indi

Sirbistan’in baskenti Belgrad’da muhalefet, geçtigimiz sene 17 Aralik’ta yapilan erken genel ve yerel seçimlerin iptal edilmesi için bir kez daha sokaga inerek protesto düzenledi.

Sirbistan'da Muhalefet Erken Genel Ve Yerel Seçimlerin Iptali Için Yeniden Sokaga Indi
Sirbistan’da muhalefet, geçtigimiz sene 17 Aralik’ta yapilan erken genel ve yerel seçimlerin iptal edilmesi çagrisiyla bir kez daha baskent Belgrad’da sokaga indi. Muhalif partilerin olusturdugu “Sirbistan Siddete Karsi” adli ittifak tarafindan Cumhuriyet Seçim Komisyonu binasi önünde baslayan protestoya, binlerce kisi destek verdi. Bir ay önce gerçeklestirilen seçimlere hile karistigi iddiasiyla yapilan gösteride, bundan alti yil önce, 16 Ocak 2018 tarihinde öldürülen Kosovali Sirp muhalif siyasetçi Oliver Ivanovic cinayetinin aydinlatilmasi talebinde de bulunuldu.

Sirbistan Siddete Karsi ittifakinin önde gelen isimlerinden Marinika Tepic, 17 Aralik’ta seçim mühendisligi yapildigi iddialarini yineleyerek, yeni sartlar altinda seçimlerin tekrarlanmasini talep ettiklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nun yarin Sirbistan’daki seçimleri tartismaya baslayacagini belirten Tepic, “Bugün sadece Avrupa degil, tüm gezegen hirsizlari suçüstü yakaladigimizi biliyor. Açlik grevi baslatmis olmamizin sebebi bu. Avrupa’ya, dünyaya, uluslararasi topluma seslenerek yasamlarimizda, bu ülkede yapilan seçimlerde neler olup bittigini ve burada adil ve özgür bir seçimden bahsedilemeyecegini gösteriyoruz. Eger bu mücadeleyi birakirsak, bir daha asla seçim olmayacak” dedi.

Tepic, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic tarafindan desteklenen Sirp Ilerleme Partisi’nin (SNS) galibiyetiyle sonuçlanan seçimlerde hile iddiasiyla 18 Aralik’ta açlik grevine baslamis ve 13 gün sonra doktorlarin tavsiyesiyle eylemine son vermisti.

Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati’nin (AGIT) Demokratik Kurumlar ve Insan Haklari Ofisi (ODIHR), 18 Aralik’ta seçimlerde ciddi düzensizlikler tespit edildigini açiklamis fakat Cumhurbaskani Vucic ve iktidar partisi, seçimlerde hirsizlik iddialarini reddetmisti. Konuya iliskin açiklamasinda Vucic, 17 Aralik’ta gerçeklestirilen seçimlerin simdiye kadar yapilan “en temiz” seçimler oldugunu ve “seçim sürecinin neredeyse mükemmel” oldugunu ileri sürmüstü.

Cumhuriyet Seçim Komisyonu da 12 Ocak’ta seçimlerin kesin sonuçlarini ilan etmis ve muhalefetin seçimlere yönelik itirazlari reddedilmisti.
Kaynak: İHA