Van'da Bin Bir Emekle Üretilen Baglamalar Yurt Disina Gönderiliyor

Van’da müzik aletleri imalatçisi Tevhid Topal, uzun yillardir bin bir emekle ürettigi baglamalari yurt içi ve yurt disi pazarina gönderiyor.

Van'da Bin Bir Emekle Üretilen Baglamalar Yurt Disina Gönderiliyor
Babasindan devraldigi baglama imalati meslegini 1992 yilinda bölgeye tanitan Tevhid Topal, uzun ugraslar sonucu özel siparis üzerine ürettigi baglamlari ülkenin dört bir yanina gönderiyor. Sabir gerektiren meslegini gelecek kusaklara aktarmak için çaba gösteren Tevhit usta, açtigi kurslarla da özel dersler veriyor. Son günlerde baglama imalatinda yogun bir mesai yapan Tevhid usta, taleplere de yetisemiyor. Atölyesinde imalat çalismalarini sürdüren Tevhit usta, üretimini yaptigi baglamalarini Türkiye’nin yani sira Amerika, Yeni Zelanda ve Almanya gibi ülkelere de gönderiyor.

“Her zaman bir meslek askiyla çalistim”

IHA muhabirine konusan baglama ustasi Tevhid Topal, 12 yaslarinda meslegi babasinin yaninda ögrenmeye basladigini belirtti.

Erzurum’un ardindan 1992 yilinda Van’a yerlestigini ve meslegini burada sürdürdügünü anlatan Topal, “Bu ise karsi her zaman bir meslek askiyla çalistim. Son zamanlarda baglama üretimi konusunda kurslar veriyorum. Atölyede ögrenciler yetistiriyorum. Sabirli degilseniz ve agaçlarla ugrasmayi sevmiyorsaniz baglama yapamazsiniz. Bu isi seri üretimle yapanlar var ama ben ayda en fazla iki baglama üretebiliyorum. Dolayisiyla ortaya mükemmel ürünler çikiyor. Su an 25-30 yillik baglamalarim piyasada dolasiyor” dedi.

Ürettigi baglamalari gönderdigi yerde büyük ilgi gördügünü ve bir süre sonra yeni siparisler aldigini dile getiren Topal, Türkiye’nin yani sira yurt disindan da özel siparisler aldigini kaydetti.

Çirak olarak basladigi meslekte 10 yila askin bir süredir usta olmak için gayret gösterdigini ifade eden Firat Turan ise meslegin kaybolmaya yüz tutmamasi için ugras verdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA