Fransa'da 43 Kentte Göç Yasasi Protesto Edildi

Fransa’da 43 kentte göç politikasinin sikilastirilmasini öngören yasanin geri çekilmesi için protesto düzenlendi.

Fransa'da 43 Kentte Göç Yasasi Protesto Edildi
Fransa’da tartismalara neden olan göç politikasinin sikilastirilmasini öngören yasanin geri çekilmesi için 400 farkli sivil toplum kurulusunun girisimiyle basta baskent Paris olmak üzere 43 kentte protesto düzenlendi.

Baskent Paris’teki Republique Meydani’nda bir araya gelen göstericiler, söz konusu yasanin tamamen geri çekilmesini talep ederek, sik sik "Göçmenlik yasasi, irkçi yasa”, “Bunu istemiyoruz” ve “Bu yasayla mücadele edecegiz" sloganlari atti. Protestonun simgesi ise ülkeye kaçak yollarla gelen göçmenlerin kullandigi lastik bot olurken, göstericiler ellerinde üzerinde “Fransa’ya çalismak için geldik”, “Suçlu degiliz”, “Bu yasa bizi kriminalize etmek için tasarlanmis irkçi bir yasa” ve “Yasanin revize edilerek degil toptan geri çekilmesini talep ediyoruz” yazili pankartlar tasidilar.

Tartismali göç yasasi

Yasa, göçmenlerin aile bireylerini Fransa’ya getirmelerini ve sosyal yardim almalarini bazi sartlara bagliyor. Yasaya göre ülkeye gelen ve bir isi olan yabancilar ülkeye geldikten 30 ay sonra, isi olmayanlar ise 5 yil sonra aile yardimlarini alabilecek. Yasa kapsaminda göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmesi de zorlasirken, Fransa’da dogan yabanci ailelerin çocuklari direkt vatandaslik alamayacak, 16-18 yaslari arasinda vatandaslik basvurusu yapmalari gerekecek. Ayrica suç isleyen çifte vatandaslar, Fransiz vatandasligindan çikarilabilecek.

Tartismali yasa, geçtigimiz sene 20 Aralik’ta Senato’nun ardindan Ulusal Meclis’te 186 “hayir” oyuna karsi 349 “evet” oyuyla kabul edilmisti. Anayasa Konseyi, metnin usule uygunlugu konusunda 25 Ocak’ta karar verecek.
Kaynak: İHA