Tayvan, Baskanlik Ve Parlamento Seçimleri Için Sandik Basina Gitti

Çin ile egemenlik ihtilafi yasayan Tayvan’da halk, baskanlik ve parlamento seçimleri için sandik basina gitti. Sandiklarin yerel saatle 16.00’da kapanmasiyla oy sayimina geçildi.

Tayvan, Baskanlik Ve Parlamento Seçimleri Için Sandik Basina Gitti
Tayvan halki, baskanlik ve parlamento seçimleri için yerel saatle 08.00’den itibaren sandik basina gitti. Oy verme islemi saat 16.00’da sona erdi. Oy sayimina geçilen adada, seçim sonuçlarinin gece saatlerinde belli olmasi bekleniyor. Baskanlik için Tayvan’in bagimsizligini savunan iktidardaki Demokratik Ilerleme Partisinin (DPP) Genel Baskani ve görevdeki Baskan Yardimcisi Lai Ching-te, ana muhalefet partisi Kuomintang’tan (KMT) Hou Yu-ih ve Tayvan Halk Partisi’nden (TPP) Ko Wen-je yarisiyor.

Merkezi Seçim Komisyonu’na göre her seçmen liderlik seçimi için bir oy kullanacak, parlamento seçimleri için ise biri seçim bölgesini temsil eden adaya, digeri ise bir siyasi partiye olmak üzere iki oy kullanacak.

113 sandalyesi parlamento için 16 siyasi parti yarisiyor. 73 sandalye dogrudan oyla, 34 sandalye siyasi partilerin oy dagilimina göre, 6 sandalye ise yerli halklarin oyuyla belirlenecek.

Tayvan’da yaklasik 19,5 milyon kayitli seçmen bulunuyor.

“Lai tehlikeli bir ayrilikçi”

Tayvan’in tam bagimsizligini savunan Lai Ching-te, Çin tarafindan “tehlikeli bir ayrilikçi” olarak nitelendiriliyor. KMT adayi Hou ise Çin ile etkilesimi yeniden baslatmak isterken, Lai’yi Tayvan’in tam bagimsizligini desteklemekle suçluyor. Lai, Hou’nun Pekin yanlisi oldugunu söylerken, Hou iddiayi reddediyor.

TPP adayi Ko ise seçim kampanyasinda yüksek konut maliyetleri gibi geçim sikintisina odaklandigi için özellikle genç seçmenler arasinda öne çikiyor.

Çin ile Tayvan arasindaki egemenlik ihtilafi

Pekin yönetimi Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu belirtirken, Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barisçil yeniden birlesme" adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi istiyor, ayrica diger ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasini da "egemenlik ihlali" olarak görüyor. Tayvan çevresinde askeri tatbikatlarini arttiran Çin, savas uçaklari ve donanma gemilerini devriye ve tatbikat için Tayvan yakinlarina gönderiyor.

Tayvan, dünyada yalnizca 13 ülke tarafindan resmi olarak taniniyor.
Kaynak: İHA