Trabzon'da 'Engelim Yok, Konusan Ellerim Var' Projesi Hayata Geçirildi

Trabzon’da, Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan desteklenen ve Ortahisar Belediyesi’nin de katkida bulundugu, “Engelim yok, konusan ellerim var” projesi hayata geçirildi.

Trabzon'da 'Engelim Yok, Konusan Ellerim Var' Projesi Hayata Geçirildi
Trabzon Isitme ve Konusma Engellilerini Koruma ve Yardimlasma Dernegi tarafindan yürütülen proje ile birlikte Ortahisar’da 5 pilot okulda bin 200 ögrenciye ve bazi kamu kuruluslarinda ise gönüllülere isbirliginin güçlendirilmesi, isitme engelliler üzerinde engelli sorunlari ve alternatif çözümlere iliskin kamuoyunda zihniyet degisikligi ile ilgili farkindalik egitimi verilecek.

1200 ögrenci egitim alacak

Proje Koordinatörü Mevlude Kazanci, projenin temel amacinin isitme ve konusma engelli bireyler arasindaki iletisimde yasanan sinirlamalari asmak ve toplumun bu konudaki farkindaligini artirmak olduguna vurgu yaparak, “Isitme ve konusma engelli bireyler ve iletisimde yasanan zorluklara dikkat çekmek ve çözüme yönelik adimlar atmayi hedefleyen bir projeyi tanitmak üzere bir araya geldik. Projenin temel amaci isitme ve konusma engelli bireyler arasindaki iletisimde yasanan sinirlamalari asmak ve toplumun bu konudaki farkindaligini artirmaktir. Bu çerçevede dudak okuma ve isaret dili gibi iletisim araçlarina odaklanarak iki ayri hedef grubuna yönelik isaret dili farkindalik egitimleri düzenlenecektir. Birinci hedef grubunu kamu kurumlarinda görev alan gönüllü çalisanlar olusturmaktadir. Ikinci hedef grup ilkokul ve ortaokul düzeyindeki ögrencilerdir. Bu kapsamda ögrencilere yönelik farkindalik egitimi verilecek ve bu ögrencilerin isitme ve konusma engelli bireylerle iletisim kurma becerileri gelistirilecektir. Trabzon’un 5 pilot okulunda bin 200 ögrenciye isaret dili farkindalik egitimleriyle ulasilarak ögrencilerin isitme ve konusma engelli arkadaslariyla empati kurmalari ve toplum içinde daha anlayisli bireyler olmalari desteklenecektir” dedi.



“Iletisim merkezimiz artik proje üreten bir merkez haline geldi”

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, “Toplumumuzda hep beraber ortak sevinci de tasayi da paylasmak için bir arada yasadigimiz tüm kesimlerimizin mutlulugu ve huzuru için çaba ve gayret içerisinde olduk. Toplumsal hayatta önündeki engelleri daha mutlu bir hayati tesis etmek adina sehrimizdeki engelli kardeslerimizin de sorunlari ile beraber hemhal olduk. Onlarin zaten zor sartlarda hayatlarini idame ettirirken bir de bir araya gelerek örgütlenmeleri konusunda sikintilarini gördük ve ’bismillah’ dedik. Su an içinde bulundugumuz belediye binamizi yaparken ayni anda söz verdigimiz basta Sehit Aileleri Dernegi olmak üzere 17 engelli dernegimizi de bu binanin hemen yaninda komsumuz olarak onlara fiziki bir mekan tesis ettik. Bunun için çok mutluyum. Iletisim merkezimiz sadece engelli kardeslerimizin bir araya geldikleri, sorunlarini paylastiklari, dertlestikleri bir merkez olmaktan ziyade artik proje üreten bir merkez haline geldi. Amacimiz engeli olan kardeslerimizin önündeki engelleri kaldirmak. 1200 yavrumuz bu konuda egitim alacak. Insallah basta sehrimize samil olsun, ama bütün ülkemize de örnek olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA