Vali Dagli, 'TKDK Araciligiyla Çorum'da 2,8 Milyar Liralik Yatirim Yapildi'

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, TKDK araciligiyla Çorum’da 2,8 milyar liralik yatirim yapildigini ve yatirimcilara da 1,3milyar lira tutarinda hibe ödemesi gerçeklestirildigini açikladi.

Vali Dagli, 'TKDK Araciligiyla Çorum'da 2,8 Milyar Liralik Yatirim Yapildi'
Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Çorum Il Koordinatörlügünü ziyaret ederek, incelemelerde bulunan Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Il Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer’den kurumun çalismalari, tamamlanan ve uygulamasi devam eden projeler hakkinda brifing aldi.

TKDK Çorum Il Koordinatörlügünün ilk hibe ödemesi yaptigi 2013 yilindan günümüze kadar geçen süreçte yatirim tutari 638 milyon lira olan bin 232 projeye 299 milyon lira hibe ödedigini hatirlatan Vali Dagli, “Ayni zamanda yatirimlardaki harcamalar KDV ve diger vergilerden muaf tutularak ayrica destek saglanmistir. Bilindigi üzere TKDK, hayvancilik, isleme-pazarlama ve çiftlik faaliyetlerini çesitlendirmeye yönelik kirsal alan yatirimlarina, yatirim konusuna ve yatirimcinin özelliklerine göre degisen yüzde 50 ile 70 arasindaki hibe oranlariyla destek vermektedir. Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyetinin es finansmani ile uygulanan IPARD Programi (Katilim Öncesi Yardim Araci-Kirsal Kalkinma Bileseni) kapsaminda Çorum ilimize bugüne kadar ödenen 299 Milyon lira hibenin Avro cinsinden tutari 40,4 milyon Avro’dur. Bu açidan bakildiginda geride kalan 11 yilda, TKDK araciligiyla ilimizde 2,8 milyar liralik yatirim yapilmis ve yatirimcilara da 1,3milyar lira tutarinda hibe ödemesi gerçeklestirilmis durumdadir” dedi.

Bugüne kadar bin 232 adet projeyi elini tasin altina koyarak hayata geçiren ve kente kazandiran Çorumlu yatirimcilara, özverili çalismalariyla bu yatirimlarin hayat bulmasina aracilik eden kurum yönetici ve çalisanlarina tesekkür eden Vali Dagli, “Hayvancilik, isleme pazarlama, tibbi ve aromatik bitki üretimine yönelik makine ekipman ve isleme tesislerinin yani sira isletmelerin enerji ihtiyacinin karsilanmasina yönelik yenilenebilir enerji yatirimlarinda oldukça basarili projeler hayata geçmis durumdadir. Devletimizin IPARD programi araciligiyla sagladigi desteklerle hayat bulan bu yatirimlar yillar geçse de ilimiz ekonomisine, istihdama ve üretime katki saglamaya devam edecektir. “2023 yili özelinde ise 197 milyon lira yatirim tutarli 128 projeye 68 milyon lira hibe ödemesi yapilmistir.84 tibbi aromatik bitki yetistiriciligi için makine-ekipman alimi, 33 yenilenebilir enerji, 3 tibbi ve aromatik bitki isleme tesisi, 3 katma degerli ürün üretim tesisi, 2 süt üretim tesisi, 2 yerel eylem grubu ve 1 soguk hava deposu tesisinin desteklendigi 2023 yili bugüne kadar en yüksek tutarda hibe ödemesinin yapildigi yil olmustur“ ifadelerini kullandi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin “IPARD III programini yakinda yeni desteklerle baslatacagiz” açiklamasini hatirlatan Vali Dagli, “Il Koordinatörlügümüzün tüm personeli tanitim ve bilgilendirme faaliyetleri kapsaminda yatirimcilarimizin hizmetindedir. Yatirim yapmak isteyen tüm vatandaslarimizin Il Koordinatörlügümüzle irtibat kurmalarini, en dogru bilgiyi yetkililerden ve uzman personelden almalarini tavsiye ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA