Beylikdüzü Belediye Baskani Mehmet Murat Çalik, Afet Ve Acil Durum Müdahale Istasyonu'nu Tanitti

Beylikdüzü Belediye Baskani Mehmet Murat Çalik, “Dirençli Kent Beylikdüzü” anlayisi ile “Beylikdüzü’nde sadece kenti degil, yasami da dönüstürüyoruz” diyerek muhtemel deprem, sel ve acil durumlar için gelistirdikleri proje olan ve 10 mahalleye yerlestirdikleri Acil Durum Müdahale Istasyonu’nu tanitti.

Beylikdüzü Belediye Baskani Mehmet Murat Çalik, Afet Ve Acil Durum Müdahale Istasyonu'nu Tanitti
Istanbul Beylikdüzü’nde Afet Sonrasi Geçici Barinma ve Lojistik merkezinde vatandaslar ve basin mensuplariyla bir araya gelen Belediye Baskani Mehmet Murat Çalik, projesini tamamladiklari Acil Durum Müdahale Istasyonlari hakkinda vatandaslara bilgi verdi. "Kendi kendine yeten ve hiç kimseyi disarida birakmayan" bir anlayisla çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Çalik, Zonguldak Devrek Belediye Baskani Çetin Bozkurt ve Izmir Bornova Belediye Baskani Mustafa Idug’un da katilimiyla 3 belediye arasinda "Nefes Birligi Anlasmasi" imzaladi. 6 Subat depreminde, madencilerin afet alanlarindaki aktif ve kritik rol oynadiklari da vurgulandi ve program kapsaminda muhtemel afet ve acil durum senaryolari için de kriz alanlarinda destek unsuru olacaklari ifade edildi. Programa CHP Il Baskani Özgür Çelik de katildi.

6 Subat depreminin 1. yil dönümüne 25 gün kala Beylikdüzü Belediyesi, Afet ve Acil Durum Müdahale Istasyonu lansmani düzenledi.

lansmanda 10 mahalleye yerlestirilen istasyonlar tanitildi. Bina sayisi ve mahalle nüfusu baz alinarak yerlestirilen istasyonlarda, dus ve tuvalet, 6 adet elektrikli agir kirici makine, 30 cm çapinda benzinli beton kesiciler, elektrikli ve manuel demir kesiciler, elektrikli isiticilar, saha ve bölgesel aydinlatma ekipmanlari, yüksek ve alçak kurtarma ekipmanlari, yangin söndürücüler, sogutucu hafizali 66 litre ilaç ve asi muhafaza dolabi, yangin battaniyeleri, solunum tüpleri ve 9 kisilik yatakhane bulundugu belirtildi. Istasyonlarin haricinde muhtemel bir afet senaryosunda tüm ilçedeki durumu analiz edebilmek için hazirda bekletilen insansiz hava araçlari da tanitildi. Kriz anlarinda iletisim konusunda problem yasanmamasi içinde, yerel internet kesilse dahi uydu iletisim araçlari tüm sisteme entegre olacak sekilde kesintisiz iletisim saglayacagi ifade edildi. Afet ve Acil Durum Istasyonu tanitiminda vatandaslara ve basin mensuplarina konusan Belediye Baskani Çalik, “Kiymetli katilimcilar, bundan 25 gün sonra 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaras depreminin 1. yilini doldurmus olacagiz. Çocuklarimizi gençlerimizi ve yas almis büyüklerimizi kaybettik. Resmi açiklamalara göre 50 bin insanimiz hayatini kaybetti. Maalesef depremler çok canimizi yakti. Hayatini kaybeden vatandaslarimizi bir kez daha rahmetle aniyorum. Geride kalanlara sabirlar diliyorum” dedi.



“Sonsuz bir gelismeyi barindirmayan, çevre dostu sürdürülebilir bir kent insa etmek zorundayiz”

Büyük sehirlerdeki nüfus artisina da dikkat çeken Beylikdüzü Belediyesi Baskani Çalik, “Afet aninda kentlerin ve insanlarin neler yasayabilecegini çok iyi biliyoruz. Bu yüzdendir ki tüm islerimiz de tüm önceligimiz yönettigimiz kentlerini afetlere hazir hale getirmek, daha dayanikli ve dirençli bir hale getirmektir. Tekrar ayaga kalkabilmek, hizla toparlanabilmek ve yeni durumlara uyum saglayabilmek dayanikliliktir. Baska bir deyisle de dirençtir. Sonsuz bir gelismeyi barindirmayan, çevre dostu sürdürülebilir bir kent insa etmek zorundayiz” diye konustu.



“Göreve geldigimiz ilk günden itibaren ’Dirençli Beylikdüzü’ hedefi koyduk”

Afet ve acil durumlarda önemli sorumlulugun yerel yöneticilerde olduguna dikkat çeken Çalik, “Göreve geldigimiz ilk günden itibaren dirençli kent Beylikdüzü hedefini koyduk. Dirençli bir kent insa etmek, en ince ayrintisina kadar düsünülmüs bir plandan ve o plana sadik kalmaktan geçiyor. Bizim için dirençli kent, Beylikdüzü’nde yasayan yediden yetmise her komsumuzun kendini her açidan güçlü ve dirençli hissetmesidir. Kiymetli konuklar sehirlerimizi afetlerden korumak hepimizin görevidir. Afet riskini azaltma sorumlulugu devleti yönetenlerde olsa da özellikle son zamanlarda yasananlar gösterdi ki yerel yönetimlerin yani bizlerin de sorumlulugunun ne kadar kritik oldugunu gösterdi. Dolayisiyla yerel yönetimler bu alanda güçlendirilmelidir. Sehir plancisi bir Belediye Baskani olarak Beylikdüzü’nü her açidan her türlü olumsuz duruma hazirlikli ve esnek bir kent haline getirmek için var gücümle çalisiyorum” dedi.



“Dirençli Kent Beylikdüzü çalismamiz olan 10 mahallemize Afet ve Acil Durum Istasyonu kurulumlarini gerçeklestiriyoruz”

Beylikdüzü’nde Afet Modelini hayata geçirdiklerini ifade eden Çalik, proje kapsaminda, Afet Ani Koordinasyon ve Lojistik Merkezi ve Afet Ve Acil Durum Müdahale Istasyonu hakkinda bilgiler verdi. 10 mahalleye yerlestirilen Acil Durum Istasyonu hakkinda da açiklamalarda bulunan Çalik, “Beylikdüzü halkiyla Beylikdüzü Afet Modelini Yönetim hayata geçirdik. Su an içerisinde bulundugumuz kapali pazar ve ayni zamanda spor salonu olarak da kullandigimiz Afet Sonrasi Destek ve Lojistik Barinma alanini hizmete almistir. Biliyoruz ki felaketler ve afetler erdemlerimizi gösterecegimiz zamanlardir. Toplum olarak en büyük erdemimiz dayanisma ve paylasmaktir. Biz istiyoruz ki depremin, firtinanin oldugu en zor zamanlarda da bu sehrin çorbasi kaynasin istiyoruz. Risk analizlerini yaptik. Afet Acil Eylem planini en kötü senaryoya göre tüm ilçemizin nüfusunu kapsayacak sekilde hazirladik. Dirençli Kent Beylikdüzü çalismalarimizdan biri olan 10 mahallemize Afet ve Acil durum Müdahale istasyonu kurulumlarini gerçeklestiriyoruz. Bu aslinda sadece Beylikdüzü’ne degil tüm ülkemize kazandirdigimiz yeni bir çözüm olacak. Bu kenti yönetecek, destegi ve yardimlari organize edebilecek, her komsumuzun yaninda olabilecek bir model olusturduk. Her komsumuzun afet durumunda yardima gelecek ekiplerin her türlü ihtiyacini karsilayacak ve çok hizli bir sekilde bölgeyi tanimalarina imkan saglayacak” diye konustu.



“Muhtemel afet durumlarinda kentlerimizi emanet edebilecegimiz, “Nefes Birligi” olusturuyoruz”

Zonguldak Devrek Belediyesi ve Izmir Bornova Belediyesi ile “Nefes Birligi” için imza atan Beylikdüzü Belediye Baskani Çalik, “Ayrica muhtemel afet durumunda kentlerimizi emanet edebilecegimiz bir nefes birligi olusturuyoruz. Üç Belediyemizle birlikle hareket edecegimiz Nefes Birligi’ni Izmir Bornova Belediye Baskanimiz Doktor Mustafa Idug Beyefendi ve Zonguldak Devrek Belediye Baskani Sayin Çetin Bozkurt Beyefendi ile imza altina aliyoruz. Nefes Birligine verdigi katkilardan dolayi her iki belediye baskanimiza da yürekten tesekkür ediyorum. Devrek Belediye Baskanimiz madenci dostlarimizi da bugün programa getirdiler. Depremde yaptiklarini da biliyoruz. Ben 6 Subat depreminde madencilerin bölgeye ulasmasini saglayan, kahraman madencilerimizle birlikle enkazda arama kurtarma çalismalarina bizzat eslik eden ve Nefes Birliginin olusmasina vesile olan Genel Baskan Yardimcimiz, Zonguldak milletvekilimiz Sayin Deniz Yavuz Yilmaz’a da yürekten tesekkür ediyorum” dedi.

Lansmanin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Belediye Baskani Murat Çalik, “Öncelikle Bornova Belediye Baskanimiza ve Devrek Belediye Baskanimiza yürekten tesekkür ediyorum. Burada bir taraftan Beylikdüzü’nü afetlere nasil hazir hale getirecegimizi anlatirken, bir taraftan da birbirimize nefes olacagiz. Nefes birligi yaptik. Ve bunun amaci, aslinda afet öncesinde de hazirliklarimizi ortaklastiracagiz. Paylasimlari yapacagiz. Ancak afet aninda, afet birlikteligi yapacagiz. Hangi bölgede sorun yasanirsa diger iki belediye oraya destek için gidecek. Ama Türkiye’nin farkli bir noktasinda olumsuzluk yasanmasi halinde artik nefes birligi var. Nefes birligi olarak Beylikdüzü, Bornova ve Devrek ile birlikte hareket edecegiz. Aslinda birçok merkezi ve yerel yönetime örnek olacak seyler yaptik. Acil Afet Müdahale Istasyonumuz aslinda Türkiye’de bir ilk. Içerisinde arama kurtarma ekiplerimizin konaklama ihtiyacini ve her türlü ihtiyacini karsilayabilecegi imkanlar var. Bir de enkaza müdahale edebilecegi alet edevati içerisinde barindiran ve kendi enerjisini kendisi üretebilen günes enerji sistemiyle çalisan bir yapi. Bunlari sabit noktalara yerlestirdigimiz için kanal sistemine de bagli olan su ve su depolari olan bir istasyon. Aslinda yardimin ulasmadigi noktada arama kurtarma ekiplerinin iasesine kadar düsünülmüs bir modül. Bunun Türkiye’nin dört bir yaninda yayilmasini istiyoruz. Öncelikle Bornova’da baslayacak, Devrek’te baslayacak. Bunun ön alimlarini yapacagiz. Ve ilçe belediyelerimizde de hayata geçirecegiz insallah” seklinde konustu.

Kaynak: İHA